تعلیق، نامی آشنا برای ورزش ایران؛ شطرنج در آستانه مات شدن
به گزارش خبرنگار ورزشی آنا، ورزش ایران این روزها با واژه تعلیق زیاد درگیر شده است، از بحث تعلیق فدراسیونهای کشتی و تیراندازی با کمان که به دلیل موضوع همیشگی ایرادات اساسنامه فدراسیون در معرض خطر تعلیق قرار گرفتهاند تا بدهی های سرسام آور فدراسیون هندبال و عدم پرداخت جریمه های خود به کنفدراسیون آسیا و حالا هم که قرعه به نام فدراسیون شطرنج افتاده تا ورزش ایران یک بار دیگر سایه شوم تعلیق را در چند قدمی خودش احساس کند.
البته که این موضوع برای ورزش ایران تازگی ندارد؛ در سال های گذشته فدراسیون قایقرانی به دلیل برکناری دنیامالی از سوی فدراسیون جهانی قایقرانی تعلیق شد و تا اصلاح اساسنامه هم به مدت یک سال از همه فعالیت های ورزشی به دور بود. سال 85 هم فدراسیون بینالمللی فوتبال، ایران را به دلیل «دخالت دولت در امور فوتبال» از تمامی فعالیتهای بینالمللی محروم کرد این اتفاق و محروم شدن ایران موجب شد تا فوتبال ایران در آن سال از خیلی از فعالیتها عقب بماند و عدهای ضعف فعلی فوتبال ایران را به آن تصمیم اشتباه و البته لج و لجبازی علیآبادی رییس وقت سازمان تربیت بدنی با محمد دادگان بدانند که کل ورزش ما را تحت الشعاع خود قرار داد.
همچنین تیرماه سال 91 وقتی علی زنگیآبادی از سمت ریاست فدراسیون دوچرخهسواری برکنار شد تعلیق به دوچرخه سواری هم رسید و فدراسیون جهانی (اتحادیه بینالمللی) دوچرخهسواری به دلیل این تغییرات در فدراسیون ایران نامه اجرای حکم تعلیق ایران را صادر کرد. البته مشابه این اتفاق در فدراسیون تیراندازی با کمان هم رخ داد؛ کریم صفایی، رئیس پیشین فدراسیون تیراندازی با کمان با دستور عباسی، وزیر وقت ورزش و جوانان برکنار شد که فدراسیون جهانی هم باز دوباره حکم تعلیق فدراسیونی را داد که دلیلش هم دخالت آشکار دولت در امور فدراسیون ها که یک نهاد غیردولتی است را می رساند.
حالا امروز صحبت از ایرادات اساسنامه ها و دخالت مستقیم دولت در امور فدراسیون ها نیست؛ هر چند که این موضوع هم این روزها یکی از چالش های بحث برانگیز ورزش ایران شده و حداقل انتظار میرفت وزارت ورزش جوانان که ابتدای کارش با شعار «اصلاح اساسنامه فدراسیونها و آییننامهها هیاتها» روی کار آمد این موضع را جدی تر می گرفت تا هر بار با خبر اخطار کمیته بین المللی المپیک به فدراسیون های مختلف ورزشی مبنی بر دخالت دولت در امور آنها مواجه نشویم. امروز صحبت از بدهی است؛ بدهی که مربوط به فدراسیون شطرنج ایران به فدراسیون جهانی (فیده) است و سال گذشته باید این پول پرداخت می شد اما به دلیل مشکلات مالی و عدم حمایت وزارت ورزش و جوانان هنوز این بدهی بر قوت خود باقی مانده و این عدم پرداخت هم در این چند وقت اخیر کار را برای فدراسیون شطرنج ایران سخت کرده است به طوری که دو ماه پیش کار به جایی رسید که فدراسیون شطرنج به دلیل همین بدقولی در پرداخت بدهی به مدت یک روز از طرف فدراسیون جهانی تعلیق شد که البته با رایزنی های مسئولان فدراسیون این تعلیق یک روزه برداشته شد و خبر آن هم از سایت فدراسیون جهانی خارج شد. اما همچنان این قصه ادامه دارد و اگر فدراسیون طی ده روز آینده بدهی خود را به فدراسیون جهانی پرداخت نکند شطرنج ایران به صورت رسمی تعلیق خواهد شد.
اما ماجرا این بدهی به بهمن ماه سال 95 برمی گردد؛ زمانی که رقابتهای شطرنج قهرمانی بانوان جهان برای اولین بار در ایران برگزار شد و میزبانی این مسابقات اعتبار شطرنج ایران را چندبرابر کرد و شطرنج بازان زیادی را به ایران کشاند. فدراسیون شطرنچ در شرایطی این میزبانی را قبول کرد که باید هزینه این میزبانی که مبلغ 450 هزار دلار بود را به فدراسیون جهانی پرداخت میکرد.
فدراسیون شطرنج در زمان برگزاری مسابقات طی دو مرحله به ترتیب ۱۰۰ و ۶۰ هزار دلار جایزه نقدی بازیکنان را در اختیار فیده قرار داد اما این مبلغ در مقابل 450 هزار دلار بسیار ناچیز بود و به قول مهرداد پهلوان زاده، رئیس فدراسیون شطرنج این تنها یک سوم از کل جایزه نقدی بود که پیش از فینال و مراسم اختتامیه تامین شد.
مبلغ 450 هزار دلار( جوایز مسابقات) هر چند دیر اما به حساب فیده پرداخت شد اما فدراسیون همچنان بابت هزینه های جانبی 180 هزار دلار به فیده بدهکار است و باید آن را پرداخت کند. این مبلغ باید در سه قسط 60 هزار دلاری حداکثر تا 29 تیرماه پرداخت میشد؛ اما با گذشت 5 ماه از این رقابتها نه تنها یک قسط پرداخت نشده؛ بلکه داورزنی معاون قهرمانی وزارت ورزش و جوانان بارها بابت این میزبانی و هزینه سنگینی که فدراسیون شطرنج برای برگزاری این رقابتها متحمل شده از مسئولان این فدراسیون انتقاد کرد. البته وزارت ورزش چندی پیش در اوایل خرداد مبلغ 80 هزار دلار به حساب فدراسیون شطرنج واریز کرد تا بخش از بدهیهای فدراسیون به فیده پرداخت شود که گویا این پول از سوی فیده در بخش جوایز ورزشکاران هزینه شده است.
از طرفی دیگر اسکان شطرنجبازان در محل برگزاری مسابقات نیز حدود ۸۰۰ میلیون هزینه داشته که فدراسیون باید آن را هم پرداخت کند؛ البته که شرایط در این قسمت کمی بهتر است چرا که تا به حال 80 درصد آن پرداخت شده ولی با این حال 20 درصد بدهی هنوز باقی مانده است.
تمامی این بدهی های سرسام آور فدراسیون شطرنج را این روزها دچار تنش و درگیری کرده و البته که وزارت ورزش و جوانان هم به دلیل شرایط اقتصادی از بدهی کلان این فدراسیون به شدت گلایه دارد به هر روی باید منتظر ماند تا در این ده روز باقی مانده بالاخره تکلیف این بدهی چطور پیش می رود یا فدراسیون شطرنج دوباره با فیده رایزنی می کند و برای خودش وقت می خرد و یا اینکه تعلیق میشود. به هر تربیت اگر بدهی این مسابقات به فیده پرداخت نشود تعلیق زودتر از حد تصور همه ما دوباره در ورزش ایران جا خوش می کند.
انتهای پیام/