دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
23 ارديبهشت 1394 - 13:23

اکتشافات تازه چند هزار ساله در محوطه‌های اقماری شهر سوخته

ششمین فصل کاوش باستان‌شناسی در تپه طالب خان سیستان به کشف آثار تاریخی چند هزار ساله از جمله بلندترین دیوار در محوطه‌های اقماری شهر سوخته، پای پیکرک گاو و... منجرشد.
کد خبر : 17899

به گزارش گروه فرهنگی آنا و به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری حسینعلی کاوش سرپرست گروه کاوش امروز چهارشنبه با اعلام این خبر افزود: «این پای پیکرک گاو از جنس سفال به اندازه دو بند انگشت انسان یکی از شاخص‌ترین آثار کشف در این فصل است.»


این باستان‌شناس گفت: «این اثر طبیعی‌ترین اثر هنری است که انسان 4500 ساله تاکنون از خود برجای گذاشته است، زیرا شکاف سم حیوان و حتی زائده‌های پشت پا به صورت واقع‌گرا خلق شده و یک شبیه‌سازی بی‌نظیری صورت گرفته است.»


کاوش تصریح کرد: «از گمانه لایه‌نگاری تپه طالبخان یک دیوار خشتی سالم با خشت‌های بزرگ دوره چهار شهر‌سوخته به دست آمد. ارتفاع این دیوار 160 سانتی‌متر است که تاکنون بلندترین دیواری است که باستان‌شناسان از محوطه‌های اقماری شهرسوخته به دست آورده‌اند.»


کاوش ظروف سفالی سالم، پیکرهای حیوانی از جنس گل فام، گاو کوهان دار از جنس گل پخته، خشت‌های نیمه پخته با اثر انگشت انسان 4500 ساله را از آثار ارزشمند کشف شده در این فصل از کاوش اعلام کرد.


به گفته او یافته شاخص دیگر این محوطه، یک شیء سفالی بیضی شکل با دو فرورفتگی چشم در قسمت بالای آن است.


به گفته او در این فصل از کاوش که مجوز آن توسط رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری صادر شده است، دو اسکلت کودک به شدت آسیب دیده و مقدار زیادی استخوان‌های حیوانی به دست آمده است.


کاوش خاطرنشان کرد: «برای مطالعه و بررسی آثار باستانی کشف شده و مشخص شدن شرایط زیستی و معیشتی انسان‌های تپه طالب خان از متخصصان رشته‌های مربوط کمک گرفته خواهد شد.»


در این فصل از کاوش که به مدت یک ماه به طول کشید و با هدف پژوهش و آموزش دانشجویان جوان باستان‌شناسی دانشگاه زابل صورت گرفت یک تراشه 5×5 متر برای یافتن آثار معماری و یک گمانه 2×2 متر برای مطالعه لایه‌های فرهنگی ایجاد و حفاری شد که به دلیل شرایط سخت جوی و اتمام حفاری ترانشه‌های مذکور به خاک بکر نرسید.


کاوش‌های انجام گرفته در فصل‌های گذشته منجر به کشف بخش‌هایی از ساختار معماری، پیکرک‌های حیوانی و انسانی، قطعات سفالینه‌ها، مهرهای سنگی،مهره‌های تزیینی و ... شده است.


تپه باستانی طالب خان در 68 کیلومتری جنوب غربی زابل و در حدود 12 کیلومتری شهر سوخته قرارگرفته است و یکی از تپه‌های اقماری این شهر محسوب می‌شود.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب