دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
11 آذر 1395 - 12:19
یک عضو کمیته کشوری ایدز در گفت‌و‌گو با آنا عنوان کرد:

بیش از 32 هزار نفر در ایران به ایدز مبتلا هستند/ ایدز عامل مرگ نیست

یک عضو کمیته کشوری ایدز عنوان کرد: از سال 1358 تاکنون 32 هزار و 670 ایرانی به HIV مبتلا شده‌اند که متاسفانه 8 هزار و 311 نفر نیز بر اثر این بیماری و عوارض آن جان خود را از دست‌داده‌اند.
کد خبر : 138474

دکتر مسعود مردانی، عضو کمیته کشوری ایدز در گفت‌و‌گو با خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری آنا با توجه به روز جهانی ایدز اول دسامبر برابر 11 آذر، گفت: بر اساس آمار وزارت بهداشت تا پایان خرداد امسال 32 هزار و 670 نفر در ایران به HIV مبتلا هستند که 48 درصد این جمعیت را مردان و 16 درصد را زنان به خود اختصاص داده‌اند و 54درصد مبتلایان در گروه سنی 21 تا 35 سال هستند.


وی افزود: از کل موارد شناسایی شده، 8 هزار و 311 نفر بر اثر HIV فوت شدند و این در نظام جامع ثبت شده است و 11 هزار و 694 نفر وارد مرحله 4 بیماری HIV (ایدز پیشرفته) شده‌اند.


راه‌های انتقال ایدز در ایران


این استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در ادامه با توجه به راه‌های ابتلا به ایدز در کشور، عنوان کرد: بر اساس بررسی‌های انجام شده روی افراد مبتلا (از سال 1365 تاکنون) راه‌های انتقال ایدز در کشور به ترتیب تزریق با مواد مشترک در بین تزریق‌کنندگان مواد 68.2 درصد، رابطه جنسی محافظت نشده 18.5 درصد، انتقال از مادر به کودک 1.5 درصد بوده است و در 11 درصد موارد راه انتقال نامشخص است که البته ما گمان می‌کنیم راه انتقال نامشخص بیشتر همان رابطه جنسی است؛ زیرا مردم به دلیل حجب و حیا راه انتقال خود را اعلام نمی‌کنند.


11 درصد موارد راه‌های ابتلا به ایدز در کشور نامشخص است که با توجه به تغییر الگوی ابتلا در کشور از تزریق با مواد مشترک به رابطه جنسی احتمال می‌رود قسمت قابل توجهی از این آمار نیز مربوط به برقراری ارتباط جنسی محافظت نشده باشد.

مردانی، دبیر سمینار سراسری ایدز در ادامه خاطرنشان کرد: لازم به ذکر است که راه انتقال 0.8 درصد این موارد مربوط به خون و فرآورده‌های خونی بوده که معمولا به سال‌های پیش از اجرای سیاست پالایش صد درصدی خون سالم توسط سازمان انتقال خون برمی‌گردد.


به گفته وی،خوشبختانه اکنون با کنترل خون‌های اهدایی می‌توانیم ادعا کنیم خونی که به مردم تزریق می‌شود از نظر HIV پاک است.


تغییر الگوی انتقال ایدز


این عضو هیات موسس مرکز تحقیقات بیماری‌های عفونی و گرمسیری دانشگاه شهید بهشتی با بیان اینکه طی سال‌های اخیر الگوی انتقال ایدز در کشور از تزریق مشترک به مقاربت جنسی تغییر یافته است، یادآور شد: کاهش سن ابتلا به HIV، افزایش شیوع این بیماری در زنان و تغییر در روش‌های انتقال این بیماری گواه این ادعا است.


افزایش آمار زنان مبتلا


مردانی در ادامه تصریح کرد: بررسی آمار مبتلایان نشان می‌دهد در سه ماهه اول امسال 34 درصد مبتلایان زنان و 66 درصد آقایان بوده‌اند این در حالی است که آمار ابتلای زنان در گذشته بین 2 تا 4 درصد بوده است و این مساله یک جهش بسیار بزرگی را نشان می‌دهد.


طی سال‌های اخیر شیوع ایدز در زنان افزایش بسیار چشم‌گیری داشته است که این مساله می‌تواند خطر تولد نوزاد مبتلا را نیز به همراه داشته باشد.

این عضو کمیته کشوری ایدز درباره راه‌های انتقال ایدز در سه مااه اول امسال، گفت: در این مدت اعتیاد تزریقی 34 درصد، رابطه جنسی محافظت نشده 42 درصد و ابتلای کودک از مادر 3 درصد گزارش شده است البته در 21 درصد موارد راه احتمالی ابتلا به آن ذکر نشده است.


لزوم آموزش پیشگیری از ایدز در جوانان


وی افزود: این آمارها نشان می‌دهد ما باید در گروه‌های هدف (جوانان) فعالیت بیشتری داشته باشیم و آنها باید آموزش‌های کافی درباره روابط جنسی، پیشگیری از راه‌های ابتلا به HIV، استفاده از کاندوم و آموزش صحیح روابط خارج از حریم خانواده را داشته باشند.


به گفته مردانی، نتایج تحقیقات نشان می‌دهد استفاده از کاندوم 98 تا 99 درصد می‌تواند از ابتلا به بیماری‌های مقاربتی از جمله ایدز پیشگیری کند.


هشدار؛ افزایش شیوع ایدز در ایران


این استاد دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی در بخش دیگری از سخنانش یادآور شد: در سال‌های اخیر متوجه شدیم که بیماری‌های مقاربتی در ایران رو به افزایش است و این امر متاسفانه سختی کار را بیشتر می‌کند، زیرا تحقیقات نشان داده است در هر کشوری که میزان بیماری‌های مقاربتی افزایش داشته باشد، چند سال بعد، HIV نیز شیوع پیدا می‌کند که ما این خطر را در کشور لمس کرده‌ایم.


تفاوتHIV با ایدز


وی درباره تفاوت افراد مبتلا به HIV و ایدز، گفت: بیماری که آزمایش خون می‌دهد و HIV خون آن مثبت است به آن HIV مثبت گفته می‌شود، اما ایدز زمانی به بیمار اطلاق می‌شود که علائم بیماری بروز پیدا کند. علائم بیماری شامل لاغری و کاهش وزن، بی‌اشتهایی، اسهال شدید، ابتلا به عفونت‌های فرصت‌طلب،ابتلا به انواع سرطان‌ها و ... است.


افراد مبتلا به HIV در دوره پنهان بیماری (8 تا 10 سال) می‌توانند سایر افراد را نیز به این بیماری مبتلا کنند.

مردانی عنوان کرد: از زمانی که فرد در معرض ابتلا قرار می‌گیرد تا موقعی که تست آن مثبت می‌شود بین 6 هفته تا 6 ماه طول می‌کشد که نتیجه تست‌ مثبت باشد. در این بازه زمانی بیمار هیچ علائمی ندارد و حتی ممکن است بروز علائم بین 8 تا 10 سال به طول بینجامد که در این فرصت بیمار می‌تواند دیگران را مبتلا کند. به همین دلیل به تمام افراد توصیه می‌شود در زمان برقراری رابطه جنسی از وسایل محافظتی (کاندوم) استفاده کنند.


ایدز موجب مرگ نمی‌شود


این عضو کمیته کشوری ایدز در پایان با تاکید براینکه ابتلا به ایدز موجب کاهش طول عمر نمی‌شود، خاطرنشان کرد: در گذشته مردم بر این باور بودند که این بیماران جان خود را به زودی از دست می‌دهند اما نتیجه تحقیقات نشان داده بیماران HIV/ایدز می‌توانند عمر طولانی مانند آدم‌های معمولی داشته باشند.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب