مرگ سالانه 11 هزار ایرانی در اثر مصرف سیگار/ هر وعده قلیان معادل مصرف 100 تا 200 نخ سیگار
خسرو صادقنیت، رئیس اداره بهداشت محیط و کار وزارت بهداشت در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری آنا، به مناسبت روز جهانی بدون دخانیات در مورد بیماریها و هزینههای ناشی از مصرف سیگار در کشور اظهار کرد: سالانه بیش از 10 هزار میلیارد تومان برای خرید و مصرف سیگار و دخانیات در کشور هزینه میشود که به دود و بیماریهای مختلف درمانناپذیر منجر میشود. همچنین 11 هزار نفر نیز به دلیل استعمال دخانیات سالانه جان خود را در ایران از دست میدهند. هزاران نفر نیز دچار آسم، سل و بیماریهای مزمن تنفسی میشوند.
وی افزود: سالانه 60 هزار نفر در کشور به دلیل مصرف سیگار و دخانیات به بیماریهای ناتوانکننده از جمله بیماریهای تنفسی، بیماریهای عفونی و سرطان مبتلا میشوند و دو تا سه برابر مبلغ تامین دخانیات به صورت غیرمستقیم برای روند درمان این افراد هزینه میشود.
صادقنیت ادامه داد: بسیاری از تبعات مصرف سیگار درمانپذیر نیست و فقط بیماری را کاهش میدهد، اما به صورت کامل از بین نمیبرد؛ به طوریکه سرطانها غالبا درمانپذیر نیستند و این افراد تنها بودجههای هنگفتی را برای ادامه زندگی هزینه میکنند.
این مقام مسئول در وزارت بهداشت یادآور شد: مشکل جدید در 10 سال گذشته مصرف قلیان در جوانان و نوجوانان است که رشد شتابندهای نسبت به گذشته داشته است.
صادقنیت یادآور شد: نگرانیهای جدید وزارت بهداشت در مورد استفاده نوجوانان و جوانان از تنباکوهای معطر است که باید نگاه ویژهای به این موضوع داشته باشیم. زیرا با توجه به افزایش آگاهی و فرهنگ مردم، روند مصرف سیگار تاحدودی کاهش یافته و در مقابل مصرف قلیان افزایش پیدا کرده است.
وی یادآور شد: تنباکوهای معطر از ظاهر فریبندهای برخوردارند که غالبا در بستهبندیهای آنها مدعی استفاده از سبزیجات و میوهها در تولید آنها هستند؛ در حالی که براساس تحقیقات مشخص شد به هیچوجه از این مواد طبیعی در تولید تنباکوها استفاده نشده است و حدود 70 تا 80 درصد آنها مواد شیمیایی، صنعتی و اسانس میوهها است.
وی افزود: بنزن به میزان بسیار زیادی در این تنباکوها وجود دارد که سرطانزاترین مواد شناختهشده بشری محسوب میشود که مصرف یک تا سه سال آن میتواند منجر به سرطانهای مختلف از جمله سرطان خون شود. همچنین میزان سرب موجود در این تنباکوها 50 برابر حد استاندارد ارزیابی شده است.
وی اظهار کرد: 20 تا 30 درصد مواد موجود در تنباکوها نیز از تنباکوهای کپکزده و فاسد کشورهای عربی است که با تلفیق عطر و اسانس قابل استفاده میشود.
وی افزود: یکی از عوارض ناشی از مصرف قلیان بروز بیماریهای تنفسی و عفونی و قارچهای متعدد است که چندین برابر عوارض مصرف سیگار اتفاق میافتد.
صادقنیت ادامه داد: برخی تصور میکنند عبور دود از آب قلیان منجر به تصفیه دود میشود، در حالی که در واقعیت دود در آب حل نمیشود و آب تنها نقش خنککننده دود را ایفا میکند. همچنین باعث میشود فرد پکهای عمیقتری به قلیان بزند که در نتیجه دود بیشتری وارد ریه فرد میشود.
رئیس اداره بهداشت محیط و کار وزارت بهداشت بیان کرد: هر وعده مصرف قلیان معادل مصرف 100 تا 200 نخ سیگار است، به طوری که هربار 5 پاکت سیگار وارد ریه فرد مصرفکننده قلیان میشود. البته باید توجه داشته باشیم افرادی که در کنار مصرفکنندگان قلیان حضور دارند نیز معادل نصف پاکت سیگار را به ریه خود وارد میکنند.
وی تاکید کرد: مصرف سیگار و قلیان در فضاهای بسته باعث میشود دود روی جداره دیوارهای منزل یا رستوران باقی بماند و احتمال قلیانی شدن 90درصد فرزندان افراد ساکن در آن محل را افزایش میدهد.
انتهای پیام/