دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
10 مرداد 1396 - 17:14
صادق ملکی در گفت‌وگو با آنا

حضور ترکیه در خلیج فارس خطری برای امنیت ملی ایران است

صادق ملکی تحلیلگر ارشد مسائل سیاسی با بیان اینکه حضور ترکیه در خلیج فارس برای موضوع قطر یا حتی مقابله با عربستان نیست گفت حضور ترکیه در خلیج فارس خطری برای امنیت ملی ما محسوب می‌شود، چرا که سیاست‌های ترکیه در راستای سیاست‌های غرب و نظام‌های عربی منطقه است.
کد خبر : 199647

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، منابع خبری یکشنبه شب گزارش کردند جنگنده‌های ارتش ترکیه شرق مرکز ناحیه کانی ماسی مرزی از توابع بخش عمادیه عراق را هدف قرار دادند که در این حمله هوایی دو خودرو که درحال عزیمت به آن منطقه برای صیادی بودند نابود شدند. علاوه بر این، ارتش ترکیه هم‌زمان با این حمله، تجاوز دیگری را علیه خاک سوریه ترتیب داد و با گذشتن از دو روستای سفتک و بوبانی در غرب کوبانی، وارد این شهر شدند. کوبانی در مرز میان سوریه و ترکیه محل استقرار تعداد زیادی از نیروهای تُرک است.


اصرار ترکیه بر ادامه سیاست‌های قبلی خود درباره مقابله با کردهای عراق و سوریه را می‌توان اصلی‌ترین عامل چنین تجاوزاتی قلمداد کرد.


صادق ملکی، کارشناس و تحلیلگر ارشد سیاسی در این‌باره گفت:‌ «در نگاه کلی بخشی از مشکلات عراق و سوریه حاصل سیاست‌های ترکیه در قبال دو کشور است . سوریه و عراق قبل از فروپاشی عثمانی جزو قلمرو ترکیه بودند. پس از آن ترکیه سیاست‌هایش را بر این کشورها اعمال می‌کرد و این سیاست‌ها بر عراق و سوریه موثر واقع می‌شد.»


وی افزود: «ترکیه هم درباره عراق (کرکوک وموصل) و هم درباره سوریه (حلب) قصد تاثیرگذاری دارد و مدعی است که این مناطق جزو قلمرو ترکیه بوده است. از سوی دیگر وقتی پس از سرنگونی رژیم صدام تحولاتی در عراق انجام شد، ترکیه نتوانست انتقال قدرت را به شیعیان بپذیرد.»


ملکی با بیان اینکه بخش مهمی از ناآرامی‌ها و بحران‌های که در سوریه و عراق ایجاد شده است، حاصل این نوع نگاه ترکیه است، تصریح کرد: «گرچه گفته می‌شود سیاست‌های ترکیه در یک سال گذشته با توجه به کاهش نفوذ داعش در منطقه تغییر کرده است اما می‌بینیم که این کشور همچنان از ارتش آزاد و جبهه‌النصره و تروریست‌ها در سوریه حمایت می‌کند. طبعا تجاوزات ارتش ترکیه به کوبانی از این منظر قابل تحلیل است.»


به گزارش آنا، ترکیه همواره داعیه‌دار برقراری امنیت در مرزهای خود به‌ویژه در سوریه و عراق بوده است، در این راستا مقام‌های این کشور ادعا دارند که در زمینه بحران سوریه همواره مخالف عبور تروریست‌ها از مرزهایشان به سوی سوریه بوده‌اند.


صادق ملکی در این‌باره می‌گوید: «بخشی از دخالت‌های ترکیه بر این مبنا است که بتواند از سوریه و عراق این تضمین را بگیرد که کُردهای ساکن مناطق شمالی این دو کشور و هم‌مرز با ترکیه، هیچ تهدیدی برای امنیت ترکیه محسوب نمی‌شوند. ترکیه در واقع می‌خواهد این پیام را به جهان برساند که این کشور با هرگونه پدیده‌ای که امنیت داخلی کشورش را به خطر بیاندازد مقابله می‌کند.»


این تحلیلگر امور سیاسی به موضوع اختلاف میان ترکیه و آمریکا بر سر کُردها می‌پردازد و می‌گوید: «جدی‌ترین موضوع اختلاف میان آمریکا و ترکیه کُردها هستند. کردهای سوریه از نظر ترکیه تروریست به‌شمار می‌روند در حالی که آمریکا کردها را متحد خود می‌داند. به نظر می‌رسد چالش اصلی روابط ترکیه با آمریکا چه در دوره باراک اوباما، چه در دوره دونالد ترامپ، روسای‌جمهوری سابق و جدید آمریکا موضوع کُردها است. باوجود این، با توجه به اینکه ترکیه جایگاه ویژه‌ای در غرب و آمریکا، طبعا اگر آمریکا بخواهد در نهایت میان حمایت از ترکیه و حمایت از کردها یک گزینه را انتخاب کند، آن گزینه ترکیه خواهد بود.»


ملکی در پاسخ به این سوال که «آیا ورود نیروهای ترکیه به خاک قطر، نوعی رجزخوانی برای سعودی‌ها نیست؟ سعودی‌هایی که با قطر دچار اختلاف شده‌اند و یکی از 13 بند درخواستی خود را برای عادی‌سازی روابط دوجانبه موضوع انتقال پایگاه‌های نظامی ترکیه به خارج از قطر عنوان کرده‌اند» گفت: «ترکیه قصد دارد با همه کشورهای حوزه خلیج فارس ارتباط حسنه داشته باشد. سیاست ترکیه عملگرا و چند وجهی است. ترکیه ثابت کرده است از فرصت‌ها خوب استفاده می‌کند و بحران قطر برای ترکیه فرصتی ایجاد کرد تا اقتصاد خود را بهبود بخشد. برای ترکیه ملاحظات اقتصادی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است در این راستا رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه سفری منطقه‌ای انجام داد، گرچه نتوانست به اهداف مدنظر خود دست یابد. همین موضوع باعث شد تا در محافل داخلی ترکیه سیاست خارجه این کشور پویا جلوه داده شود و اردوغان در این زمینه توانست از موقعیت موجود به سود خود بهره‌برداری کند. اردوغان تلاش می‌کند هم‌زمان با اعزام نیرو به قطر، در روابط ریاض و آنکارا اثر نگذارد و روابط دوجانبه‌شان را تیره و تار نکند.


وی افزود: «موضوع بسیار مهم این است که حضور ترکیه در خلیج فارس برای موضوع قطر یا حتی مقابله با عربستان نیست. ترکیه با این حضور نظامی قصد دارد پیام خاصی را به ایران برساند. در واقع حضور ترکیه در خلیج فارس خطری برای امنیت ملی ما محسوب می‌شود، چرا که سیاست‌های ترکیه در راستای سیاست‌های غرب و نظام‌های عربی منطقه است و این در حالی است که جمهوری اسلامی ایران با هر دو طرف، چه غرب و چه اعراب دچار مشکل است. »


این تحلیلگر امور سیاسی تصریح کرد آمریکا به‌دنبال بحران‌سازی در حوزه خلیج فارس است و ترکیه می‌تواند از این موضوع علیه منافع ایران استفاده کند.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب