دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
10 تير 1396 - 12:22
ویژه آزادی موصل

شجره‌نامه نیروهایی که موصل را آزاد کردند

عملیات آزادسازی موصل پس از حدود دو سال درگیری میان نیروهای عراقی و عناصر داعش، در نهایت با حمله نیروهای حشد الشعبی و ارتش عراق در بخش قدیمی موصل پایان یافت.
کد خبر : 190923

به گزارش خبرنگار گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، به‌طور دقیق نمی‌توان گفت که نیروهای عراقی با چه تعداد از عناصر داعش در موصل جنگیده‌اند. طبق گزارش وزارت دفاع آمریکا حدود 3 تا 5 هزار داعشی در موصل وارد جنگ با نیروهای عراقی شدند. البته گزارش‌های برخی منابع غربی از جمله روزنامه لوموند، چاپ فرانسه تعداد عناصر داعش را کمی کمتر و حدود دو هزار نفر نشان می‌داد که بعدها این تعداد به 9 هزار نفر نیز رسید.


برای مبارزه با این تعداد از نیروهای داعش، چندین گروه، ارتش عراق را برای انجام عملیات آزادسازی موصل حمایت می‌کردند.


نیروهای دولتی عراقی


شبکه سی‌ان‌ان در گزارشی تعداد مجموع نیروهای عراقی را 94 هزار نفر اعلام کرده بود که در این میان حدود 54 تا 60 هزار نفرشان از نیروهای امنیتی عراق هستند. هم‌زمان با انجام عملیات آزادسازی موصل از تسلط داعش، نیروهای تحت فرماندهی وزارت کشور نقشی کلیدی‌ ایفا کردند. تاثیر این نیروها تا حدی بود که توانستند حضور نیروهای وزارت دفاع را تحت‌الشعاع قرار دهند.


با توجه به اینکه از سویی ادامه پیروزی‌های ارتش عراق نیازمند افزایش اطلاعات و ارتباط با مخبرهای محلی بود و از سوی دیگر با توجه به اطمینان کامل نداشتن نسبت به توانایی ارتش در مقابله با تهدیدها، نیاز به حضور این نیروها در عرصه میدانی به‌طور ملموسی حس می‌شد.


نکته قابل تمیز حضور نیروهای امنیتی نسبت به دیگر نیروهای مشارکت‌کننده در این است که این نیروها در عملیات موصل از روش‌های جدیدی همچون استفاده از پهپادها برای عملیات شناسایی استفاده کردند تا تلفات غیرنظامیان کاهش یابد.


پیشمرگه‌ها


طبق گزارش شبکه سی‌ان‌ان، حدود 16 هزار شبه‌نظامی و 40 هزار نیروی پیشمرگه کُرد در عملیات موصل حضور داشتند. این میزان در حالی است که در زمینه حضور این نیروها در عملیات موصل میان حیدر العبادی، نخست‌وزیر عراق و حکومت اقلیم کردستان اختلافاتی وجود داشت. پیش از آغاز عملیات بود که العبادی در سخنانی از نیروهای پیشمرگه خواست تا عملیات آزادسازی موصل را به نیروهای ارتش و امنیتی بسپارند. در جواب وی، وزارت پیشمرگه کردستان گفت که نیروهای پیشمرگه تحت فرمان ارتش عراق نیستند. آن‌ها همچنین اعلام کردند «پیشمرگه از مناطقی که آزاد کرده است یا آزاد خواهد کرد، به نفع ارتش عراق عقب‌نشینی نمی‌کند.»


در نهایت، این کش و قوس‌ها به توافق میان دو طرف منجر شد و نیروهای پیشمرگه از شرق و جنوب شرقی و ارتش و نیروهای امنیتی عراق نیز از سمت جنوب وارد عملیات آزادسازی موصل شدند.


نیروهای شبه‌نظامی مسیحی


مسیحیان استان نینوا که متشکل از آشوری‌ها، کلدانی‌ها و کاتولیک‌ها هستند بخشی از نیروهای شبه‌نظامی به‌شمار می‌روند که ائتلاف بزرگی را با نیروهای ارتش عراق تشکیل دادند. آن‌ها نیز از جمله نیروهای شبه نظامی بودند که برای آزادی موصل جنگیدند


حشد الشعبی


حشد الشعبی (بسیج مردمی) نیز که به زعم برخی منابع غربی از سوی ایران حمایت می‌شود، در ضلع دیگری از ائتلاف بزرگ نیروهای عراقی قرار دارد. در آغاز، موضوع حضور داشتن یا نداشتن و کیفیت مشارکت نیروهای حشد الشعبی (بسیچ مردمی) در عملیات موصل محل اختلاف میان ائتلاف بین‌المللی و دولت مرکزی عراق بود.


بعد از مدتی، طبق توافقات انجام شده، مقرر شد حشد الشعبی در عملیات‌ آزادسازی شهرهای معینی در استان نینوا به جز موصل، حضور داشته باشد که در نهایت با حضور این نیروها در موصل موافقت و بخش جنوبی این شهر به آن‌ها واگذار شد.


وظیفه نیروهای حشد الشعبی آزادسازی شهرهای شوره، حمام العلیل و تل‌عفر (با اکثریت ساکنین شیعه) بود و پایگاه تل‌عفر نیز به‌عنوان اتاق عملیات نیروهای حشد الشعبی فعالیت می‌کرد.


ائتلاف بین‌المللی


نیروهای ائتلاف بین‌المللی مبارزه با داعش به رهبری آمریکا متشکل از 60 کشور جهان خود را برای حمایت از ارتش عراق به موصل رساندند و وظیفه حمایت هوایی، اطلاعاتی و پشتیبانی را برعهده گرفتند. مقر نیروهای ائتلاف بین‌المللی در 60 کیلومتری جنوب شهر موصل و در پایگاه هوایی القیاره قرار داشت. علاوه بر این، ائتلاف آمریکا وظیفه آموزش نیروهای پیشمرگه را برای مهیا شدن برای انجام عملیات در موصل برعهده داشت.


نقش‌بندی‌ها


نقش‌بندی‌ها نیز در عملیات موصل نقش مهمی ایفا کردند. «نقش‌بندی‌ها» به گروهی از هواداران حزب بعث عراق گفته می‌شود که پیش از آغاز عملیات موصل با صدور بیانیه‌ای از اهالی این شهر خواستند تا انتفاضه‌ای علیه داعش ترتیب دهند و علیه این گروه تروریستی وارد جنگ شوند.


باوجود همه این موارد، حیدر العبادی، نخست‌وزیر عراق ورود به عملیات آزادسازی موصل را محدود به نیروهای ارتش و پلیس فدرال کرد. بعد از مدتی به نیروهای حشد الشعبی ماموریت داده شد تا کمربند جنوبی موصل را در اختیار خود بگیرند و پس از رسیدن به نقاط مرزی عراق با سوریه، مانع از فرار رهبران و نیروهای داعشی از غرب موصل به سمت سوریه شوند.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب