دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
04 بهمن 1395 - 11:29
در پاسخ به آنا

بهرام قاسمی: اولویت اول نشست آستانه آتش‌بس در سوریه است/ وزیر امور خارجه فرانسه به ایران می‌آید

سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست هفتگی خود به سوالات خبرنگاران پاسخ داد. بحران سوریه و نشست صلح در آستانه قزاقستان، مهمترین پرسش‌های رسانه‌ها بودند.
کد خبر : 153062

به گزارش خبرنگار گروه بین‌الملل خبرگزاری ‌آنا،‌ بهرام قاسمی در نشست هفتگی با خبرنگاران در پاسخ به این سوال آنا که دستور کار نشست آستانه چیست و آیا سه کشور ایران، روسیه و ترکیه موفق شده‌اند معارضان را به مذاکره رودررو با دولت سوریه راضی کنند چرا که سخنگوی مخالفان اعلام کرده که وارد هیچ گونه مذاکره سیاسی با دولت سوریه نخواهیم شد و فقط درباره آتش‌بس و کمک‌های بشر دوستانه مذاکره خواهیم کرد، گفت: «اجلاس آستانه نتیجه تلاش‌های ایران، روسیه و ترکیه است و بعد از اجلاس مسکو چنین نشستی طراحی شد و هدف اصلی آن، مذاکره معارضان و دولت سوریه است.»


وی در پاسخ به سوال خبرنگار آنا افزود: «سه کشور به عنوان ناظر و هماهنگ‌کننده، تلاش‌هایی را آغاز کرده‌اند. نماینده دبیرکل سازمان ملل متحد هم دیروز وارد آستانه شد و مدیریت جلسه را خواهد داشت. سه کشور بر مذاکرات نظارت دارند و مذاکرات را هدایت می‌کنند و در مواقعی که نیاز است، تسهیل کننده مذاکرات هستند.»


وی ادامه داد: «آنچه تصور می‌شود، اولویت اول نشست، آتش‌بس است که در نشست امروز و فردا مورد بحث و بررسی قرار گیرد. اگر اجلاس بتواند در خصوص تثبیت آتش‌بس گام بردارد یک موفقیت بزرگ است که می‌تواند مقدمه‌ای برای کمک‌های انسانی باشد. باید دید بر اساس نتایجی که حاصل خواهد شد تا فردا چگونه می‌توان پروسه‌ای را که آغاز شده ادامه داد.»


سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: «ویژگی مهم این نشست این است که کشورهای محدودی در این حوزه ورود کردند. ویژگی نشست آستانه این است که سه بازیگر اصلی مبتکر این موضوع بوده‌اند که شاید بتوانند با واقع‌بینی کمک کنند مذاکرات تثبیت شود و آتش بس نائل شود.»


بهرام قاسمی در پاسخ به پرسشی دیگر درباره سفر هیات کویتی حامل پیغام کشورهای عربی به ایران گفت: «تفاهم لازم درباره تاریخ سفر هیات کویتی به تهران صورت گرفته و طی دو سه روز آینده وزیر امور خارجه و معاون نخست‌وزیر کویت وارد تهران می‌شوند و مذاکراتی خواهیم داشت.»


وزیر امور خارجه کویت به تهران سفر می‌کند


او همچنین خبر داد که «سفر وزیر امور خارجه فرانسه به ایران در یک هفته تا ١٠ روز آینده انجام می شود و همزمان با این سفر کمیسیون مشترک اقتصادی در تهران برگزار می‌شود.»


وی در پاسخ به این سئوال که آیا وزیر امور خارجه کویت (معاون نخست وزیر این کشور) حامل پیام کشورهای حاشیه خلیج فارس به ایران است،‌اظهار داشت: « دولت کویت از ماه ها پیش پیگیر چنین سفری بود. در مقاطعی این امکان وجود نداشت و در مقاطعی نیز در سطح معاون وزیر مطرح بود. اما اینکه چه مباحثی در تهران مطرح خواهد شد صبر می‌کنیم که بیایند و مذاکرات خود را داشته باشند. مهم‌ترین بحث مسائل دو جانبه است و مسائل منطقه و حتی مسائل جهانی هم می‌تواند موضوع مذاکره باشد اما اینکه آیا پیام خاصی از جای خاصی دارند، بنده در جایگاه قضاوت و اطلاع رسانی نیستم.»


قزاقستان از آمریکا دعوت کرد


قاسمی در پاسخ به این سئوال که دعوت از آمریکا از سوی روسیه در آستانه نشان‌دهنده پشت کردن روسیه در همکاری با آمریکا نسبت به ایران است، بیان کرد: «چنین تحلیلی ندارم. به هر حال ما مخالف حضور آمریکا هستیم و اعلام کردیم که آمریکا نمی‌تواند در این حوزه موثر باشد و حضور صادقانه داشته باشد چراکه در سوریه از تروریست‌ها حمایت کرده و مجموعه دیگری از مسائل در این باره وجود دارد.»


وی ادامه داد: «ما از آمریکا دعوت نکرذیم و دعوت نیز بر اساس توافق سه کشور انجام نشده بلکه دولت میزبان (قزاقستان) نهایتا به این نتیجه رسید که در حد سفیر از آمریکا دعوت کند و هیچ هیأتی از آمریکا نیز در آستانه حضور ندارد.»


بحرین به دنبال دشمن فرضی است


خبرنگاری درباره اظهارات ضد ایرانی وزیر امور خارجه بحرین و اینکه قرار است در اتحادیه عرب کمیته دائمی ضد ایران تشکیل شود سئوال کرد و سخنگوی وزارت امور خارجه پاسخ داد: «مواضع ما در مورد این اظهارات نابه‌جا که از سوی برخی از مقامات بحرینی مطرح می‌شود روشن است. ما بارها اعلام کرده‌ایم که بحرین دچار مشکلات داخلی است و این کشور برای پوشش بحران‌های داخلی خود به دنبال دشمن فرضی و یک آلترناتیو است که بتواند مشکلاتش را به سمت آن سوق دهد.این اظهارات موضوع جدیدی نیست و تکراری است، اگر خود آنها در یک محیط واقع‌بینانه قرار بگیرند می‌دانند که اظهارات‌شان درست نیست و چنین ادعاهایی بی اساس است. ما مجددا به آنها توصیه می‌کنیم که تا دیر نشده به خود بیایند و به فکر چاره‌ای برای مسائل داخلی خود و حفظ حقوق اقلیت‌ها در آن کشور باشند و به قانون برگردند.»


هنوز نمی‌توان ارزیابی دقیقی از مواضع ترامپ داشت


بهرام قاسمی در پاسخ به سئوالی درباره اظهارات رئیس‌جمهوری جدید آمریکا و واژه سازی‌های انحرافی که از سوی وی گفت: «در مورد آقای ترامپ برعکس روسای جمهور پیشین آمریکا که تا حدودی از دوران تبلیغات انتخابات، وضعیتشان مشخص بود و مواضع روشن‌تری داشتند هنوز نمی‌توان ارزیابی دقیقی داشت که می‌خواهند چه مسیری را طی کنند و در همین چارچوب تحلیلی را ارائه داد. با توجه به این که مواضعشان در مورد خیلی از مسائل هنوز دقیق و روشن نیست باید صبر کنیم تا نوع نگاهشان مشخص شود. از جمله ببینیم که نگاه هیات حاکمه جدید آمریکا در مورد مسائل جهان چه خواهد بود. همانطور که گفتم هنوز زود است که در این ارتباط صحبت و تحلیلی ارائه داد. باید کمی صبر کنیم و تا بعد بتوانیم ارزیابی دقیق‌تری داشته باشیم.»


خبرنگاری درباره سه اتفاق اخیر از جمله اظهارات نماینده آمریکا در شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه ایران و کمک به حزب‌الله، اظهارات ترامپ درباره مقابل با نفوذ ایران در منطقه و طراحی دیوار آمریکا در مقابله با موشک‌های ایران و کره شمالی سئوال کرد و قاسمی گفت: « همه اینها خواب و خیال است و اتهام. همه آنچه در کنگره یا هر جای دیگری مطرح می‌شود. در گذشته هم این مسائل وجود داشته و جدید نیست . بیش از 30 سال است که با این مسائل مواجه هستیم و بیش از این هم انتظاری نداریم.»


نفوذ ایران در منطقه قابل کتمان نیست


او ادامه داد: «امریکایی که می‌خواهد سیاست خود را دیکته کند ناچار است به این اتهامات روی بیاورد و این اتهامات کهنه شده. حرف نفوذ ایران در منطقه بی‌ربط است . ایران یک کشو ر تاریخی و کهن است و این نفوذ وجود دارد و چیزی نیست که کسی بخواهد کتمان کند. نباید خیلی به این صحبت‌ها توجه کرد به خصوص درمرحله فعلی که هنوز وضعیت کاخ سفید روشن نیست و سخنانی شنیده می‌شود که قابل ارزیابی نیست و حتی کشورهای ارویایی به عنوان متحدان آمریکا سرگردان شده‌اند.»


حزب الله نیازی به سلاح ما ندارد


وی افزود: «حزب‌الله نیازی به سلاح ما ندارد. حزب‌الله یک تشکل سیاسی در لبنان به عنوان محور مقاومت است. آنها به دلایل مادی و تسلیحاتی از خود کفایی برخوردارند و فکر می‌کنم با توجه به وضعیت لبنان تا حد زیادی این وضعیت فرافکنی است.»


چه در دوران انتخابات و چه امروز هیچ پیامی با دولت جدید آمریکا رد و بدل نکرده‌ایم


سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سئوالی مربوط به اخبار منتشر شده درباره ارتباط پنهانی ایران با دولت ترامپ و اینکه آیا از طریق سفارت سوئیس پیامی رد و بدل شده است، بیان کرد: «هیچ ارتباطی با دولت ترامپ از گذشته نداشته‌ایم و امروز هم نداریم و هیچ دورنمایی هم نمی‌بینیم که چنین مذاکراتی وجود داشته باشد. تنها مذاکرات ما با آمریکا مذاکرات هسته‌ای بود که در کنار سایر کشورهای 1+5 انجام شد و دستور کار مشخص بود و مذاکره دیگری در هیچ موضوع دیگری با آمریکا نداشته‌ایم. چه در انتخابات و چه امروز که رئیس‌جمهوری جدید آمریکا به روی کار آمده هیچ پیامی رد و بدل نشده است و قاطعانه چنین چیزی را تکذیب می کنم.»


پرونده مذاکرات هسته‌ای بسته شد/ نیازی به مذاکره با آمریکا نداریم


سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در این باره از این پس نحوه گفت‌و‌گوهای ایران و آمریکا در بحث هسته‌ای که از طریق ایمیل و یا گفت و گوهای وزرای امور خارجه یا تماس آقای عراقچی انجام می شد به چه صورت خواهد بود، اظهار داشت: «آنچه مربوط به برجام بود انجام شده است و این اقدام در چارچوب گفت‌و‌گوهای دوجانبه و 1+5 انجام شد و روند مذاکرات هسته‌ای به ثمر نشست و این پرونده از نظر ما بسته شده است و چیزی که برای آن مذاکره می‌کردیم حاصل شد و نیازی به مذاکره در این خصوص نداریم.»


وی ادامه داد: «ممکن است صرفا در موضوعات فنی مسائلی مطرح باشد که از طریق آژانس و دیگران دنبال می‌کنیم و دستگاه سیاست خارجی و تیم مذاکره‌کننده ما نیاز مجددی به بحث درباره برجام ندارند و اجازه نمی‌دهیم کسی از ما بخواهد که این پرونده گشوده شده و از نو مطرح شود.»


آنچه در مورد سفیر ایران در عراق مطرح می‌شود گمانه‌زنی رسانه‌ای است


او در پاسخ به سئوالی درباره اینکه بعد از اعلام نام سفیر جدید ایران در عراق (ایرج مسجدی)، عربستان سعودی با توجه به سابقه جهادی ایشان و با طرح اتهاماتی اعلام کرد که وی گزینه مناسبی برای حضور در عراق نیست،گفت: «نفرت‌پراکنی و اتهام افکنی که از ناحیه برخی از مقامات بعضی از کشورهای منطقه صورت می‌گیرد، چیز جدیدی نیست و انگیزه آنها از این موضوع مشخص و روشن است. هنوز من نمی‌توانم تایید کنم که چه فردی سفیر ایران در بغداد خواهد شد و تصور می‌کنم که هنوز آنچه که مطرح می‌شود گمانه‌زنی رسانه‌ای است و پیش داوری‌هایی است که در مورد برخی از سفرای ما مطرح می‌شود.»


سخنگوی وزارت خارجه گفت: «ما در زمان لازم خود و وقتی پروسه‌‌های مربوطه طی شد، نام سفیر را اعلام می‌کنیم و او را به رسانه‌ها معرفی خواهیم کرد.»


واکنش به نتانیاهو: علاقه نداریم به این افراد پاسخ دهیم


قاسمی درباره پیام ویدیویی اخیر بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل به مردم ایران و همچین اظهارات یکی دیگر از مقامات اسرائیل که اعلام کرده بود که ای کاش روابط ما به نحوی بود که می‌توانستیم به مردم ایران در قضیه پلاسکو کمک کنیم، اظهار کرد: «من خیلی علاقه ندارم به سخنان این مقام صهیونیستی که به بیان سخنان بیجا و بی‌ربط معروف است پاسخ دهم. این سخنان ارزش پاسخگویی ندارد. اگر آنها می خواهند کمکی انجام دهند باید از انجام جنایت‌های خودشان خودداری و پرهیز کنند و مقداری از جنایت‌های فزاینده خود بکاهند. ما علاقه مند نیستیم که به سخنان چنین افرادی پاسخ دهیم.»


هنوز چشم‌انداز روشنی از عربستان مشاهده نکردیم


سخنگوی وزارت امور خارجه درباره روابط ایران و عربستان و اینکه آیا کشور ثالثی اقدام به میانجی‌گری برای از سرگیری روابط بین دو کشور کرده، گفت: «ما علاقه‌مندیم با همه همسایگان و کشورهای منطقه رابطه متعارف،‌ مناسب و مطلوبی داشته باشیم و در چارچوب احترام متقابل و حفظ منافع‌مان در این جهت تلاش کرده و می‌کنیم. ما در خصوص وضعیت کنونی روابط با عربستان و تحولات صورت گرفته در روابط خود را مقصر نمی‌دانیم، بلکه این دولت عربستان بود که به دلایل مختلف بنای غیردوستانه‌ای را گذاشت و از آ‌ن پیروی کرد و کار به جایی رسید که روابط دو کشور قطع شد.»


سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه قرار نداریم إلی‌الابد با همسایگان و عربستان در جاهای مشخص مشکل داشته و روابط نداشته باشیم، گفت: «اگر عربستان بتواند در رفتارهایش نسبت به ایران تغییر جدی ایجاد کند و ما آن را مشاهده کنیم می‌تواند آغازی برای تحرک دیگری باشد. اما آنچه مسلم است این است که عربستان هنوز بر طبل سابق می‌کوبد و راه خود را ادامه می‌دهد و ما هنوز چشم‌انداز روشنی را از سوی عربستان مشاهده نکرده‌ایم. امیدواریم با خردگرایی، تعقل و وضعیت منطقه و نقش ایران، این کشور (عرستان) بتواند به واقعیات ایران بیش از این توجه کند و شاهد تغییر رفتاری از سوی آنها باشیم. »


سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره میانجی‌گری نیز خاطرنشان کرد: «در تماس‌هایی که برخی از کشورها با ما دارند رابطه ایران و عربستان برایشان جذاب است و سؤالاتی را مطرح می‌کنند و پاسخ می‌شنوند. نمی‌دانم آنها را میانجی‌ می‌توان نامید؟ ولی کشورهایی بودند که اظهار علاقه کردند و دوست داشتند که به حل معضلات دو کشور و بهبود رابطه و ثبات امنیت منطقه کمک کنند. میانجیگری به آن مفهومی که شاید متداول است و بتواند پکیجی از یک آغاز تا انتها باشد را نمی‌بینم و این موضوع را خیلی تأیید نمی‌کنم.»


خبرنگار دیگری درباره تعیین سفرای ایران در کشورهای عمان و سوریه سؤال کرد که وی پاسخ داد: «افرادی برای انتصاب به این سمت‌ها مشخص شده و معرفی شده‌اند و در حال طی کردن مراحل اداری و پروسه‌های خاص اعزام سفیر هستیم. امیدواریم این روند اداری هر چه زودتر به پایان برسد و کوتاه باشد و هر چه زودتر در این دو پایتخت یعنی دمشق و مسقط سفرای خود را داشته باشیم. تعیین سفیر برای این دو کشور با حساسیت زیادی دنبال شد تا بتواند معرف نگاه ما به این کشورها باشد و آنها در مسئولیت‌های خطیری که به آنها واگذار می‌شود، ارتباط مناسبی را صورت دهند.»



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب