دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
29 شهريور 1395 - 16:38
مدیر کل دفتر طب سنتی ایرانی- اسلامی وزارت بهداشت:

استفاده نادرست از واژه «طب اسلامی» چالش جدی سال‌های اخیر است

مدیر کل دفتر طب سنتی ایرانی- اسلامی وزارت بهداشت عنوان کرد: استفاده نادرست از واژه «طب اسلامی»، از چالش‌های جدی حال حاضر است که می‌تواند برای اعتقادات و باور مردم خطرآفرین باشد.
کد خبر : 119339

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، دکتر محمود خدادوست،‌ مدیر کل دفتر طب سنتی ایرانی- اسلامی وزارت بهداشت،‌ گفت: از نظر من، مفهوم واژه «طب اسلامی» در نگاه اداری و اجرایی کشور، همان طب سنتی است که در دوران تمدن اسلامی به اوج شکوفایی خود رسیده و در واقع طب دوران تمدن اسلامی مد نظر است.


وی افزود: اکثر علما و حکمای طب سنتی ایران از جمله سید اسماعیل جرجانی، ابن ابی صادق نیشابوری و بوعلی سینا مجتهد نیز بوده‌اند و پیش از نگارش کتاب‌های خود در زمینه طب سنتی، کتاب‌هایی در زمینه فلسفه و الهیات نوشته‌اند.


مدیر کل دفتر طب سنتی ایرانی- اسلامی وزارت بهداشت سپس با اشاره به استفاده نادرست از واژه «طب اسلامی» در سال‌های اخیر، اظهار کرد: عده‌ای معتقدند 11هزار روایت طبی داریم و بر اساس آن‌ها می‌توان یک مکتب طبی طراحی کرد و با همین دیدگاه، از عناوینی مانند طب اسلامی، طب روایی، طب قرآنی، طب‌الصادق و طب‌الرضا استفاده می‌کنند.


وی با تاکید بر اینکه این تعاریف برای اعتقادات و باور مردم و حتی خود دین خطر آفرین است، با طرح سوالی گفت: اگر بتوان چنین مکتب را تنها بر اساس روایات طبی موجود طراحی کرد، مواردی از علوم و یا موارد زیادی از علم طب رایج که روایاتی برای آن‌ها نداریم، چه جایگاهی در این مکتب خواهند داشت؟


دکتر خدادوست سپس به دیدگاه بزرگان و مراجعی چون حضرت آیت‌الله جوادی آملی در خصوص علوم دینی اشاره و بیان کرد: بحث اسلامی بودن یا نبودن علم، یک بحث فلسفی است که به جهان‌بینی ارتباط دارد؛ اگر نگاه ما جهان‌بینی توحیدی باشد، همه کارهایمان از طریق آن قابل تفسیر است؛ اسلام مسیر را مشخص می‌کند.


وی در ادامه افزود: به طور مثال، واژه بانکداری اسلامی نیز بر اساس همین جهان‌بینی استفاده می‌شود و به آن دسته از معاملات اقتصادی که رَبَوی و غَرَوی نباشند، اسلامی می‌گویند؛ در مورد علوم دیگر نیز همین‌طور است و اگر بایدها و نبایدهای مبانی دینی و اسلامی رعایت شود و از فیلتر اسلام عبور کنند، اسلامی خواهند بود.


مدیر کل دفتر طب سنتی وزارت بهداشت به نقل از کتاب الاعتقادات شیخ صدوق، گفت: شیخ صدوق 1000 سال پیش در کتاب الاعتقادات خود و در فصلی به نام روایات وارده طبی، دلایل متعددی آورده که بسیاری از روایات وارده در طب، قابلیت تعمیم ندارند و بسیاری از تدابیری که در قالب روایات آمده‌اند، ‌بسته به شرایط آب و هوایی مکه و مدینه و شرایط مزاجی و بیماری یک فرد خاص بوده‌اند.


مشاور وزیر بهداشت تاکید کرد: آنچه مشخص است این است که طب اسلامی به مفهوم ورود آن در حوزه سلامت معنوی، به طور قطع بسیار غنی‌تر از علوم دیگر است اما نمی‌توان برای روایات طبی موجود، مکتب طبی جداگانه‌ای تعریف کرد.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب