دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
27 آذر 1395 - 10:19

حلب آزاد شد؛ جنگ سوریه کی تمام می‌شود؟

بشار اسد، رئیس‌جمهوری سوریه با حمایت دولت روسیه موفق شد شهر حلب، مهمترین مقر مخالفان مسلح خود را مجددا به کنترل درآورد. این بزرگترین پیروزی دولت سوریه در تقریبا 6 سال جنگ داخلی در این کشور است. حالا این پرسش به صورت جدی مطرح است که آینده بحران سوریه چگونه خواهد بود. بلومبرگ در گزارشی و با طرح 6 پرسش و پاسخ سعی کرده تا اندازه‌ای افق بحران سوریه را مشخص کند.
کد خبر : 143032

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، پس از پیروزی در نبرد حلب، حالا بشار اسد، توجه خود را به دیگر نقاطی خواهد دوخت که در اختیار مخالفانش قرار دارد. مخالفان او نیز قسم خورده‌اند که نبرد را همچنان ادامه بدهند.


بنابراین به نظر می‌رسد جنگ در این کشور نمی‌خواهد به پایان برسد. سرنوشت این جنگ چه خواهد شد؟ تصور می‌کنیم که پاسخ این سوال را باید در مناسبات میان روسیه و رئیس‌جمهوری منتخب آمریکا، دونالد ترامپ پیدا کنیم. اما در کنار آن وضعیت‌هایی وجود دارد که باید به آن‌ها نیز توجه کرد.


1- آیا پایانی برای جنگ سوریه وجود دارد؟


مخالفان مسلح حاضر نیستند جنگ را ترک کنند. جورج صبرا، مذاکره کننده ارشد مخالفان چند هفته پیش در گفت و گو با بی‌بی‌سی گفت: «حلب مکان مهمی برای انقلاب است اما این آخرین مکان نخواهد بود.» بشار اسد نیز در گفت و گو با روزنامه الوطن گفته بود: «حلب، به کنترل ما در خواهد آمد. اما باید واقع‌گرا بود. کنترل حلب به معنای پایان جنگ نیست.»


2- منطقه بعدی مورد نظر بشار اسد کجاست؟


بشار اسد در ماه اکتبر (مهر) گفته بود که حلب به عنوان «تخته شیرجه» مخالفان عمل می‌کند. منظور او این بود که مخالفان مسلح از حلب برای دستیابی به ادلب استفاده می‌کنند. دولت سوریه تقریبا بیشتر مناطق ادلب را که در 60 کیلومتری جنوب غرب حلب و در نزدیکی مرز ترکیه و سوریه قرار دارد، از دست داده است. استان ادلب با استان لاذقیه که قلب دولت بشار اسد به شمار می‌آید، هم‌مرز است و همچنین به بزرگراه مهم دمشق دسترسی دارد. بنابراین، ادلب، شهر بعدی است که ارتش سوریه به سراغ آن خواهد رفت.


3- نبرد بعدی چگونه خواهد بود؟


روسیه و سوریه از هفته‌ها پیش بمباران ادلب را شروع کرده بودند. آرون لوند، محقق در بخش خاورمیانه موسسه کارنگی می‌گوید مخالفانی که در ادلب حضور دارند «قوی و مجهز هستند.» این شهر از سوی شورشیان افراط‌گرایی همچون فتح‌الشام که پیشتر با عنوان جبهه‌النصره شناخته می‌شد، کنترل می‌شود. بنابراین برای غرب بسیار دشوار است که بخواهد در این نبرد، همان مخالفتی را ابراز کند که درباره حلب ابراز می‌کرد.


4- چه مقدار از سوریه در کنترل بشار اسد است؟


با فتح حلب، بزرگترین شهر سوریه، اکنون مناطق بیشتری از این کشور به کنترل نیروهای دولتی درآمده است. تقریبا 40 درصد از خاک سوریه و 60 درصد از جمعیت این کشور در دستان دولت اسد قرار دارد. از سال 2012، این بیشترین سرزمین و جمعیتی است که به کنترل اسد درمی‌آید. اما هنوز مناطق بسیاری از شمال این کشور در اختیار کردها، مناطق شرقی در اختیار داعش و مناطق جنوبی در اختیار دیگر گروه‌های مخالف قرار دارد.


5- تعداد مخالفان مسلح بشار اسد چقدر است؟


چارلز لیستر، محقق ارشد در موسسه خاورمیانه در واشنگتن می‌گوید: «تقریبا 150 هزار نیرو در حال نبرد علیه اسد هستند. نیروهای میانه‌رو بزرگترین ضربه را از جنگ حلب دیدند. روش جنگی آن‌ها در حال فروپاشی است و احتمالا از این به بعد به جنگ‌های چریکی رو خواهند آورد.»


6- وضعیت سوریه در دوران ترامپ چگونه خواهد بود؟


رئیس‌جمهوری منتخب آمریکا گفته است که حاضر است روابط بیشتری با ولادمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه برای ضربه زدن به داعش داشته باشد. او گفته که از بین بردن داعش اولویت مهم‌تری است تا از بین بردن بشار اسد. این موضوع می‌تواند به روسیه آزادی عمل بیشتری برای همراهی کردن با ارتش سوریه در نبردهای بعدی بدهد. نباید در تحلیل‌های آینده، این موضوع را فراموش کرد.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب