دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
18 مهر 1395 - 09:50

جنگ وتوها در شورای امنیت/ پیش‌نویس‌های فرانسه و روسیه درباره سوریه رد شدند

شورای امنیت سازمان ملل متحد شب گذشته (شنبه) نتوانست پیش‌نویس دو قطعنامه ارائه شده از سوی فرانسه و روسیه درباره آتش‌بس در شهر حلب سوریه را تصویب کند.
کد خبر : 124424

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا به‌نقل از خبرگزاری رسمی ترکیه (آناتولی)، روسیه در جلسه شب گذشته شورای امنیت از حق وتو علیه پیش‌نویس ارائه شده از سوی فرانسه استفاده کرد، پیش‌نویسی که علاوه بر فرانسه، از حمایت اسپانیا و برخی کشورهای غربی حمایت برخوردار بود.


این پیش نویس از طرف‌های درگیر در جنگ سوریه خواسته بود تا در حلب آتش بس برقرار شود. علاوه بر این، در این پیش‌نویس بر لزوم ایجاد منطقه پرواز ممنوع بر فراز شهر حلب و ارسال کمک‌های بشردوستانه به ساکنان محاصره‌شده در مناطقی که تحت کنترل مخالفان قرار دارد، تاکید شده بود.


این پنجمین‌بار از سال 2011 بدین‌سو است که روسیه از حق وتو درباره طرحی درباره سوریه استفاده می‌کند. آخرین وتو به طرحی در سال 2014 برمی‌گردد که در آن خواسته شده بود تا نظام سوریه در دادگاه کیفری بین‌المللی به اتهام جنایت جنگی در سوریه محاکمه شود.


پیش از رای‌گیری درباره پیش‌نویس ارائه شده از سوی فرانسه که با حمایت 11 کشور از مجموع 15 کشور عضو شورای امنیت همراه شده بود، دو کشور ونزوئلا و روسیه با آن مخالفت و دو کشور آنگولا و چین نیز اعلام کردند که رأی ممتنع خواهند داد. این در حالی است که ژان جاک ایرولت، وزیر امور خارجه فرانسه درباره این جلسه شورای امنیت گفته بود: «امروز سرنوشت شهر حلب و مردمش (در شورای امنیت) محک می‌خورد، زیرا رای عدم اعتماد به پیش‌نویس ارائه شده به معنای تقدیم هدیه به تروریست‌ها است.»


به‌دنبال ناتوانی اعضای شورای امنیت در تصویب پیش‌نویس فرانسه، متئو رایکرافت، نماینده دائم بریتانیا در سازمان ملل متحد گفت: «روسیه امروز با هدف به بن‌بست کشاندن طرح فرانسه از حق وتو استفاده کرد و این یک بی‌اعتنایی به اعضای دائم شورای امنیت است.»


وی خطاب به ویتالی چورکین، نماینده دائم روسیه در شورای امنیت، افزود: «نمی‌توانم به‌خاطر این موضوع از شما تشکر کنم که از حق وتو استفاده کردید که یک نوع بی‌اعتنایی به اعضای دائم شورای امنیت به‌شمار می‌رود.»


در مقابل چورکین گفت: «اعضای شورا باید مسیر انسانی و سیاسی را با هدف از سرگیری راه حلی سیاسی (برای رفع بحران سوریه) در پیش گیرند.»


از سوی دیگر بعد از رأی‌گیری دیوید بریسمن، سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد به‌شدت به نماینده روسیه حمله کرد و خطاب به اعضای شورای امنیت مدعی شد: «روسیه و بشار اسد، در پس اوضاع کنونی در حلب قرار دارند و آن‌ها هستند که کودکان را می‌کشند زیرا تروریست تنها از یک تروریست زاده می‌شود.»


رد قطعنامه پیشنهادی روسیه


به‌دنبال استفاده روسیه از حق وتو علیه پیش‌نویس طرح فرانسه، شورای امنیت نتوانست به پیش‌نویس دوم که از سوی روسیه ارائه شده بود رای بدهد. در این پیش‌نویس از همه طرف‌ها خواسته شده بود تا آتش‌بس در حلب برقرار شود.


به گزارش آنا، روسیه پیش‌نویسی را برای تصمیم‌گیری به شورای امنیت ارائه کرد و در آن خواستار راهنمایی در زمینه توافق میان روسیه و آمریکا در زمینه ارسال کمک‌های بشردوستانه به مناطق محاصره شده و همچنین رایزنی با طرف‌های مختلف برای توقف فوری خشونت‌ها شد. علاوه بر این، در پیش‌نویس روسیه بر تحقق موضوع تفاوت قائل شدن میان معارضان میانه‌رو از نیروهای تروریستی جبهه فتح‌الشام (جبهه‌النصره سابق) به‌عنوان یک اولویت مهم تاکید شده بود.


همچنین این پیش‌نویس از طرح اخیر استفان دی‌میستورا، فرستاده سازمان ملل متحد به سوریه که خواستار خروج جبهه فتح‌الشام از محله‌های شرقی حلب شده بود، استقبال کرده و از سازمان ملل متحد خواسته بود طرحی فراگیر و کامل برای اجرای این موضوع در نظر بگیرد.


تنها چهار کشور روسیه، چین، ونزوئلا و مصر با طرح روسیه موافقت و نه کشور دیگر عضو، آن را رد کردند. باتوجه به این موضوع، نیازی به استفاده از حق وتو علیه این طرح از سوی واشنگتن، پاریس یا لندن نبود.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب