معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان مطرح کرد؛ مطالبهگریها یعنی وجود امید
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا از شرق، رستمی در مقام معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان در طول این سالها، چهرهای ویژه از خود ساخته است؛ چهرهای که از یک سو برای جوانان دور از پایتخت آشناست و گاه و بی گاه مسائل و مشکلات خود را از طریق او به گوش هیات دولت میرسانند و از سوی دیگر، پل ارتباطی وزارت ورزش و جوانان با اعضای کابینه است. شاید به خاطر همین وجوه مختلف است که رستمی را میتوان یکی از ارکان نشست هم اندیشی صمیمانه جوانان و هیات دولت دانست، نشستی که با پایان کارش، راه را برای گسترش رابطه دولت و جوانان هموار میکند. در این گفتگو با او از مسائل جوانان گفتهایم و از دغدغههایی که وزارتخانه مطبوعش در این عرصه دارد:
در این نشست بیش از ٥٠٠ جوان از سراسر ایران حضور داشتند، فراهم کردن امکان حضور این تعداد جوان برای برگزاری چنین محفلی قطعا کار سادهای نیست. چرا دست به این کار سخت زدید؟
خوشحالیم که بعد از استمرار در برگزاری نشستهای رو در رو و مستقیم جوانان با دولتمردان، امروز به محفلی بسیار بزرگتری رسیدیم. این محفل از ابتدا با یک کارکرد و راهبرد مشخص تعریف و اجرا شد و خوشبختانه حتی بیشتر از انتظار ما مورد استقبال قرار گرفت، هم از طرف جوانان و هم دولت. امروز با تاکیدات و پیگیریهای دکتر سلطانی فر و روحیه عملگرایانه ایشان، موج سوم گفتگوها با سرعت بیشتری اجرایی شده است. حتی در سفرهای استانی نیز ایشان همین مشی گفتگو با جوانان را به صورت جدی دنبال میکنند که این نویدبخش خروج بخش جوانان وزارت، از سایه سنگین ورزش است.
انتخاب سوالها و نمایندگان استانی به چه صورتی بود و چه تمهیداتی برای برگزاری دقیق و هدفمند این نشست ترتیب داده شده بود؟
تنها چند روز بعد از اعلام فراخوان سئوال از وزرای دولت، ایمیل و یک راه ارتباط تلگرامی، بسیار غافلگیر شدیم. زیرا حجم سوالات و ایمیلهایی که برای پرسش از دولتمردان به دست ما میرسد چنان بالا و متنوع است که مجبور شدیم نیروهای بیشتری را برای پالایش همین سوالات مامور کنیم. بدیهی است همه میدانیم مشکل فراوان و دغدغه بسیار است، اما این مطالبه گریها یعنی وجود امید؛ وقتی جوانی که خود را اسیر مشکلاتی عدیدهای میداند، باز هم برای طرح دغدغه خود هر طور شده صدایش را میرساند، یعنی امید به تغییر دارد.
دغدغههای جوان نسل امروز را چطور ارزیابی میکنید؟ از آنجایی که معاونت ساماندهی امور جوانان یکی از ارکان دولتیست که از نزدیک با مشکلات و مسائل جوانان روبهروست فکر میکنید این دغدغهها امروز چه سمت و سویی پیدا کردهاند؟
طبق انتظار، دغدغه شغل بیشترین مطالبه جوانان است. اما جالب اینکه در سطح دوم دغدغههای اجتماعی مطرح شده، از برخورد در اجتماع گرفته تا فیلترینگ و نیز اوقات فراغت. چندین سوال مشابه طرح شده بود چرا عدهای فقط به دنبال بستن راه برای ما هستند؟ در یک کلام همان اصطلاح «جوان هراسی» که رئیس جمهور چندی پیش به کار برد. چیزی که باید از بین برود زیرا جوان سرمایه کشور است، کسی از داشتن سرمایه نباید هراس داشته باشد. همچنین سوال بسیاری از جوانان فعال در استارت آپها به دست ما رسید که همگی نیاز به حمایت دارند.
یکی از مسائل و دغدغههای جوانان همواره موضوع ازدواج بوده. چند طرحی هم در این مدت حول محور ازدواج جوانان مطرح شده، مثل طرح مراکز همسان گزینی و همسریابی. ارزیابی عملکرد این مراکز در پاسخ گویی به مطالبات جوانان چگونه بوده است؟
این مساله موضوع مهم و جدی است، اکنون تنها یک مرکز به صورت نمونه و پایلوت با همکاری وزارت ورزش و جوانان در این زمینه شروع به کار کرده است که با توجه به پیشرفتی که در کارشان داشتند، نتیجه آن در شروع کار مطلوب بوده است. در حال حاضر پایش ماندگاری ازدواجهایی که از طریق این مرکز شکل گرفته در حال انجام است که احتمالا تا پایان سال اعلام میشود. با توجه به شرایطی که جامعه با آن روبروست و تقاضایی که میان جوانان وجود دارد، بودن این مراکز ضروری است، حتی خانوادهها نیز برای معرفی گزینههای مناسب ازدواج با توجه به ویژگیهای شخصیتی، خانوادگی، روانشناختی و… به این گونه مراکز نیاز دارند، چرا که این مراکز میتوانند در مسائل ذکر شده تسهیلگر باشند. البته تا زمانی که نتیجه عملی این مرکز را احصا نکنیم و موثر و مفید بودن این اقدام را در عمل نسنجیم به هیچ مرکز دیگری مجوز داده نخواهد شد، همچنین براساس عملکرد این مرکز آیین نامهای تهیه خواهد شد که در آن آسیبشناسی این مرکز و عملکرد آن در نظر گرفته میشود و بر اساس آن یک آیین نامه صدور مجوز برای مراکز همسان گزینی و همسان یابی تا سال آینده تدوین میشود.
اگر موافق باشید به بحث این نشست برگردیم. پس از یک روز کاری فشرده و با همراهی اعضای هیات دولت و بیش از ٥٠٠ جوان، نشست هم اندیشی به پایان رسید. فکر میکنید، اولین ثمرات چنین جلساتی چیست؟
یکی از تفاوتهای جدی دولت یازدهم با برخی دولتها در حوزه جوانان این است که این دولت، دولت شنوا است و دولت شنوا باید زمینهها و ابزار لازم برای شنوایی خودش را فراهم کند، تقریبا در دو سال گذشته یکی از کارهای موثری که انجام شد؛ ارتباط مستقیم جوانان با اعضای دولت بود که جوانان توانستند در آن مستقیم و بدون واسطه نظرات، نقدها و پیشنهادات و مطالباتشان را به اعضای هیات دولت منتقل کنند و از آنها توضیح، پاسخ و شفاف سازی بخواهند؛ اعضای دولت نیز در این مدت نسبت به پاسخگویی اعلام آمادگی کردند و در برنامههای ما حضور داشتند.
در این نشست دغدغههایی از سوی جوانان مطرح شد با این عنوان که برخی دستگاهها در قبال پرسشها و مطالبات جوانان با بی مهری رفتار میکنند. آیا شما به عنوان نماینده جوانان در ساختار دولت تا کنون با چنین بی مهریهایی از سوی دیگر ارکان دولت و دیگر قوا مواجه شدهاید؟
اجازه بدهید که این سوال را به این صورت جواب بدهم که به طور کلی موضوع جوانان در کشور خیلی نتوانسته به جایگاهی که شایسته اش است برسد، به همین خاطر هم در همه بخشهای کشور و حتی در بحث اعتبار و بودجه وزارت ورزش و جوانان نیز ما شاهد برخی از بی مهریها هستیم. تا زمانی که این باور عمومی در جامعه به وجود نیاید که جوان مرکز ثقل کنشهای توسعهگر است، تا زمانی که جوان را به عنوان یکی از ارکان توسعه فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی نبینیم و تا زمانی که جوان را باور نکنیم، شرایط بهتر نخواهد شد.
مطالباتی که امروز در این نشست مطرح شد، چه سرانجامی پیدا خواهد کرد؟ آیا وزارتخانه شما به عنوان برگزار کننده این نشست، خود را ملزم به پیگیری مطالبات جوانان از دستگاههای مختلف میداند یا صرفا قرار بوده یک برنامه گفتگو برگزار شود؟
درباره این نشستها، وظیفه اصلی ما ایجاد فضای گفتگو و ارتباط مستقیم بوده و هست. فضای ارتباط مستقیم هم به این معنی ست که دولتمردان به طور شفاف بشنوند که جوانان چه دغدغهها، اولویتها و نقدهایی دارند. اما با پایان یافتن نشست، وظیفه ما پیگیری این مطالبات خواهد بود. در ابتدا این مطالبات دسته بندی شده و به نهادهای مسئول و وزارتخانهها گزارش میشود. نتیجه پیگیریهای آنها نیز ثبت شده و در نهایت کل آن به عنوان یک گزارش کلان به معاون اول رئیس جمهور و رئیس جمهور ارائه خواهد شد تا آنها نیز در جریان قرار بگیرند. با این حال باید به این نکته تاکید کنم که خود چنین نشستهایی هم به خاطر ایجاد فضای گفتگوی مستقیم در ساز و کار اداره کشور تاثیر گذارند و به تقویت نقش جوانان در ساختار جامعه خواهند انجامید. نکته مهم این است که هر چقدر فضای گفتگوی مستقیم تقویت شود، امکان ندارد که مسئولان دنبال احقاق مطالبات جوانان نباشد. ما به دنبال گسترش فضای گفتگو هستیم، چرا که این فضا سازندگی دارد. وقتی که وزیری با زاویه نگاه متفاوت دهها جوان مواجه میشود ذهنش نسبت به مسائل جوانان حساس و دقیق خواهد شد و این در ساختار وزارتخانه اش و تصمیم گیریهایش موثر است.
به عنوان آخرین سوال، چند ماهی بیشتر به پایان کار دولت یازدهم باقی نمانده است، فکر میکنید این وزارتخانه در حوزه جوانان چه کارهای انجام نشدهای دارد؟
تا دلتان بخواهد کارهای نکرده و ناتمام باقی مانده است. دلایل آن هم مشخص است. جایگاه حوزه جوانان جایگاه خوبی نیست، بودجهاش بودجه ناچیزی ست و حمایتها حداقلی بوده است. اما اگر بخواهم به دو کار مهم اشاره کنم که همچنان امیدوارم در این دوره به نتیجه برسد، یکی از آنها تشکیل سازمان ملی جوانان به صورت مستقل و با اختیارات بسیار گسترده است. این اتفاق به نفع کشور، جوانان و نظام است. دومین کار این است که امیدوارم بتوانیم جایگاه تصمیم سازی برای جوانان را تا پایان دولت نهادینه کنیم. این که نمایندگان جوانان در ساختار کشور عضو داشته باشند و تصمیم ساز باشند، قدم بزرگی در راه احقاق حق جوانان است. من امیدوارم با تشکیل مجمع ملی جوانان که در بهمن ماه برگزار خواهد شد، بتوانیم این آرزو را عملی کنیم.
انتهای پیام/