آیا در عربستان کودتایی انجام شده است؟
بهگزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا از دیلینیوز، پس از برکناری محمد بن نایف، ولیعهد سابق و انتخاب محمد بن سلمان به جای او برخی رسانهها از جمله روزنامه دیلیمیل چاپ لندن نوشت که محمد بن نایف در کاخ خود حبس شده است.
روزنامه تایمز چاپ لندن نیز خبری مشابه را مخابره کرد و نوشت که این شاهزاده عربستانی ممنوعالخروج شده است اما بلافاصله پس از انتشار این اخبار، مقامات سعودی واکنش نشان داده و ضمن یادآوری بیعت محمد بن نایف با محمد بن سلمان اخبار مبنی بر حصر وی را تکذیب کردند.
اما روز گذشته برخی از رسانههای آمریکایی از جمله واشنگتن تایمز نوشتند که محمد بن نایف در قصر خود در شهر جده بازداشت شده و برای تضمین این که او از کشور خارج نشود محافظان معتمدش نیز تغییر کردهاند.
محمد بن نایف در قیاس با دیگر شاهزادگان در قدرت سعودی، مناسبات حسنهای با مقامات غربی داشت و برنامه گسترده او برای ضربه زدن به القاعده و دیگر گروههای افراطی باعث ارتقای مقام او نزد سرویسهای امنیتی غربی شده بود. بنابراین شاید این بیم دربار سعودی از اینکه او میتواند به خارج از کشور رفته و به یک اپوزیسیون تبدیل شود منطقی باشد.
در همین حال روزنامه رایالیوم نیز نوشته که باید بن نایف را شاهزادهای در حصر دانست. واقعیت آن است که باور به حقیقت داشتن تکذیبی که مقامات سعودی انجام دادهاند به این دلیل سخت است که معمولا چنین تکذیبهایی با تصاویری همراه میشود که تکذیبیه را مستند میکند. در حالی که تقریبا یک هفته از تغییر ساختار قدرت در عربستان میگذرد محمد بن نایف در انظار عمومی حاضر نشده است.
اگر چه پیشتر نیز قابل تصور بود که خاندان سلمان درصددند تا قدرت را در این کشور قبضه کنند ولی کسی پیشبینی نمیکرد که این موضوع اکنون و در اوج رقابت منطقهای ریاض با تهران و همچنین بحرانهای سوریه، یمن، قطر و بحرین انجام شود.
بهعبارت دیگر تصور تحلیلگران این بود که خاندان سلمان در حال حاضر نمیخواهند به بحرانهای خود یک بحران داخلی دیگر بیافزایند.
اما همه چیز غیرمنتظره پیش رفت و حداقل برای ناظران خارجی اوضاع به یک کودتا شبیه بود. در چنین فضایی حتی اگر بننایف حصر نیز نشده باشد کاملا مشخص است که از این تغییر جریانات سیاسی در کشورش ناراضی است.
بن نایف عملا از سمتهای مهمی که در اختیار داشت کنار گذاشته شده است و وضعیت کنونی او با یک حصر عملی تفاوتی ندارد.
اگر چه بهنظر میرسد که برخی از حلقههای قدرت در عربستان با افزایش قدرت محمد بن سلمان بهدلیل جوانی او و اصلاحاتی که در نظام اداری این کشور انجام داده است موافق به نظر میرسند اما دیگر شاهزادگان میانسال و بهویژه آنهایی که ارتباطی با خاندان سلمان ندارند قطعا از این انتقال قدرت ناراضی هستند.
انتهای پیام/