دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
06 ارديبهشت 1396 - 17:12
رئیس اداره کنترل مالاریا مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت:

مالاریا در ۹۹ کشور دنیا/ وضعیت بیماری در ایران

رئیس اداره کنترل مالاریا مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت گفت: اکنون بیماری مالاریا در ۹۹ کشور دنیا گزارش می‌شود و حدود ۳ میلیارد و ۳۰۰ میلیون نفر در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند.
کد خبر : 174868

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری آنا از روابط عمومی معاونت بهداشت وزارت بهداشت، دکتر احمد رئیسی با بیان اینکه بر اساس آخرین تخمین سازمان جهانی بهداشت در سال ۲۰۱۵، تعداد مبتلایان به مالاریا در دنیا حدود ۲۱۴ میلیون نفر بوده است، خاطرنشان کرد: بیماری مالاریا تا کنون باعث مرگ ۴۳۸ هزار نفر در دنیا شده که ۳۰۶ هزار نفر از آنها کودکان کمتر از پنج سال بوده‌اند.


رئیس اداره کنترل مالاریا وزارت بهداشت، منبع اولیه ورود مالاریا به ایران را کشور‌های همسایه‌شرقی به‌ویژه پاکستان عنوان کرد و گفت: موارد ثانوی بیماری مالاریا از طریق نیش پشه به دیگران منتقل می‌شود و هنوز هم در استان‌های کرمان، هرمزگان و سیستان و بلوچستان مواردی از آن مشاهده می‌شود.


رئیسی از کودکان و زنان باردار به عنوان گروه‌های در معرض خطر بیماری مالاریا یاد کرد و افزود: در مناطق پر خطر، استفاده از پشه بندهای آغشته به حشره‌کش ساخته شده از جنس مرغوب و پایدار، باعث پیشگیری از ابتلا به این بیماری می‌شود.


تشخیص و درمان رایگان مالاریا در مراکز بهداشتی و درمانی


به گفته رئیسی، تشخیص و درمان بیماری مالاریا همانند سایر بیماری‌های واگیر، در تمام واحدهای بهداشتی درمانی شهری و روستایی به طور رایگان انجام می‌شود. در سال‌های اخیر، انتقال محلی مالاریا در ۱۱ شهرستان کشور گزارش شده که اکثر این شهرستان‌ها مربوط به استان سیستان و بلوچستان است.


رئیس اداره کنترل مالاریای وزارت بهداشت با اشاره به تصویب برنامه حذف مالاریا در شورای عالی سلامت و امنیت غذایی در سال ۸۹، گفت: با اجرای برنامه‌های پیشگیرانه، ایران به عنوان یکی از کشورهای موفق و پیشرو در جهان در زمینه حذف مالاریا مطرح است.


سال گذشته هیچ موردی از مرگ به دلیل مالاریا گزارش نشد


رئیسی یادآور شد: بر اساس آخرین گزارش‌های دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور، تعداد موارد بومی مالاریا در پنج سال گذشته از حدود ۸ هزار مورد به کمتر از ۱۰۰ مورد در پایان سال ۹۵ کاهش یافته و در سال گذشته هیچ موردی از مرگ مردم ایران بر اثر بیماری مالاریا ثبت و گزارش نشده است.


وی گفت: پس از گزش پشه آنوفل ماده و خونخواری از فرد بیمار، انگل مالاریا وارد بدن پشه می شود و پس از تکثیر، به دنبال گزش فرد سالم، تعدادی انگل مالاریا(اسپروزوئیت) همراه با بزاق، وارد جریان خون فرد می‌شود. پس از ورود انگل مالاریا به بدن انسان، مرحله نسجی اولیه در کبد و چرخه شیزوگونی خونی آغاز می‌شود و به حدی می‌رسد که تب و لرز و سایر نشانه‌های بالینی، ایجاد می‌شود.


رئیس اداره کنترل مالاریای وزارت بهداشت در خصوص نشانه‌های بیماری مالاریا گفت: این بیماری در ابتدا با نشانه‌های مقدماتی نظیر خستگی، احساس درد در عضلات، سر درد، تهوع و استفراغ، تب و لرزهای خفیف و درد در ناحیه کمر ظاهر می‌شود و علائم اولیه آن ممکن است با برخی بیماری‌های ویروسی و آنفلوآنزا اشتباه گرفته شود.


روش‌های مبارزه با مالاریا


رئیس اداره کنترل مالاریا وزارت بهداشت به تشریح روش‌های مبارزه با لارو (مرحله نابالغ) پشه ناقل مالاریا پرداخت و گفت: روش بهسازی محیط، مبارزه مکانیکی، شیمیایی و بیولوژیکی از جمله روش‌های مبارزه با این بیماری است. به عنوان نمونه مبارزه مکانیکی شامل پر کردن گودال‌ها و آبگیرها، زه‌کشی و خشکاندن منابع آبی غیرقابل استفاده است.


رئیسی در پایان از روش مبارزه شیمیایی با مالاریا به عنوان آسان‌ترین و موثرترین روش مبارزه با این بیماری یاد کرد و گفت: خاصیت حشره کشی مواد شیمیایی به عوامل متعددی از جمله نوع فرمولاسیون، نوع ناقل، وضعیت آب و هوایی منطقه و ... بستگی دارد.


انتهای پیام/

ارسال نظر
هلدینگ شایسته