صالحی: اگر برجام برای ما مطلوب نبود رژیم صهیونیستی علیه آن موضعگیری نمیکرد
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا، علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی در مصاحبه با روزنامه خراسان به مناسبت دومین سالگرد برجام دستاوردهای دو سال گذشته توافق هستهای را تشریح کرد. بخشهایی از این مصاحبه را بخوانید:
به عنوان رئیس سازمان انرژی اتمی و کسی که در حساسترین زمان به مذاکرات هسته ای پیوستید؛ امروز که به 2 سال گذشته نگاه می کنید تا چه میزان برجام را دستاورد و موفق می دانید؟
با توجه به همه ابعاد اتفاق افتاده در این دوسال به اعتقاد من برجام یک دستاورد بزرگ بوده، یک دلیل این است که از منظر طرف مقابل ما دستاورد مطلوبی بود. به یقین اگر چنین نبود مسئولان بلند پایه آمریکایی این قدر اظهار نظر منفی نمیکردند یا مسئولان رژیم صهیونیستی یا برخی کشورهای معلوم الحال منطقه در این حد علیه برجام اقدام و فضا سازی نمیکردند. الان یک حرکت و هماهنگی غیرقابل وصفی بین برخی کشورهای منطقه، رژیم صهیونیستی و دولت جدید آمریکا به وجود آمده تا به هر ترتیبی که شده این برجام را مخدوش کنند. من از برخی عزیزانی که صحبت های بی اساس میکنند این سوال را دارم که چرا آنها ناراحت هستند؟ اگر در بعد فنی آن طور که برخی دوستان به صورت غلوآمیز می گویند کل صنعت هستهای متوقف شده که نظر طرف خارجی تامین شده پس چرا باید ناراحت باشند؟ اگر واقعا صنعت هستهای ما متوقف شده ، علی القاعده طرف مقابل باید خوشحال باشد پس چرا زمزمه به هم زدن این توافق هست؟
در همین زمینه برخی منتقدان معتقدند برجام با توجه به شرایط جدید بینالمللی و تغییر در آمریکا عمر چندانی نخواهد داشت. نظر شما چیست؟
طرف مقابل میداند این برجام آنچنان سد محکمی مقابل آنهاست که به راحتی نمیتوانند این سد را ویران کنند لذا کارهای ایذایی انجام میدهند تا ما عکسالعملی داشته باشیم و به بهانه این عکسالعمل ایران به نتیجه خود برسند. اینها برای هر ناظر بیطرف و منصفی روشن است که برجام یک سد محکمی است در برابر زیاده خواهیها و خواستههای نابجای طرفهای مقابل و تا به حال هم نشان داده شده است. تا الان هم تلاش کردند و یک بار هم دنبال تمدید نکردن بودند اما تمدید کردند چون دیگران از جمله اتحادیه اروپا گفتند اگر تمدید نکنید همراهی نمیکنیم که تمدید کردند و الان باز دنبال بازنگری تا 29 تیرماه هستند که شنیدم آن را هم به تعویق انداختند. بالاخره به این راحتی نیست و این برجام همان طور که بارها گفته شده یک توافق بینالمللی است و نه دوجانبه.
با این حال چرا یکی از حرف های ثابت در این دو سال از سوی برخی این بوده که با برجام صنعت هسته ای متوقف شده است؟
بله و جای تاسف این است که چرا برخی دوستان ما که مطلعاند و همه اطلاعات را دارند غلوآمیز میگویند ما صنعت هستهای را واگذار کردیم و متوقف شد؟ اگر کمی وجدان داشته باشیم چگونه میتوانیم چنین اظهارنظرهایی بکنیم؟ آیا چنین اظهاراتی خدای نکرده به مفهوم این نیست که مثلا در نظام جمهوری اسلامی ایران هیچ سازوکاری که منافع ملی را تامین کند وجود ندارد؟ باید حواسشان باشد. من الان میگویم و بارها گفتم و گاهی به مزاح میکشند که فلانی قسم خورد البته حاضر نیستند دوباره ببینند که چه چیزی گفتم و قسم خوردم. من قسم یادکردم که آنچه در توان داشتیم سعی کردیم در بعد فنی عمل کنیم و آنچه کف خواستهها و اختیارات تیم مذاکرهکننده بود برای بنده در مذاکرات و اختیاراتی که به من داده شده بود محقق شود. البته در حوزههای مختلف هنوز نمیتوانم بگویم و این کف خواستهها تصمیمات مسئولان بالای نظام بود، اما باید در آینده این مصوبات منتشر شود تا بعد ببینند ما چه به دست آوردیم.
تاریخ روشن میکند چون این مسائل ثبت شده و در زمان خودش مشخص میشود که چه دستاورد بزرگی بوده است. هنوز هم میگویم بر مبنای آن چیزی که به من تکلیف شده بود تا انجام دهم، به لطف الهی، حمایت رهبری و رئیسجمهوری و با اطمینان از این که ملت بزرگوار ایران به یقین میدانند چه کسانی خدمت میکنند، با این اطمینان خاطر رفتیم و دستاوردهای مد نظر را به دست آوردیم.
این دستاوردها چه بوده است؟
الان تحقیق و توسعه ما برقرار است. الان رآکتور اراک ما فوق العاده عالی جلو میرود و از زمان مورد نظر جلوتریم. قرارداد اراک را به نحو احسن بستیم. یک سال بود که میگفتند چرا قرارداد بسته نمی شود؟ ما نمیخواهیم جزئیات را بگوییم اما افتخاری است که اراده ایران همچون برجام در قرارداد با چین هم محقق شد و آنچه می خواستیم در این قرارداد آوردیم. چینیها یک هفته قبل بازنگری خود را انجام دادند که به لطف خدا جوابهای آنها بسیار به طرح ایران نزدیک بود. این همکاری فوقالعاده است و آن چیزی که طرف ایرانی داده با بازنگری چینیها یکسان بوده که من از این بابت از همکاران چینی و دولت چین تشکر میکنم.
رآکتور جدید اراک یکی از مدرنترین رآکتورهای تحقیقاتی خواهد بود در حالی که رآکتور قدیمی اراک را یک جوری تصویر میکردند که گویی قبلا ساخته شده بوده یا به زودی راهاندازی میشود. در حالی که شرایط رآکتور قبلی به گونهای بود که مدت زیادی طول میکشید تا راه اندازی شود و به همین خاطر وقتی بحث بازطراحی مطرح شد من به یکی از مسئولان عرض کردم این یک فرصت بسیار خوب برای ماست. به همین جهت یکی از مقامات عالی رتبه دستگاه اطلاعاتی رژیم صهیونیستی گفته بود که این چه توافقی بود که ایران همچنان از صنعت هستهای برخوردار است و آن را در آستانه هر کاری که بخواهد بکند قرار دادید اگرچه ما طبق فتوای مقام معظم رهبری دنبال سلاح نیستیم .
این سکوت رسانهای سازمان هم مسئلهای است که باید اصلاح شود چون اما و اگرهایی در برخی اذهان درباره مفید بودن برجام وجود دارد.
قبول دارم سازمان انرژی اتمی خیلی اهل رسانه نبوده و البته چیز خوبی هم نیست ما هم باید از ابزار جدید رسانه در فضای مجازی بیشتر استفاده کنیم اما آنهایی که حقیقت را میدانند و باز انتقاد میکنند ما را اذیت میکنند. آنها حتی در دل خود نمیخواهند برجام به هم بخورد فقط میگویند کاش ما در این مسیر بودیم که حالا نشده و تقدیر الهی این نبوده در حالی که نباید ناراحت باشند چون ما در بستر کسب رضای خدا کار میکنیم و نباید دنبال قهرمانسازی باشیم. به جای صف آرایی مقابل هم باید به هم کمک کنیم و آنچه را به دست آمده قدر بدانیم.
بااین اوصاف البته مشکلاتی هم در جریان اجرای برجام داشتیم از جمله بدعهدیهایی در حوزه بانکی که خودتان هم در گذشته اشاره کرده بودید.
بله ما نمیگوییم برجام هیچ نقصی ندارد. خود من اولین کسی بودم که گفتم بانکهای بزرگ به خوبی با ما کار نمیکنند اما چرا نیمه پر لیوان را نمیبینند که کشتیرانی و صدور نفت و انتقال پول نفت و گشایش ال سیها و گشایشهای جدید و وامهای فاینانسی که آمده و برخی چیزهای دیگر که در راه است و در آینده اعلام میشود را نمی بینند؟ خود بنده چوب این حرف را دو سال قبل خوردم ولی همین توتال که آمد و باید 5 میلیارد دلار بیاورد. از هوا که پول نمیآید و باید بانکها این سرمایه را منتقل کنند که نشان میدهد در این زمینه هم حرکت خوبی صورت گرفته است.
من معتقدم این برجام را باید در حد خودش بدانیم. جمهوری اسلامی ایران با امکاناتی که داشته و ارشادات مقام معظم رهبری و حمایت رئیسجمهوری و ملتش دستاورد قابل افتخاری داشته و نباید آن را خراب کرد. کشورهای دیگر دنبال تراشیدن دستاوردهای تصنعی هستند اما ما این دستاورد واقعی را تضعیف می کنیم.
دولت جدید آمریکا اعلام کرده درباره اجرای برجام تا 29 تیرماه امسال تصمیمگیری میکند. واقعا اروپا، روسیه و چین تا چه میزان حاضر به مقاومت در برابر خواستههای آمریکا در برجام هستند تا به هم نخورد؟
ما فرض میکنیم آمریکاییها ناجوانمردانه و واضح برجام را به هم بزنند و اروپا و چین و روسیه هم نتوانند ایستادگی کنند حداقل این است که افکار عمومی دنیا میفهمد که ایران با منطق و انعطاف لازم آمد که مسئله را حل کند و طرف مقابل عمل نکرد. اگر برجام نبود ما در وضعیتی بودیم که افکارعمومی جهان را رسانههای آنها به دست گرفته و دلیل واهی خود را جا انداخته بودند اما الان دیگر سخت است که افکارعمومی را برگردانند و زیر بار این رفتار غیرعاقلانه و منطقی نخواهند رفت.
بر همین اساس در حوزه برگشتپذیری وضعیت ما نسبت به دو سال قبل چه تغییری داشته است؟
در همین حد و به صورت سربسته بگویم که طرف مقابل میداند که شرایط ما در برگشت پذیری چگونه خواهد بود و برای همین نگران است. شما بدانید که وضعیت ما همانطور که در توسعه و همکاریهای هستهای افزایش چشمگیری داشته، در حوزه بازگشت پذیری هم اصلا قابل مقایسه با گذشته نیست و یک مورد را حضرت آقا فرمودند که ما در 1.5 سال چه اقداماتی میتوانیم انجام دهیم.
انتهای پیام/