روزهای خوب زنان سیستانی وبلوچستانی/ بررسی علل حضور پررنگ زنان در شورای شهر پنجم
مهرو ماهر، گروه اجتماعی خبرگزاری آنا- دولت یازدهم به نقش مدیران زن در استان سیستان و بلوچستان توجه ویژهای داشت و برای انتخاب مدیران این استان از زنان توانمندی استفاده کرد به طوری که در این استان زنان در تمام ردههای مدیریتی از فرماندار و شهردار گرفته تا عضو شورای شهر حضور فعال دارند. به عنوان مثال در دولت تدبیر و امید، معصومه پرندوار به عنوان فرماندار هامون، زهرا اربابی به عنوان معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی استاندار سیستان و بلوچستان و حمیرا ریگی به عنوان فرماندار شهرستان قصر قند منصوب شدند.
تهرانیها نیز با انتخاب 6 زن از لیست امید رکورد حضور زنان در شورای شهر تهران را شکستند. تا پیش از این سهم زنان در شورای شهر تهران بیش از 3 نفر نبود، شهربانو امانی، بهاره آروین، زهرا صدراعظم نوری، ناهید خداکرمی، زهرا نژادبهرام و الهام فخاری زنان منتخب پنجمین دوره شورای شهر تهران هستند.
براساس اطلاعات و آمارهای ارائه شده از ستادهای استانی انتخابات شوراهای شهر و روستا، زنان ثبت نام کننده در این دوره انتخابات در 6 استان سیستان و بلوچستان، تهران، کرمان، فارس، مازندران و خراسان رضوی بیشترین جمعیت زنان نامزد را به خود اختصاص دادهاند.
برای اولین بار در این دوره انتخابات شورای شهر، زهرا قدیمی در اردبیل، مرجان دادایی دهکردی در شهرکرد و فاطمه جراره بندرعباس به عنوان نفر اول به شورای شهر راه یافتند.
علی رغم مشارکت حداکثری زنان در شوراهای شهر و روستا،متاسفانه در هفت مرکز استان شامل شهرهای ارومیه، ساری، زنجان، سنندج، کرمانشاه، یاسوج و سمنان زنان نتوانستند با مردان رقابت کنند و به شورای شهر راه یابند و در این شهرها جلسات شورای شهر مردانه برگزار میشود.
عملکرد مثبت مدیریت زنان اعتماد مردان را جلب کرد
محمد بلوچزهی، بخشدار نیکشهر و تحلیلگر مسایل سیستان و بلوچستان در مورد حضور زنان در این دوره انتخابات شورای شهر و روستای استان سیستان و بلوچستان به خبرنگار آنا میگوید: در دوره قبل 184 زن به شوراهای شهر و روستای استان راه یافتند در حالی که در این دوره حضور سه برابری زنان را شاهد بودیم و 415 زن به شوراهای شهر و روستا وارد شدند.
او چنین پدیدهای را ناشی از عوامل متعددی از جمله فضای باز سیاسی در دولت تدبیر و امید اعلام میکند و میگوید: در این دولت فضای باز سیاسی پیش روی زنان سیستان و بلوچستان قرار گرفت و زنان در مناصب و مشاغل بسیار مهمی به عنوان شهردار، بخشدار و فرماندار به کار گمارده شدند. بر همین اساس این امر سبب شد اعتماد به نفس و خودباوری زنان افزایش پیدا کند. همچنین فعالان مدنی در طول چهار سال گذشته در سیستان و بلوچستان اقدامات شایستهای را انجام دادند و در زمینه آگاهی بخشی و اطلاع رسانی به زنان گامهای مثبتی برداشتند.
این تحلیلگر مسایل سیستان و بلوچستان در مورد آرای مردم سیستان در این دوره به زنان معتقد است: عملکرد مثبت و توانایی زنان در مدیریت دورههای قبلی شورای شهر باعث شد مردان بیش از پیش به زنان اعتماد و از مدیریت زنان بر شهر استقبال کنند.
شهیندخت مولاوردی، معاون رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده نیز افزایش تعداد منتخبان زن در شوراهای شهر و روستا را نشانه تقویت و ارتقای اعتماد عمومی و باور جامعه به توانمندی و شایستگی و صلاحیت زنان برای اداره امور دانست و در کانال تلگرامی خود نوشت: در این دوره نیز شاهد افزایش درصد کاندیداهای زن از 2،4 به 3،6 درصد بودیم که هر چند این نسبت فاصله معناداری با قابلیت های زنان و دختران کشور دارد، اما از تقویت و ارتقای اعتماد به نفس و خودباوری آنان پرده بر می دارد.
او شکستن رکورد حضور زنان در شورای شهر تهران، کسب رتبه نفر اولی در برخی حوزه های انتخابیه، راهیابی 415 زن به شوراهای استان سیستان و بلوچستان، انتخاب تمام اعضای شورای یک روستا از بین زنان در بخش مرکزی خاش و در مجموع انتخاب 70 زن در شوراهای روستاهای آن بخش را نمونه ای از پدیدههای پنجمین دوره انتخابات شوراهای شهر و روستا دانست و گفت: ثبت نام زنان از دو روستای دورافتاده استانهای سیستان و بلوچستان و هرمزگان نیز در این چارچوب قابل ارزیابی است.
بررسی علل جامعه شناسی حضور گسترده زنان سیستان و بلوچستان در شورای شهر
عالیه شکربیگی، جامعه شناس و استاد دانشگاه آزاد اسلامی در مورد حضور زنان در انتخابات شورای شهر تهران و سیستان و بلوچستان به خبرنگار آنا میگوید: مردم در تهران و کلانشهرها عموما براساس لیست رای میدهند بنابراین همه زنانی که نامشان در لیست وجود دارد رای میآورند ولی در سیستان و بلوچستان موضوعی به نام لیست وجود ندارد و نمایندگان مستقل رای میآورند.
او معتقد است: مشارکت و رای مردم به نامزدهای شورای شهر و روستا به صورت قبیلهای و عشیرهای است، البته امروزه به دلیل افزایش تحصیلات در استان سیستان و بلوچستان آگاهی زنان از مسایل سیاسی و اجتماعی نیز ارتقاء یافته است و آنان تمایل دارند که توانمندی و عملکرد خود را در معرض انتخاب قرار دهند.
او افزایش سطح آگاهی، تحصیلات و حمایت خانواده را از جمله دلایل مشارکت انبوه زنان در انتخابات این دوره شورای شهر سیستان و بلوچستان میداند و میافزاید: با توجه به این که در سالهای اخیر میزان تحصیلات و آگاهی زنان افزایش یافته است و همچنین مردان در این منطقه بیشتر به مشاغل آزاد میپردازند بنابراین زمانی برای حضور در شوراها و عرصه سیاسی و مدنی ندارند بر همین اساس از حضور زنان در این مشاغل حمایت میکنند.
شکربیگی ادامه میدهد: موفقیت زنان در عملکرد مدیریتیشان توانایی و توانمندی آنان را برای مردان به اثبات رسانده و باعث اعتماد و اطمینان هر چه بیشتر مردان به آنان شده است، همچنین در دولت تدبیر و امید عرصه برای فعالیت سیاسی و اجتماعی زنان بسیار گسترده شده و شاهدیم که در این استان زنان به عنوان شهردار، فرماندار و بخشدار به کار گرفته شدهاند.
این استاد دانشگاه یادآور میشود: افزایش تحصیلات در زنان بلوچ توسعه فرهنگی و اجتماعی را به همراه داشته است، همچنین توسعه شبکههای اجتماعی و مجازی و کاهش تعصبگرایانه در حضور 415 زن در این دوره شورای شهر سیستان و بلوچستان حائز اهمیت است.
به گزارش آنا، به نظر میرسد افزایش میزان آگاهی و تحصیلات زنان و همچنین فضای باز سیاسی کشور برای مشارکت زنان در دولت یازدهم، عرصه فعالیت اجتماعی و سیاسی زنان را گسترش داده است. عملکرد مثبت زنان در مشاغل دولتی و مدیریتی نیز توانمندی و توانایی زنان را به اثبات رسانده، برهمین اساس در صورتی که چنین فضایی در دولت دوازدهم نیز تداوم داشته باشد شاهد پیشرفت و موفقیت زنان در عرصههای سیاسی و اجتماعی خواهیم بود.
انتهای پیام/