با حضور دکتر ولایتی فعالیتهای بینالمللی دانشگاه آزاد اسلامی رشد مییابد/ ساماندهی به وضع ثبت اختراع از اولویتهای سال آینده دانشگاه است
به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، به تازگی اجلاس هفتاد و یکم دانشگاه آزاد اسلامی برگزار شده است و دکتر ابراهیم واشقانی فراهانی معاون پژوهش و فناوری این دانشگاه درباره وضعیت کنونی دانشگاه و اهداف و برنامهها با آنا سخن میگوید که در ادامه میآید.
شعار امسال دانش، فرهنگ و اقتصاد است، چرا این سه موضوع شعار امسال شد؟
ماموریت اصلی دانشگاهها تولید دانش است انتخاب این شعار نشانه ماموریت و مسئولیت اصلی دانشگاههاست. فرهنگ که بعد از دانش آمده است یعنی دانشی برای جامعه بشری سودمند است که در جهت حفظ ارزشها و بالابردن آنها باشد بدون توجه به ارزشها به ویژه ارزشهای ملی و دینی و در کلان ارزشهای انسانی دانش نمیتواند اثربخشی لازم را برای بهبود زندگی بشر داشته باشد.
اقتصاد که در پی آن آمده است یعنی دانشی مفید است که نه تنها باعث گسترش مرزهای دانش شود بلکه نتیجه آن بهبود زندگی مردم و رشد و شکوفایی شود. این مسیری است که سالها مقام معظم رهبری به آن تاکید میکنند و سالی که در آن هستیم سال اقتصاد مقاومتی اقدام و عمل نامیدند و همواره در بیاناتشان تاکید داشتند که پیشران اقتصاد مقاومتی اقتصاد دانشبنیان است، از این رو شعار اقتصاد، همان تبدیل دانش به ثروت است. اقتصاد باز ماموریت دیگر دانشگاه نسل سوم است.
ارزیابی شما از حضور دکتر ولایتی در هیات امنا و هیات موسس دانشگاه آزاد اسلامی چیست؟
انتخاب ایشان از سوی مقام معظم رهبری انتخابی هوشمندانه بود. همانطور که آقای دکتر میرزاده گفتند ایشان یکی از دانشمندان برتر کشور است. ایشان دانشگاه را خوب میشناسد به روابط بینالملل آگاه هستند، به نقش گسترش پژوهش و فناوری در توان ملی کشور و تاثیر آن در تعاملات بینالمللی آگاه هستند. ایشان سابقه طولانی در دانشگاه و فرهنگ ایرانی اسلامی دارند و به جایگاه علم آشنا هستند. به همین دلیل دکتر ولایتی بیان کردند که باید کار کنیم که انتخاب اول مردم برای تحصیل، دانشگاه آزاد اسلامی باشد. برای اینکه به این سمت حرکت کنیم باید کیفیت لازم و استانداردهای بالا ایجاد شود، از این رو باید در کنار گسترش فعالیتها، کیفیت هم ارتقا یابد. اینگونه تراز ملی و بینالمللی دانشگاه افزایش مییابد. یکی از راهکارها نخبهپروری و کشف استعدادهای درخشان است و بدنه هیات علمی با حمایت از این نیروهای نخبه تقویت کنیم. اینها باید در خدمت بالابردن کیفیت خدمات دانشگاه باشند.
میتوانیم امیدوار باشیم که با حضور دکتر ولایتی در عرصه بینالمللی بیش از پیش بدرخشیم؟
انشاءالله تعاملاتی که پیش از این شکل گرفته است، با آمدن ایشان شتاب میگیرد، این همواره اولویت کاری ما بود با حضور آقای دکتر ولایتی این موضوع بیش از پیش دنبال میشود.
برای تحقق بخشیدن به این هدف باید چه رویکردی را در پیش گرفت؟
باید بتوانیم توانمندیمان را در تعاملات بینالمللی به طرف مقابل عرضه کنیم، این خیلی مهم است. باید ارتباطاتمان را تقویت کنیم. نقاط قوت خودمان را بشناسیم و آنها را تقویت کنیم. اگر نقاط ضعفی هم هست باید پوشش دهیم. باید جستجو کنیم که حوزههای مشترک را استخراج کنیم. زمینه پژوهشهایی که آنها قوت دارند و ما هم علاقمند به حضور در آن حوزهها هستیم شناسایی کنیم و بتوانیم پیوند نزدیک و همکاری داشته باشیم. همچنین تفاهمنامههای بینالمللی که در گذشته با دانشگاه منعقد شده است، باید این تفاهمنامهها فعال شوند. با تجربههای گرانسگ دکتر ولایتی حتما شاهد افزایش تعاملات بینالمللی خواهیم بود.
دفتر دانشگاه آزاد اسلامی در آلمان و ایتالیا و روسیه فعال شدهاند آیا این روند ادامه مییابد؟
بازگشایی دفاتر دانشگاه آزاد اسلامی در اتریش و فرانسه پیگیری میشود. رایزنی با کانادا آغاز شده است. برای ارتقای تعاملات بین المللی این دفاتر بسیار مهم است.
مراکز رشد چقدر میتواند اهداف اقتصاد دانش بنیان را محقق کند؟
مراکز رشد از مسیر پارک علم و فناوری فعالیت میکنند. این مراکز میتوانند با همقطارشان در کشورهای دیگر ارتباط برقرار کنند. در اجلاس سی و دوم مراکز فناوری دنیا در روسیه قراردادی با بزرگترین پارک علم و فناوری روسیه منعقد شد. آنها در کشور ما دفتر تاسیس میکنند، ما هم دفتری در روسیه تاسیس خواهیم کرد. با سایر پارکها نیز رایزنی کردیم و آقای دکتر توکلی به شدت پیگیری میکنند. با توجه به تجربه ایشان و اینکه قبلا در سوئد شرکت دانشبنیان داشتند، مراکز رشد میتوانند پیشرفت خوبی داشته باشند.
سه سال است آقای دکتر میرزاده در راس دانشگاهند، مهمترین شاخص ایشان چیست؟
مهمترین شاخص ایشان این است که مدام تاکید دارند دانشگاه باید به سمت تامین منابع مالی از طریق فعالیتهای دانشبنیان حرکت کند، به عیارت دیگر در پی تبدیل دانش به ثروت هستند تا از این طریق وابستگی به شهریه کم شود. همچنین تاکید ایشان بر گسترش تحصیلات تکمیلی در چارچوب سیاستهای کلان کشور است که به خوبی موفق بوده است. برنامه محور بودن و نظامند بودن در همه فعالیتها و پاسخگو بودن از دیگر ویژگیهای آقای دکتر میرزاده است. تاکید همیشگی ایشان این است در کنار رشد فعالیتها به صورت کمی، رشد کیفی هم باید مدنظر باشد.
مهمترین اولویت معاونت پژوهش و فناوری در سال 96 چیست؟
بحث اصلی ما رشد مراکز رشد و شرکتهای دانشبنیان و بالا بردن درآمد دانشگاه از فعالیتهای دانشبنیان است. تاکید بر انجام پژوهشهای ماموریتگرا و مسالهمحور به نحوی که پاسخگوی نیازهای جامعه باشد، ساماندهی به وضع ثبت اختراع از دیگر اولویتهای ماست. در کشور ضعفی درباره ثبت اختراع وجود دارد که این موضوع متاسفانه در دانشگاه آزاد اسلامی نیز وجود دارد که امیدواریم برطرف شود.
تاسیس شرکتهای دانشبینان فرهنگی چطور؟ آیا به آنها هم توجه خواهید کرد؟
شرکتهای دانشبنیان فرهنگی جزو اولویتهای ماست، به همین علت در برنامههای دانشگاه پیشبینی شده است که شرکتهای دانشبنیان و مراکز رشد فرهنگی تاسیس شوند از این رو 10 درصد ظرفیت مراکز رشد به شرکتهای دانشبنیان فرهنگی اختصاص مییابد.
عملکرد شرکتهای دانشبنیان فرهنگی را چطور ارزیابی میکنید؟
اخیرا کارهای خوبی شده است. این موضوع جدیدی است، باید فرصت داشته باشیم که ارزیابی کنیم. این فعالیت جوان است سال آینده میتوان آن را ارزیابی کرد ولی مسیر، مسیر درستی است. امیدواریم بتوانیم در این مسیر درست حرکت کنیم.
گفتوگو از بهروز آرمان
انتهای پیام/