آخرین وضعیت تب کریمه کنگو در کشور/ تاکنون 2 نفر جان باختند/ علایم، نشانهها و پیشگیری از بیماری را بدانید
دکتر حسین عرفانی، رئیس اداره مبارزه با بیماریهای قابل انتقال بین حیوان و انسان وزارت بهداشت در گفتوگو با خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، درخصوص شیوع بیماری تب کریمه کنگو در کشور گفت: کشور ما به لحاظ جغرافیایی در کمربند ابتلا به این بیماری قرار دارد، در واقع ایران جزو کشورهای بومی ابتلا به تب کریمه کنگو است.
وی افزود: این بیماری در فصول گرم سال از شیوع بیشتری برخوردار میشود و در بین افرادی که با دام و کنه در تماس هستند، بیشتر دیده میشود.
عرفانی یادآور شد: امسال موردی از طغیان یا همهگیری کوچک از این بیماری در زاهدان گزارش شده است که حدود 15 نفر از پرسنل یک کشتارگاه به دلیل خراب بودن یخچال پیشسرد گوشت به این بیماری مبتلا شدند.
وی یادآور شد: گوشت دام باید پس از ذبح به مدت 24 تا 48 ساعت در یخچالهای پیشسرد قرار بگیرد، در غیر این صورت احتمال انتقال این بیماری وجود دارد که در این کشتارگاه به دلیل خراب بودن یخچال پیشسرد و تماس 15 نفر از کارگران با گوشت آلوده به این بیماری مبتلا شدند که خوشبختانه با اقدام و تشخیص به موقع مورد فوتی گزارش نشده و حال عمومی آنها مناسب است.
رئیس اداره مبارزه با بیماریهای قابل انتقال بین حیوان و انسان وزارت بهداشت در بخش دیگری از سخنانش یادآور شد: امسال در مجموع 28 نفر به بیماری تب کریمه کنگو مبتلا شدند و متاسفانه دو نفر از مبتلایان جان خود را از دست دادند؛ این در حالی است که باید گفت تب کریمه کنگو یک بیماری کشنده است که 30 تا 60 درصد مبتلایان فوت میکنند؛ اما در ایران این آمار بسیار کم است.
عرفانی در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگار آنا مبنیبر اینکه خبری در خصوص ابتلای 5 نفر از شهروندان اصفهانی در کشور گزارش شده است، گفت: پنج نفر مشکوک به این بیماری که همگی آنها به صورت موردی و تکگیری به این بیماری مبتلا شده بودند به بیمارستان مراجعه کردند که خوشبختانه نتیجه آزمایش یکی از آنها مشخص و حال عمومی وی خوب است اما منتظر هستیم تا نتیجه آزمایش چهار نفر دیگر نیز اعلام شود.
وی در توصیه به شهروندان عنوان کرد: به تمام افراد توصیه میشود تنها گوشتها و فرآوردههای گوشتی که دارای مهر دامپزشکی است، تهیه و به مدت 24 الی 48 ساعت در یخچال فریزر نگهداری کنند.
وی افزود: همچنین به افراد توصیه میشود از تماس بیمورد با دام به شدت خودداری کنند و اگر فردی دچار تب و خونریزی با سابقه تماس با دام بود، سریعا برای بررسی و معاینه به پزشک مراجعه کند.
به گزارش آنا، معاونت درمان وزارت بهداشت با انتشار ابلاغیهای در کانال تلگرامی توضیحاتی را در خصوص این بیماری کشنده و راههای جلوگیری از آن گزارش کرده است:
بیماری تب خونریزیدهنده کریمه کنگو یک نوع بیماری مشترک بین حیوان و انسان است که به صورت ناگهانی شروع میشود. چند سالی است تعدادی از هموطنانمان در اثر ابتلا به این بیماری جان خود را از دست میدهند که بیشترین علت ابتلای بیماران تماس با دام یا مصرف گوشتهای آلوده حاصل از ذبح دامهای غیرمجاز است.
در این اطلاعیه عامل بیماری ویروسی از گروه آربوویروسها عنوان شده است که مخزن این بیماری کنههای سخت از جنس هیالوما عنوان شده است. کنه و مهرهدارانی مانند سگ، جوندگان، جوجهتیغی و... جزو ناقلان اصلی این بیماری محسوب میشوند، اما پرندگان نیز جزو ناقلان غیرمستقیم این بیماری هستند چرا که باعث انتقال کنه به حیوانات و سایر انسانها میشوند.
تب خونریزی دهنده کریمه کنگو یک بیماری کشنده است که معمولا یک الی 3 روز و حداکثر 9 الی 13 روز فرد را درگیر میکند که مرحله قبل از خونریزی آن یک الی 7 روز به طول میانجامد که در این مدت فرد دچار تب، ضعف، سردرد شدید، لرز، درد شدید در ناحیه پشت، کمر و پاها، گیجی، کوفتگی، بیاشتهایی، تهوع، استفراغ بدون ارتباط با غذا خوردن، اسهال، درد شکم و... میشود.
در مرحله خونریزی معمولا در روز 3 الی 5 بیماری شروع میشود و یک الی 10 روز طول میکشد. خونریزی در مخاطها، پوست و هماتوم و سایر پدیدههای خونریزیدهنده مثل خونریزی از بینی، لثه و غیره دیده میشود.
حفاظت فردی هنگام کار در فضایی که احتمال وجود کنه هست، میتواند از مهمترین راههای پیشگیری از بیماری باشد که به افراد توصیه میشود در این فضاها از دستکش، لباس کار و چکمه استفاده کنند. همچنین به افرادی که با دام تماس دارند توصیه میشود از قرار دادن چاقوی آلوده به گوشت و احشای دام در دهان خودداری کنند.
همچنین در این اطلاعیه آمده است: برای پیشگیری از این بیماری به افراد توصیه میشود از نگهداری حیوانات در منزل به شدت خودداری کنند و اصول بهداشتی را در هنگام نگهداری دام به خوبی رعایت کنند. از تماس فردی با دام اجتناب داشته باشند و به هیچعنوان کنه را به وسیله دست از روی دام و یا انسان دیگر جدا نکنند.
انتهای پیام/