دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
19 ارديبهشت 1394 - 10:53
رئیس واحد لاهیجان در گفتگو با آنا مطرح کرد

مرکز تحقیقات علوم شیلاتی واحد لاهیجان، بستر مناسب فعالیت‌های دانش‌بنیان/ تولید سالانه ۵ تن گوشت ماهی خاویاری

رئیس واحد لاهیجان با تشریح بخشی از توانمندی‌ها و ظرفیت‌های موجود در مرکز تحقیقات علوم شیلاتی و فنون دریایی بندرچمخاله واحد لاهیجان گفت: با راه‌اندازی و آبگیری استخر‌های پرورش ماهیان خاویاری، سالانه حدود ۵ تن گوشت ماهی خاویاری تولید خواهد شد.
کد خبر : 16692

سهراب کرد رستمی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری آنا با توجه به سابقه تأسیس مرکز تحقیقات علوم شیلاتی و فنون دریایی بندرچمخاله واحد لاهیجان اظهار کرد: این مرکز در ابتدا به پیشنهاد و همت استاد فقید دکتر کیوان در زمینی به مساحت حدود ۲ هکتار با عنوان اجرای طرح از سازمان منابع طبیعی دریافت و بنیان نهاده شد.



وی با بیان اینکه این زمین از یک سو در مجاورت رودخانه لنگرود و از سوی دیگر در جوار ساحل دریای خزر قرار دارد، افزود: از اهداف اصلی طرح، آموزش و تربیت دانشجویان کار‌شناسی، کار‌شناسی ارشد و دکترای تخصصی در گرایش های مختلف رشته‌های شیلات و علوم مرتبط نظیر محیط زیست و زیست‌شناسی دریا به طور عملی و آشنائی با اطلاعات نوین و فنون کاربردی این رشته بود و در کنار آن با ایجاد کارگاه‌ها و آزمایشگاه‌های مناسب و پیشرفته، کمک به اندیشمندان و دانش پژوهان در راستای اهداف ملی و بین المللی در زمینه هائی مانند بیولوژی آبزیان، بیوتکنولوژی آبزیان، آب‌شناسی، تولید محصولات و فرآورده‌های شیلاتی و صید آبزیان را مد نظر خود داشته است.








در یک فرایند طبقه بندی شده مرحله‌ای و با هدف استفاده بهینه از امکانات فضای فیزیکی، دانش علمی و سرمایه انسانی، مرحله اول توسعه و تجهیز سالن پرورش مرکز تحقیقات طی سه ماه به حدود ۸۵ درصد پیشرفت خود رسید و استخرهای بتونی ۸ وجهی احداث شد

رئیس واحد لاهیجان ادامه داد: این مرکز اکنون با دارا بودن امکاناتی به ارزش قریب به ۵۰ میلیارد ریال، دارای شش آزمایشگاه تخصصی تحقیقاتی نظیر: ماهی‌شناسی و بهداشت بیماری‌های آبزیان، ژنتیک آبزیان، تغذیه آبزیان، آب‌شناسی و آلودگی‌های آب، آزمایشگاه فیزیولوژی و بیوشیمی آبزیان و نیز آزمایشگاه تحقیقات آکواریوم و ماهیان تزئینی است که در کنار این آزمایشگاه‌ها یک کارگاه نمایشگاه ابزار و ادوات صیادی و ناوبری مجهز به تمامی ادوات صید و صیادی شمال و جنوب کشور در طبقه همکف سوله دائر شده است.


وی با بیان اینکه استفاده هم زمان از آب چاه و رودخانه از مزایای مکانی این مرکز است، خاطرنشان کرد: بخش تکثیر و پرورش این مرکز شامل یک سالن بزرگ مجهز به انواع انکوباتور‌های ماهیان گرم آبی و سرد آبی، مخازن نگه‌داری بچه ماهیان و مولدین، سیستم چرخشی آب برای پرورش ماهی بوده و دو استخر خاکی نیز در محوطه روباز مرکز احداث شده است.



کرد رستمی با توجه به فعالیت اخیر این مرکز به آنا گفت: هر چند سابقه تکثیر انبوه تاس ماهیان در کشورمان با هدف حفظ و بازسازی ذخائر از سابقه‌ای نزدیک به ۵۰ ساله برخوردار است، اما بیش از دو دهه از عمر پرورش تاس ماهیان در محیط‌های پرورشی نمی‌گذرد. به همین منظور و در راستای اجرای منویات مقام معظم رهبری و هماهنگ با سیاست های تولید ثروت و درآمدزایی بر اساس فعالیت های اقتصادی دانش بنیان در دانشگاه آزاد اسلامی، مرکز تحقیقات علوم شیلاتی و فنون دریایی دکتر کیوان وابسته به دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان، با ارائه طرح پرورش ماهیان خاویاری با سیستم نیمه مداربسته که با اجرای آزمایشی و دانش بومی و فعالیت های تحقیقاتی پس از ۴ سال به دست آمد و همزمان پروانه تأسیس این مزرعه پرورش ماهیان خاویاری نیز دریافت شد، در یک فرایند طبقه بندی شده مرحله‌ای و با هدف استفاده بهینه از امکانات فضای فیزیکی، دانش علمی و سرمایه انسانی، مرحله اول توسعه و تجهیز سالن پرورش مرکز تحقیقات طی سه ماه به حدود ۸۵ درصد پیشرفت خود رسید و استخرهای بتونی ۸ وجهی احداث شد.


رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان خاطرنشان کرد: با راه اندازی و آبگیری این استخر‌ها و پرورش ماهیان خاویاری سالانه حدود ۵ تن گوشت ماهی خاویاری تولید خواهد شد. سرمایه گذاری در این شاخه از آبزی پروری در صورت داشتن دانش فنی اجرای آن یکی از پرسود‌ترین و جذاب‌ترین فعالیت های اقتصادی در دنیاست و با در نظر گرفتن سابقه ایران در این زمینه و قدمت ۲۵ ساله رشته مهندسی شیلات و آبزی پروری دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان که از قطب های مهم این رشته در بین تمامی دانشگاه های ایران بوده و تاکنون کار‌شناسان و فارغ التحصیلان بسیاری را تربیت و برای خدمت در اقصی نقاط کشور معرفی کرده است، این مرکز تحقیقاتی می‌تواند بستر و پتانسیل مناسبی را برای فعالیت های دانش بنیان فراهم کند.



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب