دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
10 آبان 1395 - 13:01

جان کری: سیا مستقیما در کنار زدن مصدق نقش داشت

در حالی که دولت آمریکا سابقا و بسیاری از تحلیگران سیاسی داخل همچنان، اعتقاد دارند که آمریکا و سفارت وقت این کشور نقشی در کودتای 28 مرداد 1332 علیه دولت محمد مصدق نداشته است، جان کری، وزیر امور خارجه این کشور در سخنانی اعلام کرد که سرویس امنیت ملی آمریکا (سیا) به طور مستقیم در این کودتا نقش داشته است.
کد خبر : 130385

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا به نقل از فارس، جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا هفته گذشته در نشستی در دانشگاه شیکاگو به صحبت در مورد مسائل مختلف از جمله روابط با ایران و توافق هسته‌ای پرداخت.


وی در بخشی از این نشست گفت: «من تا الان هیچ برنامه‌ای برای سفر به ایران نداشته‌ام. اما ایران مورد بسیار خوبی برای مطالعه است، چراکه ایران کشور و تمدنی با تاریخ 5 هزار ساله است، البته نه به عنوان کشوری به نام ایران، بلکه به عنوان یک تمدن.»


وزیر خارجه آمریکا بار دیگر اذعان کرد که «سیا به طور مستقیم در کنار زدن نخست‌وزیر (محمد) مصدق در سال 1953 نقش داشت.»


وزیر امور خارجه آمریکا در پاسخ به سوالی در مورد رابطه ایران در ارتباط با مبارزه با تروریسم، گفت؛ دو کشور «منافعی مشترک» دارند، اما همکاری‌ای بین دوطرف در این زمینه وجود ندارد.


کری گفت واشنگتن خواستار ایفای «نقش سازنده» از سوی ایران است و اکنون هم تهران به همراه روسیه در مذاکرات سوریه حضور دارد.


وی در پاسخ به این سوال که چرا در مذاکرات هسته‌ای، برای توقف حمایت تهران از حزب‌الله و دیگر گروه‌های مقاوت تلاش نشده، گفت آن مذاکرات تنها در مورد مسأله هسته‌ای بود و اگر قرار بر این بود که مسائل دیگر هم مطرح شود، «ما هنوز داشتیم مذاکره می‌کردیم.»


وزیر امور خارجه آمریکا با تکرار اظهاراتش در مورد «فاصله ایران با بمب پیش از توافق هسته‌ای»، گفت برجام جهان و منطقه را امن‌تر کرد.


کری افزود: «این مایه اعتبار ایران است. می‌خواهم بگویم که این مایه اعتبار آن‌هاست که رهبر عالی این تصمیم را گرفت که آن‌ها سلاح هسته‌ای نمی‌خواهند و به دنبال سلاح هسته‌ای نرفتند و حاضر شدند برای ساز و کاری که بتوان با آن ثابت کرد که آن‌ها در مسیر صلح‌آمیز قرار دارند، مذاکره کنند.»


تحریم‌های تسلیحاتی و تروریسم را کنار نگذاشتیم


وزیر خارجه آمریکا در ادامه گفت: «تحریم تسلیحاتی پابرجا ماند و آن را کنار نگذاشتیم. در واقع، ما بر سر اینکه این تحریم چه مدت ادامه پیدا کند، مبارزه کردیم. به این دلیل که بر اساس ترتیبات قبلی، این (تحریم) از بین می‌رفت. ما با مذاکره توانستیم آن را برای 8 سال دیگر پابرجا نگه داریم. ما در عین حال تحریم‌های ایالات متحده علیه حمایت ایران از تروریسم را هم نگه داشتیم.»


وی افزود: «بنابراین، ما هیچ‌یک از چیزهایی را که در این ارتباط در اختیار داشتیم، کنار نگذاشتیم. در واقع، از زمان توافق، به این دلیل که آن‌ها موشک شلیک کردند، ما تحریم‌هایی هم اضافه کردیم. بنابراین، ما حتی ذره‌ای به سمت کاهش اهمیتی که برای امنیت منطقه قائل هستیم، حرکت نکرده‌ایم.»


کری با برشمردن محدودیت‌ها و ساز و کارهای نظارتی در نظر گرفته شده در برجام برای برنامه هسته‌ای ایران، گفت این ابزارها به آمریکا این امکان و فرصت را می‌دهد که اگر ایران 15 یا 20 سال دیگر به سمت افزایش توان هسته‌ای حرکت کرد، واشنگتن از دلایل این کار مطلع شده و در صورت نیاز از گزینه‌هایی که همین حالا هم در اختیار دارد، استفاده کند.


وزیر امور خارجه آمریکا ادامه داد: «مسأله این است که آیا ایران در طول این دوره زمانی تغییر می‌کند؟ آیا اصلاحاتی که (حسن) روحانی (رئیس جمهور ایران) دنبال می‌کند (رخ می‌دهد)؟ آیا منطقه در این دوره زمانی تغییر می‌کند؟ منظورم این است که من آدم خوش‌بینی هستم، اما امیدوارم که تا 15 سال دیگر، خیلی از اختلافات حل شده باشد.»


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب