دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
19 تير 1396 - 16:45
رئیس اداره مامایی وزارت بهداشت:

288 بیمارستان کشور مجهز به بلوک‌های زایمان هستند

رئیس اداره مامایی وزارت بهداشت، تکریم به مادر باردار و کاهش بروز خطاهای انسانی ناشی از شلوغی اتاق‌های زایمانی و کاهش میزان انتقال عفونت را از آثار ایجاد بلوک‌های زایمانی برشمرد و گفت: این امر به طور مستقیم بر کیفیت خدمات و در نتیجه رضایتمندی مادر تاثیر دارد.
کد خبر : 193887

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری آنا از روابط عمومی وزارت بهداشت، فرح بابایی، رئیس اداره مامایی وزارت بهداشت درخصوص روند توسعه این واحدها و برنامه ترویج زایمان طبیعی در طرح تحول نظام سلامت گفت: با توجه به روند افزایشی سزارین در سال‌های اخیر و ضرورت کاهش این شاخص، با هدف ارتقای سلامت مادران و نوزادان و در راستای اجرای منویات مقام معظم رهبری در زمینه سیاست‌های جمعیتی و ترویج وضع حمل طبیعی، حوزه درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برنامه ترویج زایمان طبیعی را در دستور کار خود قرار داد.
مسئول توسعه بلوک‌های زایمانی در کشور گفت: برنامه ترویج زایمان طبیعی به‌عنوان یکی از نخستین برنامه‌های طرح تحول نظام سلامت در روز پانزدهم اردیبهشت 1393 مصادف با اولین روز اجرای طرح تحول نظام سلامت در دولت تدبیر و امید در سراسر کشور به اجرا درآمد و هدف کلی برنامه ترویج زایمان طبیعی ارتقای سلامت مادران و نوزادان بود.
وی گفت: با توجه به بررسی نتایج تحقیقات به عمل آمده در زمینه علل افزایش سزارین این برنامه حول 10 محور شامل؛ ارائه رایگان خدمات زایمان طبیعی در مراکز دولتی، توانمندسازی مادران باردار، توانمندسازی ارائه ‌دهندگان خدمات زایمانی، بهینه سازی و توسعه بلوک‌های زایمانی مراکز دولتی، فراهم سازی امکان ارائه روش‌های کاهش درد زایمان طبیعی، ارتقاء کیفیت خدمات زایمانی، فرهنگ سازی درزمینه زایمان طبیعی، ایجاد تسهیلات جهت عقد قرارداد با ارائه دهندگان خدمت بخش خصوصی به‌ منظور برقراری امکان تداوم مراقبت، در نظر گرفتن میزان کاهش سزارین به‌عنوان یکی از معیارهای اعتبار بخشی بلوک زایمان و بیمارستان و تجهیز بلوک‌های زایمانی به اجرا در آمد.
بلوک‌های زایمانی بیمارستان‌های دولتی از کمبود فضا رنج می‌بردند


بابایی درخصوص برنامه توسعه و بهینه سازی بلوک‌های زایمانی در بیمارستان‌های دولتی، گفت: تحقیقاتی که در گذشته انجام شده است، نمایانگر این بود که بلوک‌های زایمانی بیمارستان‌های دولتی از کمبود فضا رنج می‌بردند و در نتیجه حریم خصوصی مادران برای انجام زایمان طبیعی حفظ و رعایت نمی‌شد.
وی ادامه داد: این امر به طور مستقیم بر کیفیت خدمات و در نتیجه رضایتمندی مادر تاثیر گذار بود، بنابراین به منظور خوشایندسازی فرایند زایمان طبیعی بلوک‌های زایمانی قدیمی که به شکل سنتی طراحی شده بود و بعضا 4 الی 5 مادر در یک اتاق در کنار هم بستری بودند، به مراکز زایمانی نوین تغییر یافت.
رئیس اداره مامایی وزارت بهداشت تصریح کرد: این مراکز شامل واحدهای تک نفره اختصاصی زایمان طبیعی است. در این واحدهای تک نفره امکان حضور همراه در کنار مادر وجود داشته و ارائه خدمت بر اساس تکریم مادران باردار انجام می‌شود.
وی تاکید کرد: وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در راستای برنامه ترویج زایمان طبیعی و خوشایندسازی این فرایند برای مادران باردار، بودجه‌ای را به تمام مراکز دولتی که دارای بخش زایمان هستند و نیاز به بهینه‌ سازی و توسعه این بلوک‌ها دارند، اختصاص داده است.


مسئول توسعه بلوک‌های زایمانی در کشور هدف کلی بهینه سازی و توسعه فضای فیزیکی بلوک های زایمانی را ارتقای سلامت مادر و نوزاد و ارتقای کیفیت خدمات زایمانی عنوان کرد و گفت: علاوه براین‌ها، اهدف اختصاصی بهینه سازی و توسعه فضای فیزیکی بلوک‌های زایمانی بر افزایش رضایت‌مندی مادران باردار تاثیر دارد و علاوه بر آن به حفظ حریم خصوصی مادر نیز کمک می‌کند.


رئیس اداره مامایی وزارت بهداشت تکریم مادر باردار، کاهش بروز خطاهای انسانی ناشی از شلوغی اتاق‌های زایمانی و کاهش میزان انتقال عفونت را از دیگر فواید ایجاد بلوک‌های تک نفره زایمان برشمرد و گفت: امکان حضور همراه طبق درخواست مادر و جابه‌جا نکردن مادر در مراحل مختلف زایمانی نیز می‌تواند فرآیند زایمان را بهبود دهد.
وی در خصوص فرآیند اجرایی برنامه بهینه سازی و توسعه بلوک‌های زایمانی، گفت: پس از طرح اهمیت بهینه‌ سازی و توسعه بلوک‌های زایمانی در امر خوشایند سازی فرآیند زایمان و ارائه مستندات مربوطه، اجرای این برنامه در کمیته کشوری طرح تحول سلامت به تصویب رسید.


بابایی ادامه داد: سپس با دانشگاه‌های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مکاتبه شد تا نسبت به اعلام اولویت‌های بهینه ‌سازی و توسعه بلوک‌‌های زایمان مراکز تابعه خود اقدام کنند و در گام بعدی نیز طی جلسات مشترک معاونت درمان و توسعه در خصوص فرآیند اجرا، برآورد هزینه‌‌ها و چگونگی نظارت این برنامه تصمیم‌گیری شد.
رئیس اداره مامایی وزارت بهداشت گفت: دانشگاه‌‌ها مکلف شدند تا نقشه بلوک زایمان را تهیه و به دفتر منابع فیزیکی وزارت بهداشت ارسال و پس از تایید نقشه توسط این دفتر نسبت به اجرای این پروژه اقدام کنند که در این راستا در پایان سال 1393 تفاهم‌نامه‌ای میان معاونت درمان وزارت بهداشت و معاونت‌های درمان توسعه و درمان دانشگاه‌های علوم پزشکی منعقد شد.
وی گفت: در جریان اجرای پروژه‌ها، گزارش پیشرفت کار به معاونت توسعه ارسال شد و به‌ علاوه بازدیدهای نظارتی توسط کارشناسان معاونت درمان و توسعه جهت بررسی پیشرفت کار انجام شد.
بابایی درخصوص دستاوردهای برنامه بهینه سازی و توسعه فضای فیزیکی، گفت: تعداد کل بیمارستان‌های هدف جهت تغییر شکل از سنتی به مراکز نوین زایمانی (متشکل از واحد‌های اختصاصی تک نفره) 288 بیمارستان بوده که از این تعداد، 204 مورد در 290 شهر و 57 دانشگاه علوم پزشکی به بهره برداری رسیده است.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب