دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
26 آبان 1395 - 16:03
رئیس سمینار الکتروشیمی:

اگر بخواهیم در حوزه علم رقابت کنیم، باید با حفظ منافع ملی، بین استقلال و وابستگی علمی توازن ایجاد کنیم

دوازدهمین سمینار الکتروشیمی با حضور دکتر حسین غریبی رئیس انجمن الکتروشیمی و پیشکسوتان الکتروشیمی صبح امروز آغاز به کار کرد.
کد خبر : 134998

دوازدهمین سمینار الکتروشیمی با حضور دکتر حسین غریبی رئیس انجمن الکتروشیمی و پیشکسوتان الکتروشیمی صبح امروز آغاز به کار کرد.


به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، حسین غریبی رئیس همایش الکتروشیمی بعد از قدردانی از حاضرین و گرامیداشت یاد پروفسور شفیعی گفت: «دوازدهمین سمینار الکتروشیمی با محورهایی مانند نانو الکتروشیمی، الکتروشیمی محاسباتی، سنتز الکتروشیمی و ... برگزار می‌شود.»


او ادامه داد: «ما از 25 خرداد تا 3 آبان مقالات مربوط به این سمینار را دریافت کردیم و از 5 تا 7 آبان ماه این مقالات بررسی شده و تا 21 آبان ماه ثبت‌نام‌ها از افرادی که مقالات آنان پذیرفته شده بود، انجام شد.»


غریبی افزود: «تعداد کل مقالات ارسال شده به این سمینار 218 مقاله بود که 6 مقاله رد شد. ما در این سمینار 18 سخنرانی تخصصی داریم که نسبت به سال گذشته کمتر شده اما پراکندگی سال گذشته را ندارد. همچنین 194 پوستر در سه بخش و با 65 مقاله در این سمینار به نمایش گذشته شده است.»


رئیس انجمن الکتروشیمی ایران گفت:‌ « امیدواریم بتوانیم فضایی ایجاد کنیم تا شرکت‌کنندگان از تجربه‌های علمی یکدیگر در حوزه الکتروشیمی استفاده کنند.»


ارتباط علمی تلاطم‌های منطقه را کاهش می‌دهد


او به ارتباطات علمی و همکاری‌های جهانی اشاره کرد و گفت: «ارتباطات علمی یکی از مسائل مهم در دنیای امروز است در اولین گام باید نفوذ علمی خود را در عرصه های مختلف علمی افزایش دهیم، باید با تولید علمی خود در جوامع علمی بین‌المللی نفوذ کنیم و برای خود جایگاهی معتبر ایجاد کنیم. نفوذ، همان شرکت در همایش‌ها، چاپ مقالات، پژوهش، تالیف کتاب و ثبت اختراعات است.»


غریبی ادامه داد: « هویت در بحث ارتباطات علمی بسیار مهم است. ما باید هنرمندانه و عالمانه جایگاه و اهمیت خود را به خوبی تبیین کنیم.


یکی دیگر از ملزومات ارتباط علمی، مسئله مشروعیت علمی است. با مشکلاتی که اخیرا از طرف پایگاه‌های معتبر و مختلف علمی، ایجاد و مطرح شده به این نتیجه می‌رسیم که نظام‌های پایش ملی در حوزه تولید دانش به خوبی تعریف نشده است. نبود نظام پایش پیش از عمل، باعث تخلف در حوزه های گوناگون تولید علم شده است. ما باید با تلاش مستمر، فضایی ایجاد کنیم که مشروعیت‌ علمی کشورمان در بین نهادهای بین المللی با چالش روبرو نشود..»


رئیس همایش الکتروشیمی گفت: «اگر بین عمل و تولید ما تعامل وجود نداشته باشد و پژوهش‌ها در آزمایشگاه‌ها به درستی و با صداقت انجام نشود، ارتباط علمی درست هم شکل نمی‌گیرد. تلاش برای پایداری و ثبات در انجمن‌های علمی، به عنوان پایه ای برای ارتباطات علمی و نهادهایی برای پایش تولید علم، از ضرورت های جامعه علمی کشور است. متاسفانه نبود سیاست‌های مدون و توسعه بی رویه واحدهای دانشگاهی بدون راهبرد معین و مشخص در سراسر کشور و همچنین نبود پایش کیفی نظام یافته در آموزش عالی، ما را با چالش های متعددی روبرو کرده و خواهد کرد.


غریبی ادامه داد: «در منطقه‌ای پر تلاطم زندگی می‌کنیم ارتباط علمی تنها عاملی است که می‌تواند تلاطم‌های منطقه را کاهش داده و ما باید از این ظرفیت استفاده کنیم. خاصیت علم نرمش و وفاق و انسجام است. در محیط مبتنی بر دانش ، راه‌ حل‌های علمی برای ارتباط و تعامل برقرار می‌شود. شرایط فناوری جهانی به گونه ای است که باید بدون توجه به مشاجره های بیهوده و جنگ های مخرب ، همراه با راه حل های مبتنی بر دانش و فناوری، تعارضات منطقه ای و جهانی را با تدبیر و عقلانیت به سر منزل مقصود رساند.»


او افزود: «اگر بخواهیم در حوزه علم رقابت کنیم، باید بین استقلال و وابستگی توازن داشته باشیم و با ساخت مدل‌هایی مناسب همراه با حفظ منافع ملی، توسعه علمی را مبنای پیشرفت کشور قرار دهیم. علم فضای وابسته شدن نیست بلکه، جریانی است که در دنیا از کانال‌های متفاوت ایجاد می‌شود. همچنین وابستگی در علم و استفاده از تجارب علمی دانشمندان جهان، امری پسندیده و عقلانی است. آنچه مذموم و نکوهیده است وابستگی به جهل است و نه علم، برای آغاز و توسعه تولید علم، نیاز به اطلاعات علمی و گسترش ارتباطات و همکاری علمی ، با سایر ملل جهان داریم. .»


غریبی به همکاری برای ارتباط علمی اشاره کرد و گفت: «ما در منطقه ی پر تلاطمی زندگی می‌کنیم. ارتباط علمی تنها عاملی است که می‌تواند تلاطم‌های منطقه ای را در بلند مدت به آرامش بکشاند، ما باید از این ظرفیت استفاده کنیم. خاصیت علم نرمش و وفاق است و از برخوردهای سخت و اختلاف های ناکارامد گریزان است. در محیطی علمی، مبتنی بر راه حل‌های علمی، ارتباط و تعامل برقرار می‌شود. شرایط فناوری جهانی به گونه ای است که باید بدون توجه به مشاجره های بیهوده و جنگ های مخرب، همراه با توانمندی مبتنی بر دانش و فناوری، تعارضات منطقه ای را با تدبیر و عقلانیت به سر منزل مقصود برسانیم. »


او افزود: «شرایط قانونی که دنیا برای تولید علم اعمال می‌کند، از طرف سازمان‌هایی مانند یونسکو، انجمن های علمی و ... فضای جدید و متفاوتی را برای تعامل علمی ایجاد کرده است. ما می‌توانیم با استفاده از این فضا، مناسبت‌های سیاسی را عوض کنیم، از آنها یک فرصت بسازیم و باید برای تعارضات ملی، منطقه ای و جهانی، برنامه های مبتنی بر مطالعه و بلند مدت داشته باشیم.»


به فرآیندهای ارتباطات علمی رسمیت بدهیم


رئیس انجمن الکتروشیمی ایران به توافق برجام اشاره کرد و گفت: «وقتی اوباما می‌گوید "چاره‌ای نداشتیم جز امضای برجام" به این دلیل است که او تولید علم، چاپ مقالات علمی، دستاوردهای علمی و در یک کلام قدرت علمی ایران را نادیده نگرفت و باید بدانیم که علیرغم همه چالش هایی که در کشور با آن روبرو هستیم، عاملی تعیین کننده برای تمکین قدرت‌های بزرگ در پذیرش شرایط ما در تعارضات جهانی و منطقه‌ای شده است؛ نقش‌‌آفرینی علمی ما یکی از دلایل پذیرش برجام از سوی طرف مقابل بود.»


غریبی گفت: «مسائل بوم‌شناسی و شرایط فرهنگی نیز در حوزه ارتباط علمی بسیار تاثیرگذار است؛ ما باید مدیریت فرهنگی با رویکرد هم‌افزایی داشته باشیم. همچنین آگاهی بخشی یکی از مسائل حائز اهمیت در ارتباطات علمی است. ما نیازمند توافق‌های رسمی هستیم و با ایجاد الزامات قانونی، باید از فرصت‌های امروز و پذیرش اجتماعی بین‌المللی، حداکثر استفاده را ببریم.»


او افزود: «باید منابع را کنترل کنیم و به فرآیندهای ارتباطات علمی رسمیت دهیم. هماهنگی با دنیا و فضاهای علمی از طریق استاندارد کردن ورودی‌ها، باعث ایجاد یک فضای جدید ارتباط علمی خواهد شد. بدون ارتباط علمی همکاری ایجاد نمی‌شود و بدون همکاری به موفقیت نمی‌رسیم. امیدواریم این موضوع محقق شود تا از دستاوردهای علمی جهانی استفاده کنیم.»


الکتروشیمی، شیمی سبز است


غریبی در بخش دوم افتتاحیه همایش الکتروشیمی در سخنرانی علمی خود به موضوع محیط زیست در علم الکتروشیمی اشاره کرد و گفت: «بدون حفظ محیط‌ زیست توسعه در دنیا اتفاق نخواهد افتاد. دانش الکتروشیمی نیز باید به این سمت حرکت کند. یکی از دغدغه‌های بزرگ الکتروشیمیست‌ها، استفاده از الکتروشیمی سازگار با محیط ‌زیست است.»


او به سوخت‌های فسیلی اشاره کرد و گفت: «صنایع و اقتصاد جهانی بر پایه سوخت‌های فسیلی شکل گرفته است که یکی از مهم‌ترین عوامل آلودگی محیط زیست است. از یک سو با آب شدن یخ‌های قطب جنوب روبرو هستیم و از سوی دیگر انبوه خودروهای آلاینده، حیات بشر و زندگی شهری را با چالش اساسی روبرو کرده است. الکتروشیمی سازگار با محیط زیست، نوید بخش زندگی سالم برای انسان و نگهدار فضای تمیز در کره خاکی است.


رئیس انجمن الکتروشیمی ایران گفت: « توسعه دانش الکتروشیمی بشارت دهنده خلق صنایع جدید سازگار با محیط زیست و پاک سازی محیط زیست آلوده به انواع مواد از ضایعات هسته‌ای تا باران های اسیدی است. توسعه پایدار جز بر پایه دستاوردهای دانشمندان در مرزهای دانش محقق نخواهد شد. بنابراین کشور باید با توسعه تحصیلات تکمیلی، مسیر توسعه علمی را هموار کند. شاید به جرئت بتوان اظهار کرد که توسعه تحصیلات تکمیلی، شاه بیت موفقیت ایران برای حضور ، ارتباط و همکاری با دانشمندان، در عرصه جهانی، به منظور هم افزایی در خلق محیط زیست سالم با هدف تحقق رفاه و آسایش ملی، منطقه ای و جهانی است. ما باید قدر پیشتازان علم الکتروشیمی را بدانیم و حضور جوانان با دانش را در این عرصه ارج نهیم. بی تردید، دانش شیمی با الکتروشیمی، شیمی سبز خواهد شد، و برای زدودن انواع آلودگی راه حل عملی دارد. این دانش، نجات بخش آینده بشرِ کره خاکی است. توسعه انرژی خورشیدی، استفاده از هیدروژن به عنوان سوخت پاک، ذخیره انرژی حاصل از باد و توسعه انرژی تجدید پذیر در همه دنیا مبتنی بر الکتروشیمی است. »


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب