درمان مثانه عصبی در کشور امکانپذیر شد/ انجام جراحی کارگذاری دستگاه تحریککننده عصبی- نخاعی مثانه برای بیاختیاری ادرار
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، دکتر مهری مهراد، جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری در نشست خبری که پیش از ظهر امروز در انجمن علمی INUS ایران برگزار شد، عنوان کرد: به طور طبیعی در همه افراد ارتباطی بین مثانه و مغز وجود دارد. بدینصورت که زمانی که مثانه پر میشود پیامی را به مغز ارسال میکند تا دستور تخلیه برای او صادر شود که متاسفانه این امر در برخی افراد به دلیل ابتلا به بیماریهای مادرزادی، اکتسابی و یا تروماها دچار اختلال میشود.
وی افزود: زمانی که ارتباط بین مغز و مثانه دچار اختلال شود، فرد به بیاختیاری ادراری مبتلا میشود، بدینصورت که یا به صورت کامل نمیتواند ادرار خود را کنترل کند و ناچار است از پدهای بهداشتی و یا پوشک استفاده کند و در برخی افراد نیز ادرار در مثانه تجمع پیدا میکند اما فرد احساس نیاز به رفتن به سرویس بهداشتی نمیکند و ناچار است به صورت مداوم از سوند استفاده کند.
این فوق تخصص مثانه با بیان اینکه اختلال ارتباط بین مثانه و مغز بیماری مثانه عصبی عنوان میشود، گفت: یک فرد به دنبال ابتلا به بیماریهای مختلفی از قبیل دیابت، اماس، پارکینسون، دیسک کمر، ترومای نخاع، سرطان روده و برخی بیماریهای مادرزادی به مثانه عصبی مبتلا میشود.
این نماینده انجمن علمی INUS در ایران در ادامه یادآور شد: بیماری عصبی مثانه در همه افراد و در ردههای سنی مختلف شیوع دارد؛ بنابراین به بیماران توصیه میشود برای بررسی عصب مثانه به پزشک مراجعه و تحت بررسی قرار بگیرند.
مهراد با توجه به بیماریهای مادرزادی که موجب ابتلای فرد به مثانه عصبی میشود، خاطرنشان کرد: برخی نوزادان با تودهای در دنبالچه یا خالهای رنگی در قسمت کمر متولد میشوند که عصب مثانه این افراد به صورت مادرزادی تشکیل نشده است و نمیتوانند تا پایان عمر ادرار خود را دفع کنند، به همین منظور نیاز دارند تا همیشه سوند به همراه خود داشته باشند که این مساله برای آنها بسیار آزاردهنده است.
این جراح کلیه و مجاری ادرار در ادامه درباره روشهای درمان مثانه عصبی عنوان کرد: تا سال گذشته افراد مبتلا به بیماری مثانه عصبی راهی جز استفاده از سوند نداشتند، اما خوشبختانه با پیشرفت علم و ارتباط پزشکان ایرانی، انجام عمل جراحی تعبیه دستگاه شبیهساز تحریککننده عصبی- نخاعی در کشور نیز امکانپذیر نیز شد.
وی با بیان اینکه انجام این عمل جراحی موجب بهبود و درمان کامل این بیماران میشود، عنوان کرد: طی این عمل جراحی الکترودی در نخاع افراد کارگذاری میشود که به باتری که در باسن فرد تعبیه شده متصل است. این الکترود و باتری میدان الکتریکی را ایجاد میکند که موجب تحریک عصبی- نخاعی مثانه میشود و فرد قادر خواهد بود ادرار خود را تخلیه کند.
وی خاطرنشان کرد: این الکترود به وسیله کنترلی هدایت میشود که یک نمونه از این کنترل در اختیار بیمار و نمونهای دیگر در اختیار تکنسینهای این دستگاه قرار میگیرد تا از طریق آن بتوان میدان الکتریکی ایجاد شده و تحریکات را به خوبی کنترل کرد تا فرد دچار آسیب نشود.
مهراد یادآور شد: افرادی که این عمل جراحی برای آنها انجام میشود، به راحتی میتوانند به زندگی عادی خود ادامه دهند و در تمام نقاط کشور زندگی کنند، زیرا کنترلی که در اختیار آنها قرار دارد و نمونه دیگری که در دست تکنسینهاست، در سراسر کشور دارای میدان الکتریکی است و میتوان فرد را از راه دور کنترل کرد.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار آنا مبنیبر اینکه الکترود و باتری کارگذاری شده در بدن فرد آیا احتمال ابتلای عفونت را در بیمار ایجاد میکند یا خیر، عنوان کرد: الکترود توسط یک شرکت آمریکایی ساخته شده که در تمام کشورها و حتی ایران به صورت آزمایشی اجرا و پاسخهای مثبتی از آن دریافت شده و از سال گذشته تاکنون عملهای جراحی موفقیتآمیزی انجام شده که خوشبختانه تاکنون عارضهای در خصوص آن گزارش نشده است.
این فوق تخصص مثانه در خصوص هزینه این عمل جراحی عنوان کرد: انجام این عمل جراحی حدود 65میلیون تومان است، اما خوشبختانه تمام سازمانهای بیمهگر (پایه و تکمیل) این عمل را به صورت کامل پوشش میدهند، به گونهای که بیمههای تامیناجتماعی و سایر بیمههای پایه حدود 42 میلیون تومان و بیمههای تکمیلی براساس سقف پرداختی بیمار هزینههای این عمل را پرداخت میکنند.
این نماینده انجمن علمی INUS در ایران در ادامه یادآور شد: اکنون در کشور ما این عمل جراحی در مراکز پارس و لبافینژاد و همچنین مرکزی در شیراز قابل انجام است و بیماران میتوانند برای کارگذاری این الکترودها و رهایی از بیماری آزاردهنده بیاختیاری به این مراکز مراجعه کنند.
انتهای پیام/