مانی حقیقی از نویسندگان سینمایی در ماجرای یالثارات درخواست کمک کرد/ حاتمیکیا: اگر اهل قلم واکنش نشان ندهند مصداق بی غیرتی است
به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا، در ابتدای این مراسم که اجراى آن را منصور ضابطیان بر عهده داشت، جواد طوسی رئیس انجمن منتقدان و نویسندگان سینمای ایران به عنوان اولین سخنران این مراسم گفت: «در شرایطی که چند روز قبل جشن خانه سینما را داشتیم سوال پیش می اید آیا با تکرار و رفع تکلیف مواجهیم یا بهبود فضای سینمای ایران؟ بنده معتقدم با تلاش انجمن منتقدان با توجه به دلخوریهای این روزها نگاهی متفاوت به سینمای ایران داشته باشیم.»
وی در ادامه گفت: «یاد عزیزان تازه از دست رفته عباس کیارستمی، داوود رشیدی و دوست عزیزمان جمشید ارجمند را گرامی میداریم.»
سپس جوایز بخش مستند به شرح زیر اهدا شد.
جوایز بخش مستند
تندیس انجمن و لوح سپاس برای بهترین مستند کوتاه از نگاه انجمن منتقدان و نویسندگان سینمای ایران به آزاده رضائیان مقدم برای فیلم «کهریزک تجریش».
تندیس انجمن و لوح سپاس بهترین مستند نیمه بلند از نگاه انجمن منتقدان و نویسندگان سینمای ایران به سید محسن عمادی برای فیلم «محاکمه».
دیپلم افتخار بهترین مستند بلند از نگاه انجمن منتقدان و نویسندگان سینمای ایران به لقمان خالدی برای «فصل هرس».
قرائت متنی در رابطه با پرورنده پزشکی عباس کیارستمی توسط مینا اکبری
پس از آن مینا اکبری که جزو هیات داوران بخش مستند بلند بود، پشت میکروفن قرار گرفت و متنی را در خصوص عباس کیارستمی خواند.
در این متن آمده بود:
«عباس کیارستمی روز دوشنبه ١٤ تیرماه ١٣٩٥، از دنیا رفت. ٧٥ روز است که استفاده از کلمه مرحوم در ابتدای نام عباس کیارستمی هر چقدر سخت اما دیگر مجاز شده.
ساعت ١ بامداد امروز، اولین جلسه دادگاه بررسی پرونده پزشکی عباس کیارستمی در سازمان نظام پزشکی بدون هیچ نتیجه مشخصی برگزار شد.
خواستم از این تریبون خطاب به قضات محترم این پرونده بگویم: این پرونده، صرفا یک پرونده حقوقی و قضایی نیست. ما در این پرونده، به دنبال برنده و بازنده نیستیم. که بازنده همه ماییم که فرهیخته ای چون عباس کیارستمی را از دست دادهایم. ما در این پرونده به دنبال احترام و حقوق انسانی ای هستیم که پایمال شده.
قضات محترم؛ شما تنها پاسخگوی فرزندان عباس کیارستمی نیستند، هزاران چشم در ایران و جهان، داوری شما را قضاوت خواهند کرد.
امیدوارم نتیجه این پرونده هر چه باشد، پایانی باز و روشن برای همه کسانی باشد که پزشکان آخرین امیدشان برای ادامه دادن زندگی است. تصویر سینمای ایران از پزشکان ایرانی همیشه پاک و پالاینده بوده است، برای پالایش این لکه بزرگ بی اعتمادی جسارت بیشتری نیاز است.
روپوش سفید همیشه زود چرک و آلوده میشود.
قضات محترم؛ فراموش نکنید، ما نگاهتان میکنیم.»
پس از آن هیات داوران بخش مستند شهید آوینی روی صحنه آمدند و تندیس انجمن و لوح سپاس بهترین مستند بخش شهید آوینی از نگاه انجمن منتقدان و نویسندگان سینمای ایران را به بهروز نورانیپور برای فیلم «A157» اهدا کردند.
در ادامه کیوان کثیریان دبیر دهمین جشن انجمن منتقدان سینمای ایران در سخنانی کوتاه ضمن خوشامدگویی به حضار از منوچهر شاهسواری و حجت الله ایوبی که به برگزاری جشن کمک کردند تشکر کرد و ضمن ابراز تاسف از درگذشت عباس کیارستمی و داود رشیدی از احترام برومند خواست روی صحنه بیاید.
تجلیل از احترام برومند و خاطرات نصیریان از داوود رشیدی
احترام برومند با ابراز تشکر از انجمن منتقدان و کیوان کثیریان گفت: «از انجمن منتقدان بسیار سپاسگزارم که به خاطر درگذشت آقای رشیدی جشن را مدتی به تعویق انداختند.»
محمد متوسلانی لوح تقدیر انجمن منتقدان را به احترام برومند تقدیم کرد.
پس از آن تصاویری از دیدار رئیس سازمان سینمایی با مرحوم داوود رشیدی و شعرخوانی این هنرمند پیشکسوت به زبان فرانسه و بخشهایی از مراسم تشییع وی به نمایش در آمد.
علی نصیریان با حضور روی صحنه و بیان اینکه ترک همکاران بزرگ سخت است، گفت: «ارتباط انسانی دو فرد با هم خیلی عمیق است، بیش از ۴۵ سال از اولین همکاریمان گذشته است ولی هیچوقت بازی کنار او از ذهنم پاک نشده است.»
وی در ارتباط با اولین همکاری خود با زندهیاد رشیدی، گفت: «من ایران نبودم، وقتی به ایران آمدم با مردی به نام داود رشیدی آشنا شدم و او از من خواست در دومین کارش بازی کنم.»
نصیریان در ادامه به ذکر خاطراتی از رشیدی پرداخت و گفت: «آخرین همکاریم با رشیدی در فیلم سیروس الوند بود که هنوز هم تمام رفتارهایش را به یاد دارم.»
در ادامه منوچهر شاهسواری مدیر عامل خانه سینما برای ادای سخنرانی به روی صحنه رفت و گفت: «خوشحالم که دهمین جشن این انجمن برگزار شد امیدوارم صدمین سالش برگزار شود.»
وی افزود: «یکی از ضعف های مهم کشور نداشتن مراسم های پایدار است. خوشحالم این انجمن به دهمین جشن خود رسید.»
شاهسواری ادامه داد: «من از خانم اکبری برای خواندن یادداشت تشکر میکنم و میگویم که خواسته ایشان خواسته انسانی خیلی از مردم است و قدرشناس از اصحاب رسانه برای اعتراض به نشریه یارالثارات هستم که با این روند باید بگویم این نشریه راهی جز ترک فضای رسانه ندارد.»
وی همچنین گفت: «در اینجا از همه هفت هزار نفری که امسال در میدان مشق مهمان ما در جشن خانه سینما بودند تشکر میکنم.»
جایزه فیلم کوتاه
تندیس انجمن و لوح سپاس بهترین فیلم کوتاه دهمین جشن انجمن منتقدان و نویسندگان سینمایی به فیلم «بارانهای گاه به گاه» اهدا شد.
تجلیل از لادن طاهری مدیر فیلمخانه ملی
در دهمین جشن انجمن منتقدان و نویسندگان سینمایی احمدامینی و فریدون جیرانی از لادن طاهری رییس فیلمخانه ملی خانه ایران تجلیل کردند.
در این بخش احمد امینی همسر لادن طاهری مدیرعامل فیلمخانه ملی به صحنه آمد و گفت: «من عضو انجمن نیستم اما خودم را صاحب مجلس میدانم چون ۳۰ سال سابقه کار در مطبوعات را دارم.»
وی در ادامه به شوخی بیان کرد: «فکر میکردم همسرم مدیر فیلمخانه ملی است نمیدانستم فقط فیلم جا به جا میکند. همسرم اگر یک روزی بین انتخاب زندگی و فیلمخانه قرار بگیرد فیلمخانه را انتخاب میکند. با این وجود لادن چیزی در زندگی ما کم نگذاشته است. من ۶ ماه است درگیر ساخت سریال هستم اما او به درستی کارهای زندگیمان را اداره کرده است.»
فریدون جیرانی هم که برای این بخش به صحنه آمده بود گفت: «تلاشهای فرهنگی این چنینی که به اقتصاد ربطی ندارد ستودنی است. فیلمخانه در سال ۵۲ در ایران ایجاد شد و به یاد دارم هوشنگ طاهری هم یادداشت هایی برای فیلمخانه مینوشت. بعد از انقلاب حفظ فیلمخانه سختتر بود زیرا یک عدهای دوست نداشتند آثار قبل از انقلاب باقی بماند. حالا هم تلاشهای طاهری باعث نگهداری فیلمخانه ملی شده و این تلاش های فردی او است.»
لادن طاهری با اعلام اینکه به نمایندگی از همکارانش در جشن حضور دارد گفت: «فکر کنم از آن روزهایی که عده ای با افتخار از نابودی آثار سینما حرف می زدند تا به امروز راه طولانی طی شده است. فیلم ها تاریخ تصویری هر کشوری هستند و هیچ کس حق نابودی آنها را ندارد. صمیمانه آرزو می کنم ساختمان جدید فیلمخانه راه بیفتد و ما آن روز را جشن بگیریم.»
جوایز بهترینهای سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر
لوح سپاس و تندیس دهمین جشن منتقدان و نویسندگان سینمایی برای بهترین دستاورد فنی به امیررضامعتمدی برای جلوه های بصری «سینما نیمکت» رسید.
لوح سپاس و تندیس دهمین جشن منتقدان و نویسندگان سینمایی به سعید ملکان برای طراحی چهره پردازی «ابد و یک روز» رسید.
کامران ملکی به نمایندگی از منوچهر شاهسواری بابت تهیه فیلم کفشهایم کو از علی قائم مقامی تقدیر به عمل آورد و لوح سپاسی به وی تقدیم کرد.
لوح سپاس و تندیس دهمین جشن منتقدان و نویسندگان سینمایی برای بهترین صدای فیلم به محمدرضا دلپاک، سعید بجنوردی و حسین مهدوی بابت طراحی صدا و صدابرداری فیلم سینمایی «لانتوری» تعلق گرفت.
لوح سپاس و تندیس دهمین جشن منتقدان و نویسندگان سینمایی برای طراحی صحنه و لباس به نگار حسینی و امیر حسین قدسی برای فیلم «اژدها وارد میشود» تعلق گرفت.
لوح سپاس و تندیس بهترین موسیقی فیلم در دهمین جشن منتقدان به کریستف رضاعی آهنگساز «اژدها وارد میشود» اهدا شد.
در این بخش از مراسم، امیر حسین آرمان دو قطعه موسیقی اجرا کرد که همزمان با اجرای قطعه دوم تصاویری از هنرمندان در گذشته که در دورههای پیشن جشن حضور داشتند به نمایش در آمد.
دیپلم افتخار بخش خلاقیت و استعداد درخشان دهمین جشن منتقدان و نویسندگان سینمایی به احسان بیگلری برای فیلم «برادرم خسرو» و لوح سپاس و تندیس بخش خلاقیت و استعداد درخشان دهمین جشن منتقدان و نویسندگان سینمایی به امیرحسین مهدویان برای فیلم «ایستاده در غبار» اهدا شد.
لوح سپاس و تندیس بهترین تدوین دهمین جشن منتقدان و نویسندگان سینمایی به هایده صفی یاری برای فیلم «اژدها وارد میشود» و «لانتوری» اهدا شد.
لوح سپاس و تندیس بهترین فیلمبرداری دهمین جشن انجمن منتقدان و نویسندگان سینمایی به هومن بهمنش بابت فیلم سینمایی «اژدها وارد میشود» اهدا شد.
تجلیل از رخشان بنی اعتماد
فاطمه معتمدآریا برای تجلیل از رخشان بنی اعتماد روی صحنه آمد و گفت: «من دست تک تک شما روزنامهنگاران را میبوسم، چرا که شما یک لحظه سینمای ایران را تنها نگذاشتید.»
وی افزود: «درباره بنی اعتماد حرف زدن کار من نیست، آدم گاهی با برخی از کارگردانان دوستی می کند اما کار نه، گاهی هم با برخی از آنها کار می کند اما دوستی نه، رخشان هر دوی این موضوعات را دارد. او طنز را به خوبی می شناسد و شوخ طبعی را از بازیگر نمی گیرد. به یاد دارم در فیلم «گیلانه» ما مشغول فیلمبرداری بودیم و با هم شوخی می کردیم که او گفت اجازه دهید این صحنه را بگیریم بعد باز هم شوخی می کنیم.»
معتمدآریا ادامه داد: «او به آنچه که اعتقاد دارد مسلط است. تمام لحظات سخت گیلانه با روحیه بی نظیر رخشان به خوبی گذشت زیرا او ما را هل می داد که کارمان را انجام دهیم، رخشان دل بزرگ و دست گشاده دارد و حتی برای تمامی ستم دیدگان جهان دل بزرگی دارد.»
جواد طوسی هم در این بخش گفت: «اگر بخواهیم برای سینمای اجتماعی تعریف متفاوتی داشته باشیم در کنار فیلمسازان برخاسته از این عرصه همچون حاتمی کیا و ملاقلی و پور و روستایی جایگاه رخشان بنی اعتماد بسیار متفاوت است. او بدون اینکه در یک موقعیت متظاهرانه قرار بگیرد با زبان مستند و قصه کار میکند.»
رخشان بنی اعتماد هم در سخنانی گفت: «از همه محبت های شما ممنونم، امیدوارم این شانس را داشته باشم که تا وقتی نفس می کشم تعریفی از حرفه به معنای شرافت حرفه را حفظ کنم.»
در ادامه تندیس انجمن منتقدان به رخشان بنی اعتماد اهدا شد.
دیپلم افتخار دهمین جشن منتقدان بهترین بازیگر نقش مکمل زن به سارا بهرامی برای فیلم سینمایی «خانهای در خیابان چهل و یکم» اهدا شد که خواهرش به نیابت از طرف او جایزه را دریافت کرد.
لوح سپاس و تندیس بهترین بازیگر نقش اول زن به شبنم مقدمی برای نقشآفرینی در فیلمهای «ابد و یک روز» و «نفس» اهدا شد. مقدمی پس از دریافت جایزهاش از رخشان بنیاعتماد به عنوان استادش یاد و تشکر کرد.
لوح سپاس و تندیس بهترین بازیگر نقش مکمل مرد دهمین جشن انجمن منتقدان و نویسندگان سینمایی به نوید محمدزاده برای نقشآفرینی در «ابد و یک روز» اهدا شد. نوید محمدزاده ضمن ابراز خرسندی از دریافت این جایزه گفت: «سعید روستایی تو چه کردی؟ این جایزه بهترین جایزه ای بود که گرفتم. این فیلم، ابد و یک جایزه برای من به همراه داشت.»
وی افزود: «یک سری بازی ها در تاریخ سینما وجود دارد که آنها را دوست دارم به همین دلیل این جایزه را به ابوالفضل پورعرب برای بازی در فیلم «نرگس» تقدیم میکنم.»
دیپلم افتخار بهترین بازیگر نقش اول زن دهمین جشن انجمن منتقدان و نویسندگان به پریناز ایزدیار برای فیلم سینمایی «ابد و یک روز» اهدا شد.
لوح سپاس و تتدیس بهترین بازیگر زن به لیلا حاتمی برای نقش آفرینی در «من» اهدا شد.
مانی حقیقی به نیابت از او به صحنه آمد و در سخنانی گفت: «مادر صفی یزدانی فوت شده و لیلا حاتمی درگیر سوگواری اوست و به همین دلیل به من گفت این جایزه را از جانب او دریافت کنم و بگویم این برای من ارزشمند است.»
تصمیم اصغر فرهادی، مانی حقیقی و ترانه علیدوستی برای پیگرد کیفری یالثارات
مانی حقیقی که چندی پیش در حمایت از رفتار تند لیلا حاتمی با اهالی رسانه، از الفاظ توهینآمیزی درباره خبرنگاران استفاده کرده بود، گفت: «در چند روز گذشته تعدادی از همکاران و مردم از طرق مختلف از ترانه علیدوستی و اصغر فرهادی و من بابت مطلبی که در یک نشریه درباره ما نوشته شده دلجویی کردند. ما سه نفر تصمیم گرفتیم اعتراض خودمان را در قالب یک شکایت کیفری مطرح کنیم. انگیزه ما برای کاری که می کنیم این نیست که صرفا آن مطلب را تکذیب کنیم؛ بلکه می خواهیم اعتراض خود را به این اتفاق نشان دهیم. نشریهای که مجوز دارد پشت نام امام حسین مطالبی مینویسد که هرزه نگاری است. ما سه نفر حاضر نیستیم در کشوری زندگی کنیم که فرهنگ آن با قلدری نقد میشود.»
این کارگردان بیان کرد: «ما حق داریم جلوی این خشونت را بگیریم اما به تنهایی نمیتوانیم این کار را به سرانجام برسانیم و به کمک همه ایرانیانی که فکر میکنند این طرز برخورد مناسب نیست، نیاز داریم. خوشحال میشوم رییس قوه قضاییه و وزیر ارشاد به کمک ما بیایند، اما از شما هم خواهش میکنم به ما کمک کنید. آن نشریه کوچکترین سندی برای حرفهایی که زده ندارد.»
حاتمیکیا: متاسفم که عدهای خشونتطلب در نشریهای مهجور، در حال توهین به نام مقدس اباعبدالله هستند
در ادامه مراسم اهدای جوایز، جایزه ویژه کارگردانی به ابراهیم حاتمیکیا برای «بادیگارد» تعلق گرفت.
حاتمی کیا نیز در سخنانی گفت: «قسم به قلم. همه عزیزان که اینجایند صاحب قلم هستند، حرمت قلم با اتفاقات آن نشریه زایل شد و همه ما باید در برابر آن بایستیم. نمیدانم این خشونت از کجا می آید. متاسفم که با اسم و خون حسین(ع) این چنین بازی میشود. من کم از این نشریه نواخته نشدم. آنها به من میگفتند کار انحرافی در سینما انجام میدهم. اگر اهل قلم واکنشی نشان ندهند مصداق بی غیرتی است. اگر شما اهالی مطبوعات و اگر ما اهالی سینما، در مقابل هرزهنگاریهای این نشریه سکوت کنیم، نشان بی غیرتی ماست. متاسفم که عدهای خشونتطلب در نشریهای مهجور، در حال توهین به نام مقدس اباعبدالله هستند.»
لوح سپاس و تندیس بهترین بازیگر نقش اول مرد دهمین جشن انجمن منتقدان و نویسندگان سینمای ایران به پیمان معادی برای نقشآفرینی در «ابد و یک روز» اهدا شد.
رضا کیانیان که جایزه معادی را اهدا میکرد، گفت: «چند وقت پیش که یکی از افراد در یکی از استانها خودمختاری موسیقی را اعلام کرد و وزیر ارشاد خودمختاری او را تایید کرد، وزیر درباره توهین نشریه هم چیزی نگفت. او کلا به هیچ کاری کار ندارد.»
پیمان معادی نیز پس از دریافت جایزهاش ضمن بیان اینکه زود آمدم مبادا مانی حقیقی بیاید جایزه مرا هم بگیرد، گفت: «من سالهاست با علیدوستی و فرهادی و حقیقی دوستی دارم. من دوستانم را به سختی انتخاب میکنم و تمام قد به شرافت و نجابت این سه افتخار میکنم. درود به شرف حاتمیکیا که این سخنان را امشب گفت.»
معادی در ادامه جایزهاش را به مادرش تقدیم کرد.
در ادامه مراسم کلیپی از آثار عباس کیارستمی و مراسم تشییع پیکر او پخش شد. سپس عزیزالله حاجی مشهدی در رثای عباس کیارستمی شعری خواند.
لوح سپاس و تندیس بهترین فیلمنامه دهمین جشن انجمن منتقدان و نویسندگان سینمایی به سعید روستایی برای فیلمنامه «ابد و یک روز» اهدا شد.
سعید روستایی پس از دریافت جایزه اش گفت: «من از حجم این جایزه ها می ترسم از این به بعدش را خدا به خیر بگذراند. ابد و یک روز حاصل فیلمهای کوتاه من است. میخواهم از استادان دانشگاهم تشکر کرده و این جایزه را به فیلم کوتاهسازان که مدتها پشت در اتاق تهیهکنندگان ایستادهاند تقدیم کنم.»
تجلیل از غلام حیدری
آخرین بخش بزرگداشتها تجلیل از غلام عباس حیدری بهارلو (غلام حیدری) بود که توسط توسط هوشنگ گلمکانی و سعید عقیقی انجام شد.
در این بخش هوشنگ گلمکانی به صحنه آمد و گفت: «غلام عباس حیدری بهارلو یکی از دوست داشتنیترین و زحمتکشترین افرادی است که اسناد سینمایی را جمع میکند. شاهکار این پژوهشگر فیلم شناخت ایران است. هیچ آدم دیگری نمیتوانست چنین دقتی را به خرج دهد، کاری که حیدری انجام داد نمونه کمالگرایی است، کار او فیزیکی هم بود به طوری که از ناحیه گردن مریض شد. در سالهای اخیر کار او سخت تر شده زیرا نوع فیلمسازیها تغییر کرده است.»
وی افزود: «او بسیار خوش قلب و مهربان است حتی گربههای محل خود را نیز تیمار میکند.»
غلام حیدری گفت: «من سخنور نیستم فقط از همه تشکر میکنم.»
جایزه ویژه بهترین فیلم دهمین جشن انجمن منتقدان به رضا میرکریمی برای فیلم «دختر» اهدا شد و ماهور الوند بازیگر نقش اول زن فیلم به نیابت از او این جایزه را گرفت.
الوند گفت: «از گرفتن این جایزه خوشحالم به میرکریمی و همه عوامل تبریک می گویم.»
آخرین جایزه تندیس و لوح سپاس بهترین فیلم دهمین جشن انجمن منتقدان که به سعید ملکان برای فیلم «ابد و یک روز» اهدا شد.
ملکان با بیان اینکه این جایزه به همه عوامل فیلم «ابد و یک روز» تعلق دارد، از تمام عوامل فیلم که در سالن حضور داشتند دعوت کرد تا به صحنه بیایند و عکس یادگاری بگیرند.
گزارش از مریم قربانینیا
انتهای پیام/