دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
15 ارديبهشت 1394 - 12:20

معامله اوباما با سران عرب در کمپ دیوید/ اعراب از آمریکا چه می‌خواهند؟

کشورهای حاشیه خلیج فارس در ازای حمایت از توافق هسته‌ای با ایران تسلیحات و تضمین می‌خواهند.
کد خبر : 16358

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، پس از تفاهم لوزان سوئیس، رئیس‌جمهوری آمریکا برای اینکه همه کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس را آرام کند همه پادشاهان و امیران عرب را برای یک نشست به کمپ دیوید دعوت کرد.


پادشاهی‌های حاشیه خلیج فارس در آستانه توافق احتمالی هسته‌ای میان ایران و کشورهای ۱+۵ از افزایش قدرت ایران نگران‌اند و در نشست کمپ دیوید به دنبال اطمینان از حمایت آمریکا برای مقابله با افزایش قدرت ایران هستند.


به این ترتیب، انتظار می‌رود که رهبران شش کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس در دیدار خود با «باراک اوباما» رئیس‌جمهوری آمریکا که قرار است، به‌‌زودی برگزار شود، از وی ادوات جنگی بیشتری را مطالبه کنند.


وال استریت ژورنال در این باره مدعی شد که کشورهای عرب خلیج فارس در ازای حمایت از توافق هسته‌ای ایران خواهان تعهدات امنیتی بیشتر و سیستم‌های تسلیحاتی جدید‌تر هستند. علاوه بر این گفته شده است که آن‌ها قصد دارند رئیس‌جمهوری آمریکا را مجاب به پذیرفتن توافقات امنیتی جدید کنند تا در صورت تهدید از سوی ایران دولت واشنگتن را متعهد به دخالت نظامی کنند.


البته رهبران عرب از مدت‌ها پیش به فکر تقویت زرادخانه‌های خود افتاده‌اند اما خواسته جدید آنها مقامات رسمی آمریکا را با چالش روبه‌رو می‌کند چرا که آنها به رغم تلاش به جلب رضایت متحدان عرب خاورمیانه همچنان خواستار حفظ برتری نظامی رژیم صهیونیستی نسبت به دیگر همسایگان خود هستند.








گویا دولت باراک اوباما با کشورهای عرب حوزه خلیج فارس توافق کرده که در صورت حمایت آنها از توافق هسته‌ای ایران، آمریکا تسلیحات جدیدی را در اختیار آن‌ها قرار دهد.

چالشی که اوباما در کمپ دیوید پیش رو دارد این است که چگونه ترس رهبران عرب را که خواهان برتری نظامی نسبت به ایران هستند کاهش دهد و در این حال مانع از تضعیف برتری نظامی اسرائیل شود.


یک رسانه آمریکایی به نقل از مقامات کاخ سفید و کشورهای عرب حوزه خلیج فارس خبر معامله دولت اوباما با اعراب را در قبال کسب حمایت آن‌ها از توافق احتمالی هسته‌ای با ایران تائید کرد. فاکس‌نیوز در گزارشی با استناد به اظهارات مقامات کشورهای عرب حوزه خلیج فارس و همچنین آمریکا خبر معامله کاخ سفید با اعراب خلیج فارس را در مورد توافق هسته‌ای ایران تائید کرد.


بر اساس این گزارش، گویا دولت باراک اوباما با کشورهای عرب حوزه خلیج فارس توافق کرده است که در صورت حمایت آن‌ها از توافق هسته‌ای ایران، آمریکا تسلیحات جدیدی را در اختیار آن‌ها قرار دهد.


یکی از دغدغه‌های اعراب منطقه آن است که مبادا بهبود روابط ایران و کشورهای غربی در پی حصول هرگونه توافق هسته‌ای منجر به افزایش توان نظامی تهران از راه خرید ادوات جنگی بیشتر شود و به همین دلیل است که آنها خواهان توافق امنیتی مشابه با آنچه هستند که واشنگتن با سئول و توکیو دارد.


با این حال، با توجه به مخالفت‌های کنگره آمریکا، انتظار می‌رود که حصول تفاهم بین اوباما و رهبران عرب امر دشواری باشد.



نیویورک تایمز: آمریکا به دنبال کاستن از نگرانی اعراب درباره توافق با ایران است


نیویورک تایمز اما روایت جدیدی را از معالمه کاخ سفید با سران عرب گفته است. این روزنامه آمریکایی در گزارشی نوشت: 2 هفته پیش اشتون کار‌تر، وزیر دفاع آمریکا، یک شام کاری با تعدادی از کار‌شناسان منطقه خاورمیانه برگزار کرد تا از آنها درباره نحوه رفتار واشنگتن با عربستان سعودی، امارات و قطر در مورد رفع نگرانی آنها در خصوص توافق هسته‌ای با ایران مشورت بگیرد.


این روزنامه به نقل از یکی از کار‌شناسان حاضر در جلسه که نامش را ذکر نکرده آورده است، وزیر دفاع آمریکا در این جلسه از کار‌شناسان خاورمیانه سوال کرده است: چگونه شما برای رهبران شورای همکاری خلیج فارس روشن می‌کنید که آمریکا نمی‌خواهد کلید خلیج فارس و بعد محور آسیا را به ایران دهد؟


یکی از مقامات کاخ سفید گفته است که در روز ۲۰ آوریل و در جریان ناهار کاری باراک اوباما با شیخ عبدالله بن زائد آل نهیان وزیر امور خارجه امارات، وی از رئیس‌جمهوری آمریکا خواسته تا آمریکا بسته‌ای دفاعی در اختیار این کشور قرار دهد. اوباما اما خواستار حمایت امارات از توافق هسته‌ای با ایران شده که جان کری در حال مذاکره با تهران بر سر آن است.


به نوشته نیویورک تایمز گزینه‌های آمریکا برای ارائه به سران کشورهای عرب برای کاستن از نگرانی‌شان درباره توافق هسته‌ای با ایران محدود است. به عنوان نمونه، امضای یک پیمان امنیتی با عربستان و سایر کشورهای عربی از آنجا که نیازمند تایید کنگره است، با مخالفت اسرائیل و حامیان آن مواجه خواهد شد.


چنانچه دولت آمریکا پیشنهادی مناسب برای ارائه به کشورهای عربی نداشته باشد، ممکن است آنها تصمیم بگیرند سطح حضور خود را در کمپ دیوید کاهش بدهند. به عنوان نمونه به جای آنکه ملک سلمان از عربستان سعودی در این نشست دو روزه شرکت کند، محمد بن نایف ولیعهد خود را به آمریکا بفرستد که ضربه‌ای برای اوباما محسوب می‌شود.


اوباما از ماه گذشته دیدارهایی را با مقامات عربی آغاز کرده است. او با محمد زائد آل نهیان، ولیعهد امارات متحده عربی دیدار داشت و آن‌ها به طور فشرده درباره مسائیل امنیتی بحث و گفت‌وگو کردند.








چنانچه دولت آمریکا پیشنهادی مناسب برای ارائه به کشورهای عربی نداشته باشد، ممکن است آن‌ها تصمیم بگیرند سطح حضور خود را در کمپ دیوید کاهش بدهند.

یکی دیگر از گزینه‌های مورد نظر آمریکا آن است که عربستان و امارات را مانند کویت، به «متحدان عمده غیرناتو» خود تبدیل کند تا بتواند محدودیت فروش تسلیحات را به آن‌ها کاهش دهد. آمریکا در سال ۲۰۰۴ و پس از حمله به عراق، این عنوان را برای کویت در نظر گرفت.


همچنین جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا قرار است در هشتم ماه می ‌در پاریس با وزرای خارجه کشورهای حاشیه خلیج فارس دیدار خواهد کرد.


هر چند این ‌‌نهایت خواسته کشورهای عربی است، اما آن‌ها می‌دانند که اوباما برای انعقاد چنین معاهده‌ای با موانع زیادی برای تصویب آن در کنگره مواجه خواهد شد، از جمله اینکه اعضا کنگره هوادار اسرائیل، این توافق را به ضرر اسرائیل می‌دانند.


مقامات عرب می‌گویند: ‌دستیابی به یک موضع مشترک میان دولت اوباما و کشورهای حاشیه خلیج فارس، یک امر بسیار دشوار برای آمریکاست.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب