دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
09 ارديبهشت 1396 - 14:28
بهمن نامورمطلق معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی کشور در نشست خبری مطرح کرد:

حصیرهای باکیفیت ایرانی خریداری و در سه استان شمالی به فروش می‌رسد

نشست خبری بهمن نامور مطلق، معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی کشور با محوریت «گزارش بازارچه‌های نوروزی» با حضور پویا محمودیان مدیرکل صادرات صنایع دستی و فریدون میرزالو مدیرکل حمایت از تولید معاونت صنایع دستی و هنرهای سنتی کشور در سازمان میراث فرهنگی برگزار شد.
کد خبر : 175380

به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا، بهمن نامور مطلق در خصوص روستای جهانی که قرار است در سال جاری برای محدود نشدن صنایع دستی به شهرها فعالیت خود را آغاز کند، به خبرنگار فرهنگی آنا گفت: «تاکنون پیشنهادهای بیشماری از استان‌های مختلف از جمله سیستان و بلوچستان و خراسان داشته‌ایم که باید مورد بررسی قرار گیرند .»




وی امسال را سال حصیربافی در حوزه صنایع دستی معرفی کرد و افزود: «از آنجا که عمده حصیربافی در روستاها انجام می‌شود کاروانی با عنوان «پیوند» تدارک دیده شده است و قرار است تمام حصیرهای با کیفیت ایران را خریداری کند و در سه استان شمالی کشور به فروش رساند. مراکز تولید در حوزه حصیر با تامین اعتباری که شده تولیدات خود را به فروش می رسانند و ما با خرید حصیرهای مناطق محروم آنها را در شهرهای شمالی ارائه خواهیم کرد. این طرح به عنوان پروژه مرتبط پیش‌بینی شده و ما نیز نامه آن را به استان‌ها داده‌ایم تا مازاد تولیدات حصیر را اعلام کنند.






با فروش صنایع دستی غیرایرانی مقابله خواهد شد






وی از طرح خرید حصیرهای مناطق محروم به عنوان اولین قدم برای خرید تضمینی هولدینگ صنایع دستی یاد کرد و اظهار کرد: «کار بزرگ دیگری در روستاها در حال انجام است که در 73 روستا آغاز شده است و به سه حوزه صنایع دستی، میراث فرهنگی و گردشگری مربوط می‌شود. قرار است چگونگی اجرایی شدن این طرح طی ماه‌های آینده اعلام شود.»






پویا محمودیان نیز در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار فرهنگی آنا مبنی بر نظارت بر ارائه صنایع دستی و جلوگیری از فروش صنایع دستی خارجی در نمایشگاه‌ها تشریح کرد: «نمایشگاهی که از سوی ما برگزار می‌شود کمیته فنی دارد که از وظایفش بازدید از نمایشگاه‌ها است تا صنایع دستی غیرایرانی عرضه نشود. در صورتی که در نمایشگاه‌ها تخلفی انجام شود، در گام اول تذکر خواهیم داد و اگر ترتیب اثری داده نشود غرفه جمع‌آوری می‌شود چراکه ما پیش از برگزاری نمایشگاه تاکید زیادی بر ارائه آثار و صنایع دستی ایرانی داریم.»






وی خاطرنشان کرد: «در سال 1393 تصمیم گرفتیم با همکاری نیروی انتظامی میدان نقش جهان را از صنایع دستی خارجی پاکسازی کنیم. این طرح بعد پیش از ثبت جهانی لالجین با نامه‌ای از سوی ریاست سازمان میراث فرهنگی به استاندار انجام شد تا رد مکان های تاریخی و میراث که صرفاً باید صنایع دستی ایرانی انجام شود جدی گرفته شود. ما سعی داریم در فضاهایی که قدرت نظارت داریم صنایع دستی ایرانی ارائه کنیم.»






معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی با انتقاد از صداوسیما به‌دلیل جای خالی هنرهای سنتی در مناظره‌های انتخاباتی، گفت: «اگر صداوسیما بپذیرد، ما حاضر هستیم حداقل جای دستمال کاغذی را با خاتم‌ کاری تغییر دهیم، تا صنایع دستی نیز بتواند جایگاه خود ار بیشتر پیدا کند. صنایع دستی در حوزه محیط زیست، اشتغال و حوزه‌های دیگر، نقش بسزایی دارد. امیدواریم نامزدهای ریاست جمهوری در مناظره‌های‌شان درباره صنایع دستی نیز صحبت و برنامه‌های‌شان را در این زمینه مطرح کنند.»
وی در اشاره به فعالیت‌های انجام شده سال گذشته در حوزه صنایع دستی از رشد چشمگیر در حوزه تولید و فروش سخن گفت و افزود: «سال ۹۵ بیشترین رشد را در طول دهه‌های اخیر داشتیم و این رشد در حوزه اشتغال نیز بوده است. در بازارچه‌های موقت رشد ۲۷ درصدی، در بازارچه‌های خارجی رشد ۶۷ درصدی و در بازارچه‌های داخلی با رشد ۲۷ درصدی روبه‌رو بودیم. در بخش بازارچه‌های موقت صنایع دستی نیز با وجود ۹۷۸ بازارچه، شاهد رشد ۲۸ درصدی بودیم. »
وی همچنین از برگزاری اولین جشنواره صنایع دستی فجر به عنوان دیگر فعالیت سال گذشته معاونت صنایع دستی نام برد و در ادامه تصریح کرد: «در بحث گفتمان سازی، مدل‌سازی‌های خوبی انجام شده و نوروز امسال برای اولین بار طرحی ارائه شد که هدایای صنایع دستی برای مسافران را به همراه داشت. این هدایا محصولات کاربردی بودند و رد هر استان با توجه به برندی که آن استان دارد کالاها در نظر گرفته شد. در برخی موارد ما کاربری محصولات و اندازه را تغییر دادیم تا صنایع دستی کاربرد تازه‌ای داشته باشد. در نوروز امسال، بیش از هفت‌هزار غرفه فروش داشتیم که از رشد هفت درصدی برخوردار بودند. با گذر از مرز ۴۲ میلیارد تومان، در کل شاهد رشد ۳۲ درصدی فروش صنایع دستی در بازارچه‌های نوروزی بودیم و این موضوع نشان‌دهنده این است که فضای گفتمان‌سازی در این حوزه وجود دارد و صنایع دستی در حال پاسخگویی به نیاز مردم است.»
نامور مطلق بیان کرد: «ما در خانه‌های صنایع دستی و تخصصی نیز با رشد روبه رو بوده‌ایم . همچنین خانه‌های تخصصی و صنایع دستی ما رشد داشته و امیدواریم موزه و گالری ملی هم راه‌اندازی شود، زیرا فعالیت‌های آن برای راه‌اندازی در حال انجام است. اگر این رخداد را شکل دهیخم باعث هویت‌زایی صنایع دستی خواهد شد. »
وی در ادامه از جهانی شدن صنایع دستی به عنوان دیگر اتفاقات سال 1395 یادکرد و افزود: «در این راستا چندین نشست آسیاسس در ایران برگزار شد و یک اجلاس جهانی نیز برگزار کردیم که از وقتی شورای جهانی شکل گرفت اولین نشست آن بود. اقدامات در حوزه برندسازی و دیده‌شدن و کیفی شدن صنایع دستی بسیار مهم بوده است و ما توانستیم به سمت جهانی شدن پیش رویم. کشور در حال جا افتادن در حوزه صنایع دستی است و ما امیدوار هستیم روزی به صورت وپژه به صنایع دستی نگاه شود.»
صنایع دستی اگر دانش‌بنیان نشود ماندگار و پویا نخواهد بود
وی ادامه داد: «در بحث دانش بنیان‌تر کردن صنایع دستی بارها گفتیم که اگر دانش‌بنیان نشود، ماندگار و پویا نخواهد بود. بنابراین در همین راستا همایش های مختلف با همکارلی دانشگاه ها و برقراری ارتباط جدی با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برگزار کردیم تا دانش‌بنیان بودن صنایع دستی را راه‌اندازی کنیم. ما در گام اول خانه «بهزاد» در استان تهران و خانه «قزوینی‌ها» در اصفهان را پیش‌بینی کرده‌ایم.»
وی در بخش دیگری از سخنانش اعلام کرد: « از کارهای گذشته فضاسازی و جهانی‌تر شدن صنایع دستی است که 2 شهر انتخاب شدند. ما پیشنهاد کردیم شهرهای ملی ایجاد شود که این پیشنهاد پذیرفته شده و قرار است از میان شهرهایی که کاندید شده‌اند چند شهر در کنار یک روستای جهانی انتخاب شودتا صنایع دستی محدود به شهرها نشود. در قدم اول روستای جهانی صنایع دستی را امسال معرفی می کنیم. در نشست شورای جهانی صنایع دستی، شهرهای نودشه در کرمانشاه برای گیوه، گنبدکاووس در استان گلستان برای قالی و زیورآلات و همچنین شهررضا در اصفهان برای سفال به‌عنوان سه شهر جهانی دیگر در نشست اولیه پذیرفته شدند. گرچه تعداد شهرهای ما در این زمینه زیاد است و در مراحل بعد استان‌های همدان، فارس و آذربایجان غربی را مد نظر داریم.»
و.ی افزود: « طرح جهانی و ملی کردن صنایع دستی کمک می‌کند تا نشان جغرافیا نیز مطرح شود. ما در حال حاضر ۲۳ نشان جغرافیا داریم که این تعداد در حال گسترش است. همچنین سال گذشته از ۱۴ اثری که به شورای جهانی صنایع دستی ارائه کرده بودیم و ۱۰ نشان اصالت بین‌المللی دریافت کردیم.»




نامور مطلق اولین جشنواره فجر صنایع دستی را سال گذشته برگزار کردیم و توانستیم مجوز آن را از شورای انقلاب فرهنگی بگیریم تا صنایع دستی جایی در جشن انقلاب داشته باشد. همچنین سال گذشته دهکده صنایع دستی را در شیراز راه‌اندازی کردیم و درصدد گسترش آن در قم و جاهای دیگر هستیم. همچنین اولین مرکز بین‌المللی در حوزه فروش صنایع دستی ایرانی در کشور هلند راه‌اندازی شد که این برای ما بسیار مهم بود. برپایی نمایشگاه عیدانه به‌عنوان اولین نمایشگاه بزرگ در آستانه عید نوروز، یکی دیگر از اقداماتی بود که با استقبال مواجه شد. این اقدامات نشان می‌دهد که صنایع دستی کم‌کم از حاشیه خارج و به متن نزدیک می‌شود.»




وی درباره بیمه هنرمندان گفت: «بیمه مستمری هنرمندان صنایع دستی رفع شده و ما سعی کرده‌ایم با بیمه کردن هنرمندان حمایت بیبشتری از آنها داشته باشیم. البته ما می‌پذیرم که بیمه، یکی از نقاط ضعف مدیریت ما است که همچنان حل نشده است و امیدواریم آن را حل کنیم. در این‌باره صحبت‌هایی با وزیر کار داشته‌ایم و جلساتی برگزار شده و قول‌هایی هم برای رفع این مسئله داده شده است.»
محمودیان نیز در این نشست گفت: «ما سال 1395 را با بازارچه‌های نوروزی شروع کردیم و با نمایشگاه عیدانه به پایان رساندیم. ما در چهارنمایشگاه مشارکتی شرکت کردیم تا این مسئله را جا بیاندازیم که صنایع دستی در بسیاری از نمایشگاه ها از جمله نمایشگاه فجر طراحی مبلمان و همچنین زیورآلات می تواند حضور داشته باشد.»
وی در بخش دیگری از سخنانش از ارائه صنایع دستی در نمایشگاه کتاب امسال خبر داد و افزود: « برای نخستین بار در نمایشگاه بین المللی کتاب در فضایی بالغ بر ۹۰ متر حضور پیدا می کنیم تا صنعت خلاق و صنعت فرهنگی را در یک نمایشگاه مشترک داشته باشیم.
وی ما بیان کرد: «دومین نمایشگاه سوغات زیارتی را برگزار کردیم ۱۱ بانک عامل صنایع دستی را در فهرست جوایز غیرنقدی قرار دادند. یک سری نمایشگاه مشارکتی در سازمانهای مختلف برگزار شد اولین مرکز فروش صنایع دستی در اتحادیه اروپا و در کشور هلند شکل گرفت ۷۸ فروشگاه در کشور نشان اعتماد گرفتند که ۴۰ فروشگاه دیگر هم در دستور کارند. علاوه بر این سال گذشته از دو صادرکننده برتر در حوزه صنایع دستی همزمان با روز ملی صادرات تجلیل شد.»
محمودیان همچنین خاطرنشان کرد: «در سال ۹۵ بازارچه عودلاجان کار خود را آغاز کرد، اگرچه ما با دلخواه مان فاصله داریم و همکاری های لازم از سوی سازمان اوقاف صورت نگرفت و مسائلی هم با شهرداری منطقه ۱۲ با وجود همه مساعدتها وجود دارد اما امیدوار هستیم این بازارچه در سال ۹۶ به رونق مطلوب ما نزدیک شود.»
وی درباره نمایشگاه‌های عیدانه تشریح کرد: «اسفند ماه سال گذشته دومین نمایشگاه ملی برگزار شد و فروشی برابر با یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان داشت. فروش بازارچه های نوروزی هم به بیش از ۴۲ میلیاردتومان رسید که با رشد ۳۲ درصدی نسبت به نوروز سال قبل همراه بود. همچنین در فروش نوروزی غرفه‌های صنایع دستی در استان‌های مختلف ما بالاترین فروش را در استان مازندران با ۸میلیارد و ۹۰۰ هزارتومان داشتیم بیشترین غرفه متعلق به استان گلستان بود و ۵ استان بعنوان استان های برتر در جشنواره نوروزی معرفی شدند. مازندران، گیلان، کرمان، همدان و گلستان پنج استان برتر کشور در زمینه فروش نورزی بودند. با اینکه بازارچه های نوروزی خرده فروشی هستند و این فروش بالا نشانه اقبال عمومی به صنایع دستی است.»
وی در ادامه همچنین از تغییر زمانی نمایشگاه ملی و بین المللی صنایع دستی خبر داد و افزود: « ممکن است ۲۸ نمایشگاه صنایع دستی بخاطر همزمان شدن با انتخابات ریاست جمهوری و ماه مبارک رمضان ۳۰ تیر تا دوم مردادماه سال جاری در سالن نمایشگاه های بین المللی برگزار شود.
مدیر کل صادرات صنایع دستی در خصوص برنامه‌های آتی معاونت صنایع دستی به فروش و تجارت الکترونیک اشاره کرد و ادامه داد: « قرار است میزان صادرات را به عراق، افغانستان، امارت، انگلستان و امریکا افزایش دهیم.»
در بخش دیگری از این نشست خبری فریدون میرزالو مدیر کل آموزش و تولید صنایع دستی نیز گزارشی از عملکرد سال گذشته ارائه کرد. وی در سخنانش عنوان کرد: « سال گذشته ۷۲۰ پروانه جمعی صادر شد ما رکوردی برابر با ۱۷هزار و ۴۷۱ در زمینه تولید انفرادی داشتیم علاوه بر آن ۸ هزار ۳۶۳ فرقه کارت شناسایی صادر کردیم. بنابراین می توانیم بگوییم اشتغالی که در سال ۹۵ ایجاد شد معادل ۳۰ هزار و ۱۶ نفر در زمینه تولید بود.»
وی ادامه داد: « در حوزه کارگاه گردی بر اساس استعلامی که از استانهای مختلف داشتیم ۸۰۷ کارگاه در کل کشور و همزمان با ایام نوروز مورد بازدید قرار گرفت و از آن دیدن کردن همچنین ۱۱ هزار نمونه از صنایع دستی هر استان تولید شد و در اختیار گردشگران قرار گرفت.
وی در خصوص سرب‌هایی که در سفال‌ها وجود دارد نیز تشریح کرد: « بالغ بر ۱۱ کارگاه سفال در لالجین همدان فعال است این کارگاه ها از سرب برای تولید گلدان و موارد این چنینی استفاده می کنند و در تولید نلبکی، بشقاب و فنجان از سرب استفاده نمی‌شود ضمن اینکه ما نمی توانیم از موسسه استاندارد بخواهیم تا بر هزار کارگاه نظارت کند. استفاده از سرب به دلیل کاهش هزینه‌های تولید است.»
در بخش پایانی این نشست نیز علی حاجی شیزری مدیر کل توسعه و ترویج صنایع دستی از برپایی بیست همایش در استان های مختلف کشور، دو کارگاره آموزش تخصصی در زمینه طراحی صنایع دستی و همچنین برگزاری نخستین جشنواره دوخت‌های سنتی سخن گفت و در ادامه به ارائه ۷۰۰ اثر و در نهایت راه‌یابی ۲۵۰ اثر به مرحله بین‌المللی اشاره کرد.


وی در خصوص اقدامات انجام شده در حوزه تبلیغات و اطلاع رسانی گفت: «۴۶۸ بروشورو کتابچه و سی دی در صنایع دستی بروشورها و کتابچه ها در بین گردشگران استان ها توزیع شد و علاوه بر آن ۵۶ تمبر اختصاصی در استان های مختلف منتشر شد. »
شیزری با اعلام این‌که مسابقه طراحی و خلاقیت در صنایع دستی از دیگر فعالیت های اداره کل توسعه و ترویج در سال ۹۵ بود یادآور شد: «ما در سال ۹۵ پنج رشته آموزشی در مقطع کاردانی و کارشناسی راه اندازی کردیم. همچنین ۳۴۹۸ نفر از شاغلین صنایع دستی را آموزش دادیم و در این زمینه با رشد ۳۷ درصدی رو به رو بودیم.»






انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب