مخالفان مسلح بشار اسد عازم آستانه شدند + فهرست گروهها
به گزارش خبرنگار گروه بینالملل خبرگزاری آنا، قرار است تا دقایقی دیگر هیات دولت سوریه به ریاست بشار جعفری نماینده دائم سوریه در سازمان ملل متحد و عضویت احمد عرنوس مشاور وزیر امور خارجه سوریه، احمد کزبری عضو پارلمان، ریاض حداد سفیر سوریه در مسکو، امجد عیسی، اسامه علی و حیدر علی احمد بهعنوان دیپلمات و نیز چند افسر امنیتی و نظامی، به آستانه برسند.
سفر هیات دولت سوریه در حالی انجام میشود که معارضان سوری اعلام کردهاند با هدف حل بحران سوریه قصد دارند نمایندگان خود از همه گروهها را به مذاکرات آستانه اعزام کنند. آنها در جلسهای که دو هفته پیش در آنکارای ترکیه برگزار کردند، موفق به حل تنش داخلی برای شرکت در مذاکرات آستانه شدند و مقرر شد از هر گروه، دو نماینده به آستانه اعزام شود، گرچه بعدا در لیستی که ارائه شد، برخی گروهها به حضور یک نماینده در قزاقستان بسنده کردند.
طبق جدول کاری اعلام شده، جلسه افتتاحیه ساعت 1 ظهر (به وقت محلی/ 7 صبح به وقت دمشق) با سخنان نور سلطان نظربایف، رئیسجمهوری قزاقستان آغاز میشود.
طبق برنامه، نخستین جلسات مذاکره میان هیات دولت سوریه و هیات معارضان مسلح به صورت غیرمستقیم آغاز میشود. دیمیستورا و رمزی عزالدین رمزی معاونش، وظیفه انتقال صحبتها میان دو هیات را برعهده دارند.
در زیر به طور کامل، گروههای معارضی که نمایندگان خود را برای شرکت در مذاکرات آستانه معرفی کردهاند، معرفی شده است.
جیش الاسلام
جیشالاسلام ادغام یافته از بیش از 55 گردان و گروه شورشی از ارتش آزاد سوریه است که در چند سال اخیر و بهدلیل اوضاع بحرانی و جنگ داخلی در سوریه شکل گرفت. آنها فعالیت نظامی خود را با 14 نیرو و با عنوان «سریة الاسلام» آغاز کردند، سپس همزمان با افزایش نیروهایش، به «لواء الاسلام» و در 29 سپتامبر 2013 (7 مهر 1392) به «جیش الاسلام» تغییر نام داد.
رهبری این گروه معارض در ابتدا برعهده زهران علوش قرار داشت تا اینکه او در 25 دسامبر 2015 (4 دی 1394) در حالی که به همراه چند فرمانده بلندپایه جیش الاسلام در یک جلسه در منطقه غوطه شرقی دمشق حضور داشت، بهدنبال یک حمله هوایی کشته شد.
دو هفته پیش بود که پس از نشست معارضان سوری در آنکارا، آنها تصمیم گرفتند در نشست آستانه که با مشارکت ایران، ترکیه و روسیه و با نظارت سازمان ملل متحد در پایتخت قزاقستان برگزار میشود، شرکت کنند.
در آن جلسه ریاست هیات اعزامی به محمد علوش، رهبر جیشالاسلام سپرده و قرار شد دیگر معارضان سوری نمایندگان خود را برای شرکت در مذاکرات آستانه اعلام کنند.
فیلق الشام
این گروه معارض را با نام فیلق حمص نیز میشناسند. فیلق الشام ائتلافی متشکل از 19 گروه افراطگرا است که در حال جنگ با نظام سوریه هستند.
پیشتر برخی منابع، این گروه را که فعالیتهایش بیشتر در استان ادلب سوریه است، شاخهای از اخوانالمسلمین در سوریه عنوان کرده بودند.
فیلق الشام 24 مارس 2015 (4 فروردین 1394) به جیش الفتح پیوست ولی چندی بعد اعلام جدایی کرد.
روزنامه فرامنطقهای الحیات پیشتر در گزارشی از موافقت این گروه با شرکت در نشست آستانه برای حل بحران سوریه خبر داد و اعلام کرده بود ریاست این هیات را منذر سراس و نزیر حکیم برعهده خواهند داشت. باوجود این، در آخرین اطلاعاتی که روز گذشته بر خروجی مرکز اطلاعرسانی معارضان سوری قرار گرفت مشخص شد که ریاست این هیات را تنها نذیر حکیم برعهده دارد.
جیش العزه
این گروه شورشی وابسته به ارتش آزاد سوریه است. این گروه در شمال غربی سوریه بهویژه در منطقه سهلالغاب واقع در شمال حماه و اطراف آن، فعالیت میکنند.
جیشالعزه دارای موشکهای ضد تانک اهدایی از سوی آمریکا هستند.
این گروه نیز همچون دیگر گروههای معارض سوری در نشست آنکارا آمادگی خود را برای حضور در آستانه اعلام و مصطفی معراتی را بهعنوان نماینده از این گروه برای اعزام به مذاکرات معرفی کرد.
جیش النصر
جیشالنصر ائتلاف گردانهای مبارزان شورشی سوریه در ادلب، حماه و حومه آن بهشمار میرود که هدف خود را آزادی این مناطق از تسلط نظام سوریه عنوان کردهاند. در مجموع حدود 22 گردان این ائتلاف را تشکیل میدهد.
جیشالنصر با اعلام موافقت با حضور در مذاکرات آستانه، عبدالحکیم رحمون را بهعنوان نماینده اعزامی خود معرفی کرده است.
تیپ شهداء الاسلام
این گروه بعد از افزایش نیروها و کارشناسان نظامیاش، در آوریل 2013 (اردیبهشت 1392) اعلام موجودیت کرد. بسیاری از نیروهای این گروه از عناصر ارتش آزاد سوریه هستند و محل فعالیتشان در شهر داریا است.
تیپ شهداء الاسلام نیز با اعلام موافقت با حضور در مذاکرات آستانه، سعید نقرش را بهعنوان نماینده اعزامی خود معرفی کرده است.
جیش المجاهدین
ائتلافی شامل چندین گروه افراطگرا است که با هدف جنگ با داعش تشکیل شده است. گروه داعش جیش المجاهدین را به اخلال در ثبات و امنیت مناطق اشغالی خود متهم کرده است. محدوده فعالیت نظامی این گروه ادلب، حلب و در برخی زمانها کل سوریه است.
قرار است محمد عبدالحی به نمایندگی از این گروه در مذاکرات آستانه حضور داشته باشد.
جوخه یکم ساحلی
این جوخه که پیشتر با عنوان تیپ العادیات مطرح بود، گروهی از معارضان وابسته به ارتش آزاد سوریه است. جوخه یکم ساحلی موشکهای تاو در اختیار دارند و در دو استان شمالی سوریه، یعنی ادلب و لاذقیه مشغول فعالیت هستند. دولت قطر به نیروهای این گروه آموزش میدهد.
طبق اعلام مرکز اطلاعرسانی معارضان سوریه، محمد حاج علی بهعنوان نماینده این گروه در نشست آستانه حضور خواهد داشت.
صقور الشام
صقور الشام یکی از گردانهای شورشی سوریه است که در کنار ارتش آزاد سوریه علیه نظام بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه میجنگند. تعداد نیروهای این تیپ حدود 6 هزار نفر است که در 12 گردان تقسیمبندی شدهاند و در استان ادلب و بهویژه منطقه جبلالزاویه فعالیت میکنند.
این گروه در نشست آنکارا موافقت خود را با حضور در نشست آنکارا اعلام و مامون حاج موسى را بهعنوان نماینده اعزامی معرفی کرد.
اجناد الشام
گروهی از معارضان سوری مستقل است که دفاترش در ادلب و حماه قرار دارد و در جنگ سوریه علیه نظام بشار اسد به جنگ برخاسته است. 29 مارس 2014 (9 فروردین 1393) از کشته شدن ابو عبدالله طعوم، فرمانده نظامی خود در درگیریهای شهرک فوعه خبر داد.
طبق اعلام مرکز اطلاعرسانی معارضان سوریه، منار شامی بهعنوان نماینده این گروه در نشست آستانه حضور خواهد داشت.
جمعیت فاستقم کما أمرت
جمعیت فاستقم از معارضان سوری است که به جنگ علیه نظام سوریه میپردازد. 26 آوریل 2015 (6 اردیبهشت 1394) اتاق عملیات مشترک این جمعیت در حلب تشکیل شد، اتاق عملیاتی که در آن 13 گردان بزرگ سوری مشارکت دارند.
قرار است عزالدین سالم به نمایندگی از این جمعیت در مذاکرات آستانه حضور داشته باشد.
سلطان مراد
این گروه، جماعتی شورشی است که با نظام سوریه میجنگد و عمدتا از نیروهای ترک-سوری تشکیل شده است. این گروه از معارضان سوری بیشتر از سوی دولت ترکیه حمایت مالی میشوند و نظامیان ترکیه به آنها آموزشهای لازم را ارائه میکنند.
گروه سلطان مراد نیز با اعلام موافقت با حضور در مذاکرات آستانه، احمد عثمان را بهعنوان نماینده اعزامی خود معرفی کرده است.
جبهه الشامیه
این گروه، ائتلافی بزرگ از گردانهای شورشی شمال سوریه است که در حلب فعالیت دارند. در 20 فوریه 2015 (1 اسفند 1393) شورشیان جبهه الشامیه موفق شده بودند بر نیروهای ارتش سوریه در حومه حلب پیروز شوند. موفقیتی که طبق اعلام معارضان سوری، در آن 300 نفر از عناصر ارتش سوریه کشته و 110 نفر دیگر اسیر شدند.
این گروه در نشست آنکارا موافقت خود را با حضور در نشست آنکارا اعلام و خالد آبا را بهعنوان نماینده اعزامی معرفی کرده است.
ارتش آزاد ادلب
ائتلافی از معارضان سوری متشکل از 3 گروه شورشی از شمالغربی سوریه است. نیروهای این ائتلاف به ارتش آزاد سوریه وابستگی دارند. در 23 دسامبر 2016 (3 دی) جنگندههای روسیه به مواضع این گروه در منطقه طیبه الامام حمله کردند که به کشته شدن 22 نفر از نیروهای ارتش آزاد ادلب منجر شد.
طبق اعلام مرکز اطلاعرسانی معارضان سوریه، فارس بیوش بهعنوان نماینده این گروه در نشست آستانه حضور خواهد داشت.
جبهه الجنوبیه
جبهه الجنوبیه، ائتلافی از معارضان سوری است که از 58 گردان شورشی تشکیل شده است. 70 درصد فعالیتهای اتاق عملیات مشترک معارضان، در اختیار این گروه قرار دارد و فعالیتهایشان بیشتر متمرکز بر جنوب سوریه بهویژه 70 درصد از استان درعا است.
14 فوریه 2014 (25 بهمن 1392) این گروه در جنوب سوریه اعلام موجودیت و حمایتهایش را از مرکز عملیات نظامی معارضان سوری در اردن دریافت کرد.
قرار است حسن إبراهیم و عصام الریس به نمایندگی از این جمعیت در مذاکرات آستانه حضور داشته باشند.
به گزارش آنا، هیات معارضان سوری را در سفر به آستانه تیمی از مشاوران هدایت میکنند که عبارتند از: هشام مروه، محمد وفا ریشی، عبدالحمید عواک، عمار تباب، طارق کردی، یاسر فرحان، خالد شهاب الدین، درویش میرکان. سرهنگ احمد بری، سرهنگ فاتح حسون، سروان مهند جنید، یاسر عبدالرحیم، احمد سعود، محمد بیرقدار. عبدالحکیم بشار، نصر حریری، سهیل نسر، فواد علوش، ابراهیم برو، یحیى عریضی، عبدالرحمن مصطفى.
سخنگوی هیات مذاکرهکننده معارضان سوری اسامه ابو زید است.
انتهای پیام/