ولایتی: تعلیم علوم انسانی نباید از فرهنگ ایرانی اسلامی خارج باشد/ نوریان: همراهی علم با تفکرات خدایی الزامی است
به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، رئیس هیات موسس و هیات امنای دانشگاه آزاد اسلامی در ادامه مجموعه تلویزیونی «مجله دانشگاه» که شب گذشته از شبکه یک سیما پخش شد به علوم انسانی اشاره کرد و گفت: «ما باید بدانیم که علوم انسانی مورد نظر غرب چیست؟ که البته در سالهایی این رشته ترجمهای بوده است و افرادی که در این رشته تحصیل کردهاند تا حدود زیادی میدانند که علوم انسانی غربی چگونه است. اما باید بگویم که علوم انسانی در کشورمان به صفت ایران یکی از بانیان فرهنگ بشری است. یعنی فرهنگ عمیق ایرانی اسلامی در جاهایی از دنیا کمیاب است.»
او افزود: «علوم انسانی ایران باید پاسخگوی نیازهای مردم باشد و نقشه راهی که درباره تعلیم و تعلق علوم انسانی عرضه میکنیم نباید از فرهنگ بومی کشورمان که همان «ایرانی اسلامی» است، خارج باشد.»
دکتر ولایتی در بخش دیگری از سخنان به رشته ادبیات که یکی از زیرشاخههای علوم انسانی است اشاره کرد و گفت: «خوشبختانه غنیترین ادبیات دنیا به ایران تعلق دارد. بنابراین افراد زیادی در دانشکدههای ادبیات تحصیل کردهاند و بهتر از هر کسی میدانند که ادبیاتمان در رتبه و مرحلهای قرار دارد.»
رئیس هیات موسس و هیات امنای دانشگاه آزاد اسلامی افزود: «اگر بخواهیم رشتههایی مانند روانشناسی اجتماعی یا جامعه شناسی را در دانشگاهها تدریس کنیم عینا ترجمه کتابهای بیگانه است. بنابراین تهاجمات یا نفوذهای فرهنگی از سوی غربیها علیه کشورمان صورت گرفته است.»
او گفت: «آیا به این نتیجه رسیدهایم که جامعه ایران با جامعه کشوری اروپایی مانند فرانسه فرق دارد؟ کسی که صورت مساله و مشکلات جامعه را نشناسد چگونه میخواهد راه حلی را ارائه دهد؟»
در ادامه این برنامه دکتر علی محمد نوریان، سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی نیز گفت: «در آموزههای دینی، تزکیه قبل از تعلیم آمده است. بنابراین در ساختار نظام اسلامی، ساخت انسانهای تزکیه شده و بعد ساخت انسانهای عالم و مجهز به علم روز از وظایف دانشگاه به شمار میآید چراکه اگر علم را بدون توجه به تفکر و ایده خدایی پیش ببریم حاصلش چیزی جز بمباران ناکازاکی و هیروشیما نمیشود.»
در ادامه برنامه تلویزیونی «مجله دانشگاه» بیان شد که همیشه یکی از معضلات جامعه ما درباره نسبت علوم انسانی به مسائل بومی است. علوم انسانی برخلاف علوم تجربی و فنی در صورتی مفید فایده است که از بدنه جامعه برخاسته باشد. علوم انسانی که فقط بر ترجمه متون غربی نباشد و اندیشه اسلامی پشت آن قرار بگیرد دانشگاه اساس خود را بر این رویکرد قرار داده است.
توجه به معنویت و اخلاق یکی از راهکارهایی است که میتواند فضای عمومی دانشگاهها را به سمت علوم اسلامی پیش ببرد. این شیوه خود را ملزم میداند که فضای علمی را با مذهب درآمیزد تا علم بر اساس همین نیاز اسلامی شکل بگیرد.
انتهای پیام/