دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
30 شهريور 1395 - 11:00
عبدالرسول خسروبیگ*

غدیر یعنی حق و حقیقت

سال دهم هجرت دو امر مهم از طرف خداوند به پیامبر اکرم (ص) دستور داده شد، شاید بپرسید این دوسفارش چه بوده است که در سال پایانی عمر پیامبر باید انجام گیرد؟ آری، دستور حق تعالی عمل شد، فرستاده به‌حق هر دو را کماً و کیفاً آن طوری که باری تعالی فرموده بود هم عمل و هم اعلان کرد، پس چرا.....؟
کد خبر : 119207

..... و اما آن دو مسأله اساسی اسلام:


1حج


2 ولایت و خلافت دوازده معصوم(ع)


پیامبر (ص) فرمان حج داد، گفته شده است جمعیتی زیاد(هشتاد هزار، صدهزار، صدوبیست هزارنفر) ازهر سو عازم مکه شدند، وجود بابرکت حضرت پس از ده روز در پنجم ذی الحجه وارد مکه شدند.


ایام حج فرا رسید، پیامبر (ص) به عرفات، مشعر و منا رفتند، اعمال حج را با تمام و اجبات و مستحبات را به مردم آموختند. دو بار در منا سخنرانی فرمودند و هر بار زمینه را برای اعلام ولایت و امامت اماده کردند. اصولا این حج بعد از انجام اعمال، اعلان ولایت و امامت بود زیرا بلافاصله پس از اتمام حج «بلال» منادی پیامبر (ص) از طرف آن حضرت اعلام کرد، «فردا کسی جز معلولان نباید باقی بماند همه باید حرکت کنند تا در وقت معین در غدیر خم حاضر شوند.»


قبل از جحفه در تقاطع مسیرها قرار دارد، غدیر خم را می‌گویم، دارای آب و چند درخت کهنسال است.


منادی ندا داد: همه مردم متوقف شوند و آنان که پیش رفته‌اند بازگردند و آنان که پشت سر هستند توقف کنند تا همه در محل از پیش تعیین شده جمع شوند، «یاران نزدیک پیامبر سایبانی را درست کردند و منبری از جهاز شترها ساختند. هوا بسیار گرم است، انتظار مردم به پایان رسید، منادی پیامبر (ص) ندا داد تا مردم جلوی جایگاه اجتماع کنند. گویا صف نماز جماعت است. پیامبر (ص) بر فراز منبر ایستادند، خطاب به حضرت علی (ع) دستوردادند بالای منبر بیاید، آن حضرت یک پله پایین ترسمت راست پیامبر (ص) ایستادند.


مردم آرام شده بودند پیامبر اکرم (ص) آخرین خطابه تاریخی خود را در یازده بخش برای جهانیان ایراد کردند:


1- حمد و ثنای خداوند را به جای آورده از صفات و رحمت حضرت حق را بیان کردند و به بندگی خود شهادت دادند.


2- امری مهم درباره حضرت علی (ع) ابلاغ فرمود و بیان داشت اگر این را نگویم رسالت الهی را نرسانده‌ام و از عذاب خدا می‌ترسم.


3- امامت دوازده امام بعد از خود را اعلام کردند.


4- بازوان حضرت علی (ع) را گرفتند و آن حضرت را از جا بلند کرده فرمودند: «من کنت مولاه فهذا علی مولاه»


5- حضرت صراحتاً فرمودند، هرکس از ولایت ائمه سر باز زند اعمال نیکش سقوط و در جهنم خواهد بود.


6- با تلاوت آیاتی از قران کریم درباره عذاب الهی فرمودند: «منظور از این آیات عده‌ای اصحاب من هستند که مامور به چشم‌پوشی از آنان هستم ولی بدانند که خداوند ما را بر معاندین و مخالفین و خائنین و مقصرین حجت قرار داده و اغماض نسبت به آنان در دنیا مانع از عذاب آخرت نیست.»


7- بیان اثرات ولایت اهل بیت (ع) کرده و فرمودند اصحاب صراط مستقیم در سوره حمد شیعیان اهل بیت هستند.


8- مطالبی مهم و اساسی در مقام حضرت حجت بن الحسن (ع) فرمودند.


9- مردم را به بیعت با خود و امیرالمومنین (ع) دعوت کردند.


10- کیفیت بیان احکام خداوند (حلال‌ها،حرام‌ها....) ذکر کردند.


11- بیعت لسانی انجام شد و فرمودند: خداوندامر کرده است تا قبل از بیعت با دست از زبان‌های شما اقرار بگیرم.


آیا کافی نیست که معنا و حقیقت غدیر را بفهمیم؟


پس غدیر یعنی: حق و حقیقت، عید بزرگ خداوند متعال، عید بزرگ پیامبران، عید ولایت، عید فروزان، عید آسمانی، روز درود و برائت، سند فضیلت علی (ع) و روز سپاس‌گزاری است.


در روز عید غدیر خم، هدیه بدهیم، هدیه بگیریم، عبادت کنیم، نیکوکاری و شادی داشته باشیم.


پیام‌ها و درس‌هایی که باید از غدیر بگیریم: روز عهد و پیمان است پس به عهد خود وفا کنیم، یادآوری حیات طیبه است پس زندگی باشرافت یاد بگیریم، حلقه ی وصل دو اصل مهم نبوت و امامت است، چرا این دو واژه مهم را عمل‌گرا نیستیم.


احیای تفکر قابل تفکیک نبودن دین از سیاست و بزرگ آزمون ولایت‌پذیری است به حق باید گفت، برترین،مهم‌ترین حکم الهی است که از زبان بزرگترین پیام‌آورش به بهترین ولی‌اش ساری و جاری شود.


غدیر یعنی .....


به رسم امانت‌بخشی از مطالب به صورت پراکنده بر گرفته از دیگر نویسندگان محترم است.


*مدیر فرهنگی، اجتماعی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب