دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
02 مرداد 1396 - 10:20
گفت‌و‌گوی آنا با پوزپلنگ ایرانی؛

همه آرزویم این بود که رکورددار جهان شوم که به آن رسیدم/ ورودی المپیک ۲۰۲۰ را به دست می‌آورم

رکورددار ماده سرعت سنگ‌نوردی جهان گفت: از 10 سالگی سنگ‌نوردی  می‌کنم و تمام موفقیت‌هایی که در این سالها به دست آوردم هیچ کدام اندازه رکوردشکنی‌ام در مسابقات چین به من نچسبید.
کد خبر : 197099

به گزارش خبرنگار ورزشی آنا، مرد عمودی ایران در دهمین دوره بازی‌های جهانی سنگ‌نوردی قهرمان شد و به مدال خوش رنگ طلا رسید. یوزپلنگ 22 ساله ایران رکورددار ماده سرعت جهان است، او برای اولین بار مدال طلای سرعت را در مسابقات قهرمانی جهان چین در اردیبهشت ماه از آن خود کرد و همچنین توانست رکورد دنیا را بعد از سه سال جابه‌جا و به نام خود به ثبت برساند. از همین روی فدراسیون جهانی کوهنوردی به دلیل سرعت بالای این کوهنورد به او لقب یوزپلنگ ایرانی را داده است. علیپور که تنها نماینده ایران در مسابقات وورد گیم لهستان بود در این رقابت‌ها هم توانست برای اولین بار با غلبه بر حریفانش باز هم به مدال خوش رنگ طلا برسد.


رضا علیپور در گفت و گو با خبرنگار آنا درباره مسابقات ورلد گیم لهستان گفت: «‌این مسابقات در 27 رشته ورزشی رسمی و 4 رشته غیر المپیکی برگزار شد که در این دوره از رقابت ها رشته سنگ نوردی داخل سالن در سه ماده «لید»، «بولدر» و «سرعت» نیز برگزار شد و من به عنوان رکورددار ماده سرعت جهان تنها نماینده ایران بودم. خدا را شکر در مرحله مقدماتی با رکورد 5.64 ثانیه به مرحله بعد راه پیدا کردم. در مرحله دوم با 5.75 ثانیه کار خودم را به پایان رساندم. با پایان یافتن مرحله مقدماتی هشت سنگ‌نورد به مرحله یک چهارم نهایی راه پیدا کردند که من هم یکی از آنها بودم.»


در هر دوره تمرینی اگر دور از مسابقات فصل باشم هزینه‌ام به مراتب بیشتر است و گاهی باید تا پنج میلیون برای تمریناتم هزینه کنم. من با توجه به اینکه شغلی هم ندارم و تنها ورزش حرفه‌ای انجام می‌دهم تمام هزینه‌های تمرینی‌ام را از طریق مسابقاتی که مدال‌آور بودم و پاداش‌هایی که به من تعلق گرفته است تامین می‌کنم

قهرمان سنگ‌نوردی جهان در ادامه صحبت هایش عنوان کرد: «‌در مرحله یک چهارم نهایی با الکساندر شیکوف حریف روسی رقابت کردم که با ثبت زمان 5.77 از او پیش افتادم و در مرحله فینال با حریفی از لهستان مسابقه دادم که با ثبت رکورد 5.69 ثانیه او را شکست دادم و به مرحله فینال رسیدم. در مرحله فینال کار سختی پیش رو داشتم چرا که باید با حریفی از اوکراین رقابت می‌کردم که بسیار قدرتمند بود اما خوشبختانه به دلیل خطایی که حریف اوکراینی داشت او حذف شد و مدال طلا به من رسید و عنوان قهرمانی این مسابقات را به دست آوردم.»



او در ادامه گفت: «ورودی شرکت در این مسابقات را در سال 2016 کسب کردم، این مسابقات سطح بسیار بالایی داشت و با توجه به اینکه هر چهار سال یک‌بار برگزار می شود برای ما حکم المپیک را دارد. خدا را شکر طلای این مسابقات را کسب کردم، امسال مسابقات جهانی سوئیس و فرانسه را هم پیش رو دارم که امیدوارم در مسابقات بعدی هم طلا بگیرم.»


علیپور که این روزها به قدرت مسلم سنگ‌نوردی در ایران تبدیل شده است، در ادامه از سختی‌هایش گفت، او 5 سالی است که بدون مربی کار می کند و هزینه تمریناتش را به صورت شخصی پرداخت می کند، یوزپلنگ ایرانی ‌ در جام جهانی سنگ‌نوردی چین علاوه بر قهرمانی رکوردار ماده سرعت هم لقب گرفت و بعد از سه سال این رکورد را جابه جا کرد و به نام خود ثبت کرد.


او در مورد این رکوردشکنی گفت: «‌در سنگ‌نوردی رکوردشکنی بالاتر از کسب قهرمانی است چرا که قهرمانی یک‌بار اتفاق می افتد و من یک‌بار بر روی سکو می روم اما رکورد به نام من ثبت می شود و سال ها به نام ایران و من باقی می ماند. در همین مسابقات چین «دانیل بودیرف» با زمان ۵ ثانیه و ۵۸ صدم ثانیه رکوردار این ماده بود که خدا را شکر من موفق شدم ده صدم ثانیه این رکورد را جابه جا کنم و آن را از آن خود کنم. این رکوردشکنی برایم اینقدر بزرگ بود که خودم هم باورم نمی شد. من از 10 سالگی سنگ‌نوردی می‌کنم و تمام موفقیت هایی که در این سالها به دست آوردم هیچ کدام اندازه این رکوردشکنی به من نچسبید. همه آرزویم این بود که رکورددار جهان شوم و به آن رسیدم البته که سختی هایی که در این سال ها کشیدم که قابل توصیف نیست و تک و تنها و بدون هیچ حمایتی به این موفقیت رسیدم.»


قهرمان سنگ‌نوردی جهان 5 سالی است که مربی ندارد و تمام این موفقیت هایش را با برنامه ریزی خودش به دست آورده، او از سال 2012 برای خودش برنامه ریخت و در هر مسابقه با برنامه اش پیش رفت و به موفقیت رسید.


او در این باره گفت: «از سال 2012 دیگر مربی ندارم و خودم به تنهایی برنامه ریزی می‌کنم و در مسابقات شرکت می کنم. متاسفانه مربی قبلی ام به دلیل مشکلاتی که با هیات کوهنوردی قزوین داشت نتوانست به کارش ادامه دهد و من هم دیگر از آن سال به بعد بدون مربی کار کردم که البته باید بگویم بیشتر موفقیت هایم را هم زمانی به دست آمد که خودم به تنهایی برنامه ریزی کردم و به موفقیت رسیدم.»


وی ادامه داد: «با نبود مربی مسئولیت کار چندبرابر می شود. وقتی مربی داشتم دیگر کاری به برنامه ریزی نداشتم چرا که یک نفر دیگر این کارها را انجام می داد و من فقط آنها را اجرا می کردم. اما از زمانی که مسئولیت این کار برعهده خودم شده شرایط فرق کرده و باید بیشتر انرژی و زمان بگذارم البته به نظرم این مسائل یک ورزشکار را اذیت نمی کند، من بهتر از هر کسی دیگر میزان آمادگی جسمانی ام را می دانم، من در سال 2013 اولین مدال طلای آسیایی را در مسابقات جوانان کسب کردم و چند ماه بعد از آن در مسابقات جام جهانی 2013 اولین مدال طلای جهانی را بدست آوردم.در همان سال کمتر از یک هفته در رشته سنگ نوردی سرعت توانستم دو مدال به دست بیاورم و جالب تر اینکه با کسانی رقابت کردم که از نظر سنی و جثه ای از من بزرگتر بودند. در سال 2014 باز هم موفقیت های زیادی به دست آوردم و در همان سال فدراسیون جهانی به من لقب اسطوره و مرد عمودی آسیا داد. من از سن پایین در اکثر رقابت های سنگ نوردی قهرمان شدم و پرافتخارترین سنگ نورد ایران هستم این در حالی است که سنگ نوردی را از صفر شروع کرده‌ام . در حال حاضر 15 مدال دارم که 9 مدال آن مربوط به بازی های جام جهانی است، سه تا آن برای مسابقات قهرمانی جهان است و سه مدال آسیایی را هم در کارنامه ام دارم.»



علی‌پور معتقد است در شرایط فعلی مربی دیگر نمی تواند به او کمک کند. وی در توضیح بیشتر این موضوع گفت: «من دیگر احتیاجی به مربی ندارم چرا که هر موفقیت و تجربه‌ای بوده در این سال ها به دست آوردم و اگر قرار باشد مربی در اختیار من قرار بگیرد باید در سطح مربی المپیک باشد. همانطور که گفتم مربی داشتن خوب است چرا که برنامه ها در اختیار اوست و دیگر مسئولیت ها همه چیز برای عهده خودت نیست. با این حال این موضوع من را اذیت نمی کند چرا که دیگر به خوبی می دانم اگر چندماه دیگر مسابقه دارم چطور آماده شوم و شرایط بدنی ام به چه صورت باشد، در حال حاضر آن چیزی که من را اذیت می کند عدم توجه مسئولان است. زمانی که من در مسابقات چین رکورد جهان را شکستم، بعد از این رقابت ها از من تست گرفتند و مشخص شد که حتی از دیگر حریفانم که همگی جثه بزرگتری نسبت به من داشتند و قدبلندتر بودند تکنیک های بهتری به کار بردم و سرعتم بالاتر از همه بوده است.»


رکوردشکنی برایم اینقدر بزرگ بود که خودم هم باورم نمی شد. من از 10 سالگی سنگ نوردی می‌کنم و تمام موفقیت هایی که در این سال‌ها به دست آوردم هیچ کدام اندازه این رکوردشکنی به من نچسبید. همه آرزویم این بود که رکورددار جهان شوم و به آن رسیدم

دارنده اولین مدال طلای رشته سرعت در ایران در ادامه صحبت هایش گفت: «بعد از رکوردشکنی زمانی که به ایران آمدم فدراسیون 10 سکه به عنوان پاداش به من داد، البته توقعی بیشتر از این نیست چرا که فدراسیون هم محدودیت های مالی خودش را دارد و در حد توانش من را حمایت کرده ولی واقعا این توجه برای من که برای اولین بار به مدال طلای سرعت رسیدم به نظرتان از طرف وزارت ورزش و کمیته ملی المپیک کافی است؟ زندگی من سراسر دغدغه‌ است و مسائل مالی همیشه یکی از بزرگ‌ترین مشکلات یک ورزشکار است. تمام قهرمانان دنیا حمایت کامل می‌شوند و در نهایت رکوردشکنی می‌کنند اما در ایران این اتفاق برعکس افتاده‌است، من اول رکوردشکنی کردم و بعد از آن همه یادشان افتاد که علیپور هم علاوه بر اینکه مدال گرفته رکوردشکنی هم کرده است. البته این پاداش های جزئی که به من می دهند را حمایت نمی دانم چرا که در فدراسیون‌های دیگر کشورها، اهمیت زیادی به ورزشکاران می‌دهند و ورزشکار باید تنها به فکر قهرمانی باشد اما مسئولان کشور ما تنها این مسائل را می گویند اما در عمل کاری نمی کنند.»


رکورددار ماده سرعت جهان البته هزینه تمریناتش را هم به صورت شخصی پرداخت می کند و در ادامه صحبتهایش در این باره گفت: «‌متاسفانه هزینه تمریناتم هم بر عهده خودم است. البته فدراسیون بخشی از آن را پرداخت می کند اماپاسخگوی نیاز‌های من نیست و باید از جیب هم خرج کنم. در هر دوره تمرینی اگر دور از مسابقات فصل باشم هزینه ام به مراتب بیشتر است و گاهی باید تا 5 میلیون برای تمریناتم هزینه کنم. من با توجه به اینکه شغلی هم ندارم و تنها ورزش حرفه ای انجام می دهم تمام هزینه های تمرینی ام را از طریق مسابقاتی که مدال آور بودم و پاداش هایی که به من تعلق گرفته است تامین می کنم و با این شرایط عملا برای آینده ام پس اندازی ندارم. امیدوارم که وزارت ورزش و کمیته ملی المپیک تلاش های من را ببینند و کمی بیشتر به فکرم باشند.»


علیپور که مطمئن است سهمیه ورودی المپیک ۲۰۲۰ را کسب کند در پایان گفت: «در المپیک ۲۰۲۰ باید هر سنگنورد در سه ماده بولدر، لید و سر طناب رقابت کند، اما هنوز فدراسیون جهانی در این مورد توضیحی نداده است. من مطمئن هستم که می‌توانم ورودی المپیک ۲۰۲۰ را به دست بیاورم، اما در مورد مدال قولی نمی‌دهم. در آخر سال ۲۰۱۸ مشخص خواهد شد که قانون برگزاری مسابقات سنگ‌نوردی در المپیک ۲۰۲۰ چگونه است.»


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب