مخالفت ستاد مبارزه با مواد مخدر با عقیمسازی زنان معتاد/ پر مصرف شدن گل و گِرس در بین جوانان
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری آنا، پرویز افشار، سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر در هشتمین نشست خبری خود با اصحاب رسانه به تشریح عملکرد ستاد مبارزه با موادمخدر در زمینه مقابله با عرضه طی 9 ماهه سال 95 پرداخت و اظهار کرد: طی مدت یاد شده در مجموع 538 تن انواع موادمخدر کشف شده است که نسبت به سال گذشته با رشدی 13درصدی مواجه بودهایم. از این میزان 424 هزار و 630 کیلوگرم را ماده مخدر تریاک به خود اختصاص داده است که نسبت به مدت یاد شده در سال گذشته با رشد 16 درصدی روبهرو بودهایم.
وی با اشاره به میزان کشف شده انواع دیگر موادمخدر تصریح کرد: کشفیات حشیش با میزان 85 هزار و 92 کیلوگرم با رشد 20 درصدی، مرفین هشت تن با رشد 48 درصدی، شیشه با 1398 کیلوگرم با کاهش 5 درصدی، هروئین و مشتقات آن (کراک و کریستال) با رشد 26 درصدی و همچنین سایر مواد مخدر از جمله گراس، کوکائین، تریاک سوخته با کاهش 81درصدی طی 9 ماه سال 95 روبهرو بوده است.
به گفته افشار، در میزان موادمخدر کشفشده تریاک سهم 80 درصدی، حشیش سهم 16 درصدی، هروئین سهم سه درصدی، مرفین سهم دو درصدی و سایر موادمخدر سهم نیمدرصدی داشتهاند.
وی با بیان اینکه با کاهش تولید شیشه در کشور و افزایش ناگهانی قیمت آن شاهد سمت و سو گرفتن مصرف به سمت مواد دیگری هستیم، عنوان کرد: پس از موارد ذکر شده افرادی که در گذشته شیشه مصرف میکردند به سمت مصرف ماریجوانا، ترکیبات حشیش و گل رفتند. البته که این اقدام میمون و مبارک نیست، اما خطر مصرف این موادمخدر بسیار کمتر از مصرف شیشه است.
سخنگوی ستاد مبارزه با موادمخدر به تشریح عملکرد دستگاههای همکار با ستاد مبارزه با موادمخدر پرداخت و گفت: همچنان مهمترین دستگاه نیروی انتظامی است که در کشفیات سهم 90درصدی را به خود اختصاص داده است، پس از آن وزارت اطلاعات با سهم 7 درصدی، بسیج مستضعفان با سهم 3 درصدی و گمرک و همچنین مقدار اندکی سازمان زندانها در بحث کشفیات با ما همکاری داشتند.
به گفته معاون کاهش تقاضا و مشارکتهای مردمی ستاد مبارزه با موادمخدر در 9 ماهه سال 95 عملیات و درگیری به منظور کشف و دستگیری با کاهش 15درصدی روبهرو بوده است. همچنین طی این مدت متلاشی شدن و انهدام باندها با کاهش 10درصدی روبهرو بوده است.
وی با بیان اینکه در مدت ذکر شده شاهد کاهش 25درصدی انهدام کارگاههای شیشه بودهایم، تصریح کرد: در همین مدت افراد کشتهشده قاچاقچی با رشد 5 درصدی و همچنین خودروهای توقیفی با رشد 12درصدی و در آخر سلاحهای کشف شده با کاهش 11درصدی روبهرو بوده است.
دستگیری بیش از 290 هزار مورد طی 9 ماه گذشته
افشار با بیان اینکه طی 9 ماه سال 95، 293 هزار و 377 مورد دستگیری اعلام شده است، گفت: طی این مدت با رشد 11 درصدی دستگیری روبهرو بودهایم که عمدتا این افراد قاچاقچیان و توزیعکنندگان موادمخدر هستند و 190هزار نفر از کسانی که دستگیر شدهاند، شامل همین افراد میشوند.
وی درخصوص ساماندهی معتادان متجاهر توضیح داد: در این مورد نسبت به سال گذشته با رشد 30درصدی روبهرو بودهایم و در 9 ماهه امسال 14 تا 15 هزار نفر معتاد متجاهر در تهران ساماندهی شده است.
آخرین وضعیت عرضه و تقاضای موادمخدر در جهان
افشار در ادامه به تشریح آخرین وضعیت عرضه و تقاضای موادمخدر در جهان پرداخت و افزود: مقابله با عرضه هروئین در بازار جهانی افزایش پیدا کرده و این موضوع آمریکای شمالی، ایالات متحده و کانادا را تحتتاثیر قرار داده است.
وی با بیان اینکه قاچاقچیان مکزیکی به دنبال بالا بردن سهم فروش و عرضه هروئین در سایر کشورهای جهان هستند، گفت: سازمان ملل در تشریح قیمت موادمخدر در دنیا عنوان کرده است که برخی مواد در برخی از کشورها تا هزار برابر قیمت اصلی در مبدا به فروش میرسند. به عنوان مثال، در کشور کویت به ازای هر گرم کوکائین 330دلار پول گرفته میشود و این موضوع باعث شده که سهم اقتصاد موادمخدر در سبد قاچاقچیان افزایش پیدا کند. در این خصوص مرکز تحقیق و سوءمصرف موادمخدر اروپا اخطار جدی داده است، زیرا شاهد سرازیر شدن موج کوکائین به اروپا و به طور ویژه کشورهای پرتغال و اسپانیا هستیم.
آخرین آمار پزشکی قانونی درباره مرگ و میر ناشی از مصرف مواد مخدر
سخنگوی ستاد مبارزه با موادمخدر با اشاره به آخرین آمار ارائه شده از سوی پزشکی قانونی درباره مرگ و میر ناشی از موادمخدر توضیح داد: براساس گزارش رسمی این سازمان طی 8 ماه گذشته شاهد رشد 10درصدی مرگ و میر بودهایم که مرگ و میر ناشی از مسمومیت حاد، تزریق، مصرف بیش از حد، حمل موادمخدر در شکم و پاره شدن آن بوده است.
وی با بیان اینکه استاندارد بینالمللی مرگ و میر ناشی از موارد حاد در سایر کشورهای دنیا 30 الی 50 درصد است، گفت: اما متاسفانه معتادان فوت شده ناشی از مرگ و میر حاد در کشور ما سهم 63 درصدی را به خود اختصاص دادهاند.
به گفته وی، در مجموع 1605 نفر در 8 ماهه سال 95 به دلیل مرگ و میر حاد ناشی از مصرف موادمخدر جان خود را از دست دادهاند که از این تعداد زنان سهم 153 نفری را به خود اختصاص دادند.
بیسرپناه ماندن خانواده قاچاقچیان اعدام شده صحت ندارد
افشار با بیان اینکه برخی تلاش میکنند تا ثابت کنند اعدام قاچاقچیان موادمخدر باعث بیسرپناه ماندن خانواده آنها میشود، اما قانون در این زمینه مسئولیت مناسبی را در نظر گرفته است، تصریح کرد: کمیته امداد، سازمان بهزیستی و انجمن حمایت از زندانیان در این زمینه اقدامات مناسبی را انجام میدهند و کسانی که سرپرست خانوارشان به دلیل جرایم مرتبط با موادمخدر در زندان هستند یا اعدام شدند، بیسرپناه رها نمیشوند.
ستاد مبارزه با موادمخدر با عقیمسازی زنان معتاد مخالف است
افشار درخصوص بحث عقیمسازی زنان معتاد متجاهر و نظراتی که در اینخصوص مطرح میشود، توضیح داد: ممکن است هرکدام از افراد در ارگانهای مختلف در این خصوص نظرات شخصی داشته باشند، اما عقیمسازی آسیبدیدگان اجتماعی از نظر شرعی و قانونی به صلاح نیست. افراد حق حیات و زاد و ولد دارند و این بخشی از حقوق اساسی کشور است.
وی با بیان اینکه فرد پرخطر باید به صورت موقت از لوازم پیشگیری بارداری استفاده کند تا امکان زاد و ولد او برگشتپذیر باشد، افزود: برگشتناپذیر بودن امکان زاد و ولد غیرقابل قبول است و ما در ستاد مبارزه با موادمخدر به عنوان مرجع رسیدگیکننده با این امر مخالف هستیم.
یک معتاد از گورستان نصیرآباد به مرکز اخوان رفت
معاون کاهش تقاضا و مشارکتهای مردمی ستاد مبارزه با موادمخدر درخصوص ساماندهی وضعیت آسیبدیدگان اجتماعی که در گورستان نصیرآباد زندگی میکردند، توضیح داد: از میان افرادی که در آن گورستان زندگی میکردند تنها یک نفر معتاد متجاهر بود که آن را به مرکز ماده 16 اخوان انتقال دادند و بخش قابلتوجهی از آنها به گرمخانه رفتند. هماکنون ستاد آسیبهای اجتماعی شهر تهران زیر نظر استانداری تشکیل شده تا آسیبدیدههای اجتماعی وارد سیکل جداسازی شوند و هر فردی را که ظاهر نامناسب داشت جزو معتادان متجاهر تلقی نکنند.
در ایران خشخاش کشت نمیشود
افشار در خصوص بحث اجازه رسمی برای کشت خشخاش در ایران به برخی از افراد توضیح داد: امکان کشت خشخاش در کشور ما وجود ندارد. قبل از انقلاب این امکان به صورت کنترلشده و برای به دست آوردن مرفین و همچنین تریاک مورد مصرف معتادان تحت درمان وجود داشت، اما پس از انقلاب ایران سهم خود را در این خصوص واگذار کرد، اما طی دو دهه گذشته احساس نیاز در اینباره به وجود آمد و ایران درخواست کشت شقایق ارلیفرا به سازمان ملل منتقل کرد. البته تبدیل این گل به مرفین فرآیند پیچیدهای دارد که باید در کارخانهها انجام شود، اما مرکز ILCD (بورد کنترل بینالمللی موادمخدر وابسته به سازمان ملل) با درخواست ایران برای دریافت سهمیه جدید موافقت نکرد، زیرا سهمیه ایران به کشورهای دیگر داده شده بود و هماکنون کشت خشخاش در کشور غیرقانونی است.
گیاه گِرس
سن اعتیاد کاهش پیدا نکرده است
وی در پاسخ به سوالی درخصوص کاهش پیدا کردن سن اعتیاد و راهکارهای جلوگیری از آن گفت: سن اعتیاد کاهش پیدا نکرده است و براساس آخرین بررسی انجام شده در این زمینه در سراسر کشور متوسط سن اعتیاد بین 22 تا 24 سال اعلام شده است. البته با توجه به تغییر الگوی هدف و تمایل به مصرف مواد مخدر همانند آمفتامینها، گل و گرس که بیشتر توسط گروه جوان و نوجوان مورد استفاده قرار میگیرد، میتوان گفت آنها در معرض شیوع هستند، اما نمیتوان مدعی شد که سن اعتیاد در کشور کاهش پیدا کرده است.
آخرین وضعیت نصب دوربین در نزدیکی مراکز آموزشی
افشار با اشاره به آخرین وضعیت طرح نصب دوربین در نزدیکی مراکز آموزشی توضیح داد: قرار بود در شعاع 500 متری دانشگاهها، مدارس و مراکز آموزشی دوربین نصب شود، البته این کنترل تنها معطوف به نصب دوربین نبود و باید این محیطها برای خرید و فروش و مصرف مواد مخدر نامناسب میشد. چندین جلسه در اینباره با نیروی انتظامی برگزار شد و آنها اعلام کردند که پایش این مراکز را از طریق رابطین انجام میدهند.
وی ادامه داد: در پارهای از مناطق این پایشها با توفیقات خوبی روبهرو بوده است و در نظر داریم تا این طرح ملی شود، اما وضعیت فعلی یعنی استفاده از رابطین با لباس شخصی از نظر ما عملکرد مناسبی است.
افشار در خصوص مصاحبه فاطمه دانشور و ارائه گزارشی از سوی وی نسبت به شناسایی بیش از 260 نوزاد متولد شده از مادر معتاد در شهر تهران توضیح داد: باید توجه داشت که تمام نوزادان متولد شده از مادر معتاد به دنیا آمده از مادران متجاهر نیستند و طبق بخشنامه وزارت بهداشت، بیمارستانها مکلف شدند تا نسبت به شناسایی زنان معتاد باردار اقدام کنند و پس از به دنیا آمدن نوزادان طبق پروتکل ابلاغی روند درمان نوزادان و معرفی آنها به بهزیستی را پیگیری کنند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا آماری از نوزادان متولد شده از مادر معتاد در کشور وجود دارد یا خیر، گفت: اکنون هیچ آماری از تعداد نوزادان متولد شده از مادر معتاد در سراسر کشور نداریم.
انتهای پیام/