دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
03 مهر 1395 - 11:02
از بیمارستان‌های دانشگاه آزاد اسلامی چه می‌دانید؟ /1

خدمت 16 ساله بیمارستان خاتم‌الانبیا در شاهرود؛ از دانش‌آموختگی 500 پزشک تا تولد نخستین نوزاد با تلقیح مصنوعی

مرکز ناباروری بیمارستان خاتم‌الانبیاء(ص) با استفاده از پیشرفته‌ترین متد در درمان ناباروری کمک شایانی را به تحکیم خانواده و فرزندآوری انجام می‌دهد و اکنون نتایج آن به بار نشسته است/ تجهیز بیشتر بیمارستان و دانشکده پزشکی به پیشرفته‌ترین امکانات مدنظر است/ بیمارستان خاتم‌الانبیاء هیچ کمک دولتی دریافت نمی‌کند/با راه‌اندازی مرکز تصویربرداری بسیاری از مشکلات مردم حل شد...
کد خبر : 117374

به گزارش خبرنگار آنا، حوزه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی -که فعالیت آن از سال 1364 آغاز شد- متشکل از چهار دفتر زیرمجموعه شامل دفتر توسعه آموزش علوم پزشکی و امور دانشجویان، دفتر توسعه پژوهش فناوری و نوآوری علوم پزشکی، دفتر توسعه خدمات سلامت و مدیریت توسعه روابط بین الملل علوم پزشکی و مدیریت توسعه منابع سلامت است.


دانشگاه آزاد اسلامی، عهده‌دار تربیت و آموزش 40 درصد دانشجویان رشته‌های علوم پزشکی از جمله رشته‌های ‏پزشکی، داروسازی، دندانپزشکی، پرستاری، مامایی و غیره در 97 واحد دانشگاهی در سراسر کشور است.‏
توفیقات اخیر حوزه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی از جمله کسب ‏رتبه‌های برتر آزمون‌های جامع علوم پایه و پیش کارورزی توسط دانشجویان، حضور شش نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد ‏اسلامی در بین 2.5 درصد برتر امتحانات جامع گروه پزشکی دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور، راه‌اندازی 35 مرکز تحقیقاتی در واحدهای مجری رشته‌های علوم پزشکی و ‏مراکز توسعه پژوهش بالینی در بیمارستان‌های تابعه، ارزیابی درونی واحدهای مجری رشته های پزشکی، جذب 500 عضو هیات علمی به ‏منظور اصلاح هرم هیات علمی و متناسب سازی نسبتِ استاد به دانشجو، برقراری استانداردهای اعتباربخشی در بیمارستان‌های ‏تابعه دانشگاه آزاد اسلامی، کسب رتبه درجه یک اعتباربخشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور توسط 7 بیمارستان ‏دانشگاه از مجموع 10 بیمارستان ، اخذ مجوز پذیرش دانشجوی دستیاری رشته تخصصی بیماری‌های داخلی، استقرار طرح دانشگاه ‏سالم در 65 واحد دانشگاهی، ایجاد 33 رشته مقطع جدید علوم پزشکی در واحدهای دانشگاهی مبین این امر است.


بیمارستان خاتم‌الانبیاء(ص) وابسته به دانشگاه آزاد اسلامی شاهرود یکی از نخستین بیمارستان‌های مجموعه دانشگاه آزاد اسلامی در کشور است که در عرصه بهداشت و درمان و آموزش پزشکی به مردم خدمت می‌کند. این بیمارستان یکصد تختخوابی سال‌هاست که از سوی کمیته ارزیابی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به‌عنوان بیمارستان درجه‌یک شناخته‌شده است

خبرگزاری آنا در سلسله گفت‌وگوهای خود بر آن است تا فعالیت‌ها و توانمندی‌های بیمارستان‌های فعال در دانشگاه آزاد اسلامی را معرفی کند. ارائه خدمات درمانی(حدود 1500 تخت بیمارستانی در 10بیمارستان کشور) در سه بیمارستان امیرالمومنین (ع)، بوعلی و جواهری- نخستین بیمارستان دانشگاه- واحد علوم پزشکی تهران و 7 بیمارستان خاتم‌الانبیاء (شاهرود)، زکریا (تبریز)، شاه ولی (یزد) ، 22 بهمن (مشهد)، آریا (مشهد)، احمدنژاد کتالم (تنکابن) و اصفهان کلینیک (نجف آباد) در کنار تربیت پزشکان، پرستاران و اعضای کادر درمانی مجرب یکی از حوزه‌های فعالیتی دانشگاه آزاد اسلامی است. این بیمارستان‌ها خدمات پزشکی خود را با تعرفه‌های دولتی ارائه می‌کنند و به سهم خود توانسته‌اند در حوزه‌ پزشکی و سلامت کشور به دولت‌ها کمک کنند.


بیمارستان خاتم‌الانبیاء(ص) وابسته به دانشگاه آزاد اسلامی شاهرود یکی از نخستین بیمارستان‌های مجموعه دانشگاه آزاد اسلامی در کشور است که در عرصه بهداشت و درمان و آموزش پزشکی به مردم خدمت می‌کند. این بیمارستان یکصد تختخوابی سال‌هاست که از سوی کمیته ارزیابی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به‌عنوان بیمارستان درجه‌یک شناخته‌شده است.


دانشگاه آزاد اسلامی شاهرود جزو نخستین واحدهای دانشگاهی کشور بود که رشته پزشکی در آن راه‌اندازی شد. نخستین سری دانشجویان پزشکی از سال 1366 به این دانشگاه وارد شدند و تاکنون 568 نفر از رشته پزشکی فارغ‌التحصیل و وارد حوزه سلامت و درمان مردم شده‌اند. اکنون 560 نفر در رشته پزشکی این دانشگاه در حال تحصیل هستند.


خرداد سال جاری با تلاش تیم پزشکی بیمارستان دانشگاه آزاد اسلامی شاهرود، نخستین نوزاد به روش تلقیح مصنوعی (IUI) در این شهرستان متولد شد.


در بخش نخست این گفت‌وگوها برای آشنایی هر چه بیشتر با بیمارستان خاتم‌الانبیاء دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود با دکتر حسین هراتی‌پور رئیس این بیمارستان به گفت‌وگو نشستیم که از نظر کاربران و خوانندگان می‌گذرد:


*آقای دکتر! کمی در مورد تاریخچه بیمارستان خاتم‌الانبیاء بگویید و اینکه چگونه این مرکز درمانی آغاز بکار کرد؟


- مرکز آموزشی، درمانی و پژوهشی خاتم‌الانبیاء (ص) تنها بیمارستان تابعه دانشگاه آزاد اسلامی شاهرود در این شهرستان است. این بیمارستان در سال 1370 با عنوان گروه پزشکی رازی توسط بخش خصوصی تأسیس و راه‌اندازی و البته بر اثر مشکلاتی پس از 14 ماه فعالیت آن متوقف شد و در سال 1379 توسط دانشگاه آزاد اسلامی شاهرود خریداری و در سال 1380 با نام بیمارستان خاتم‌الانبیاء (ص) به بهره‌برداری مجدد رسید.»


* در ابتدا این بیمارستان دارای چه امکاناتی بود و اکنون چه امکاناتی دارد؟


- در ابتدای تأسیس، بیمارستان خاتم‌الانبیاء دارای بخش‌هایی چون جراحی، اتاق عمل، اورژانس، زایمان و نوزادان بود که بعداً بخش‌های داخلی، زنان، اطفال، CCU ، ICU ، NICU ، چشم ، قلب، نورولوژی، ENT و... در آن راه‌اندازی شد و مورد بهره‌برداری قرار گرفت .



در سال‌های بعد و پس از واگذاری به دانشگاه، درمانگاه بیمارستان (کلینیک) فعالیت خود را آغاز کرد و خدمات‌رسانی این بخش در قسمت‌های کلینیک زنان، چشم، اطفال و نوزادان، قلب، داخلی، غدد، ENT ، نورولوژی، آندوسکوپی، کولونوسکوپی، اسپیرومتری، غربالگری دیابت و بیماری‌های پستان آغاز شد.»



* آیا در راستای بروز کردن بیمارستان اقداماتی شده است؟


- بله. در این مرکز امکانات تشخیصی پیشرفته نظیر ام آر آی، سی‌تی‌اسکن اسپیرال، آزمایشگاه مجهز به دستگاه وایداس P.C پاتولوژی، سونوگرافی رادیوگرافی با سیستم دیجیتالی ( D.D.R) ، ماموگرافی ( دیجیتال) ، OPG (دیجیتال) ، اکوگرافی، EEG ، EMG ، MCV نیز فعال شده و مورد استفاده برای عموم است افزون بر اینکه سنگ‌شکن و پیشرفته‌ترین دستگاه‌های چشم‌پزشکی نیز به مجموعه خدمات این بیمارستان اضافه‌شده و همچنان تهیه دستگاه‌های بروز پزشکی در دستور تهیه و خریداری قرار دارد.



مرکز تصویربرداری بیمارستان خاتم‌الانبیاء هم به‌عنوان تنها دارنده دستگاه MRI تاکنون، در سطح شهرستان توانسته است خدمات زیادی را به مردم ارائه دهد به‌طوری‌ که در گذشته شهروندان برای این خدمت درمانی باید یا به گرگان و یا به شهر سمنان عزیمت می‌کردند و در این راه مشکلات زیادی برای آنان پیدا می‌شد و گاهی مریض‌های بدحالی داشتیم که حالشان اورژانسی بود و امکان رفتنشان به شهر دیگر بسیار سخت و دشوار بود که با راه‌اندازی این مرکز بسیاری از مشکلات مردم حل شد.»



* آقای دکتر! در مورد تعالی بخشی بیمارستان چه اقداماتی انجام‌شده و آیا تلاشی برای بروزرسانی مدیریت بر اساس متد جدید صورت گرفته است؟


- در آغاز دوره تحول در سال 1380 ابتدا در چند ماه وضعیت موجود بیمارستان بررسی و برنامه‌ریزی اولیه برای بهبود سه محور اساسی آغاز شد که شامل بهینه‌سازی فضاهای فیزیکی و تأسیساتی، اصلاح سیستم مدیریت در راستای افزایش کارایی و بهره‌وری واحدها و مدیریت منابع انسانی بود و خوشبختانه همگی تا حد ممکن به ثمر نشست.



آنچه مسلم است امروزه مؤسسات خدمات بهداشتی – درمانی در راستای رسیدن به بالاترین سطح کیفیت، جهت‌گیری کرده‌اند و به این منظور فعالیت‌های عدیده‌ای از قبیل تضمین کیفیت، بهبود کیفیت، مدیریت کیفیت فراگیر ، بهبود بهره‌برداری از منابع، اعتبار سنجی و مدیریت خطر را انجام می‌دهند و اگرچه همه این فعالیت‌ها حول محور کیفیت صورت می‌گیرد ولی از حیث مفهومی و عملیاتی وجوه افتراق مشخصی میان آنها وجود دارد .


* در مورد موضوع حاکمیت بالینی چه اقداماتی در بیمارستان دانشگاه آزاد اسلامی شاهرود انجام‌شده است؟


- بسیاری از سازمان‌های خدمات بهداشتی – درمانی در دنیا، به‌کارگیری مدل EFQM یا مدل تعالی سازمان را در فعالیت‌های خود آغاز کرده‌اند. این مرکز هم از شهریور سال 90 با برگزاری کارگاه‌های متعدد آموزشی در بحث اعتباربخشی، حاکمیت بالینی و خودارزیابی در سطح مدیریت ارشد، مدیران میانی و سرپرستان با همکاری معاونت درمان شهرستان شاهرود اقدام کرد و اکنون وارد عرصه استانداردهای اعتباربخشی بیمارستان در ایران شده است.



* آیا این اقدامات در ارتقای خدمات بیمارستان و سطح رضایتمندی بیماران تأثیری داشته است؟


- این اقدامات به‌منظور جایگزینی روش‌های سنتی مدیریت با سیستم‌های مدیریت نوین بوده و تفکر سیستماتیک و قرار گرفتن در مسیر برتری پایدار را برای بیمارستان ، فراهم کرد .


بیانیه‌های سازمان، منشور اخلاقی بیمارستان، باورها، خط‌مشی و اهداف استراتژیک همگی مبین ارزش‌ها و اهداف اصلی این مرکز است و بر اساس آن آیین‌نامه‌ها و دستورالعمل‌های مختلفی به‌ویژه در چند سال اخیر تهیه و اجرا می‌شود و مسلماً اجرای درست این روش‌ها توانسته است تا حدود زیادی در جلب رضایت بیماران و خانواده‌های آنان و نیز کارکنان بیمارستان مؤثر باشد.


* شنیدیم که دو مرکز جدید هم به مجموعه درمانی بیمارستان خاتم‌الانبیاء(ص) افزوده‌شده در این مورد توضیح بدهید؟


- بله. مرکز بیماری‌های خاص بیمارستان به‌عنوان تنها مرکز از این‌ دست در استان سمنان و استان‌های هم‌جوار با کمک و همیاری بنیاد امور بیماری‌های خاص کشور در زیربنایی به متراژ 1200 مترمربع در مجموعه بیمارستان خاتم‌الانبیا (ص) راه‌اندازی شده که این مرکز دارای امکانات تخصصی پزشکی شامل بخش شیمی‌درمانی، همودیالیز، تالاسمی، آزمایشگاه با پیشرفته‌ترین تجهیزات و دستگاه‌های موردنیاز است و اکنون بخش همودیالیز آن فعال است. البته سایر بخش‌ها هم آماده بهره‌بردای است که به‌محض دریافت مجوزهای لازم آغاز بکار می‌کند.



از سال 94 مرکز درمان ناباروری (IUI) بیمارستان نیز راه‌اندازی شد که این مرکز هم با استفاده از پیشرفته‌ترین متد در درمان ناباروری کمک شایانی را به تحکیم خانواده و فرزندآوری انجام می‌دهد و اکنون نتایج آن نیز به بار نشسته است.


* آیا در آینده نیز برنامه‌های جدیدی برای ارتقای بیمارستان دارید؟


- مسلماً. نظر رئیس دانشگاه آزاد اسلامی شاهرود همیشه بر ارتقای همه بخش‌هاست و به‌‌ویژه روی مجموعه درمانی یعنی بیمارستان و دانشکده پزشکی تأکید زیادی دارد. بنابراین تجهیز بیشتر بیمارستان و دانشکده پزشکی به پیشرفته‌ترین امکانات درمانی و آموزشی مدنظر دانشگاه است که البته همشهریان محترم تفاوت‌های بیشتری را در آینده احساس خواهند کرد.



اکنون نیز با اعمال سیاست‌هایی که از سوی مدیریت دانشگاه انجام می‌شود، بیمارستان خاتم‌الانبیاء(ص) سال‌هاست از سوی کمیته ارزیابی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به‌عنوان درجه‌یک شناخته‌شده و این مهم انجام نمی‌شد مگر با تلاش و کوشش همه کارکنان و پزشکان.


* و حرف آخر...


بیمارستان خاتم‌الانبیاء مجموعه‌ای است که هیچ کمک دولتی را دریافت نمی‌کند و روی پای خود ایستاده و افتخار ماست که در اهداف والایی که داریم که همانا بهداشت و سلامت مردم است سعی و تلاش می‌کنیم اما مصرانه از مسئولان مجموعه بهداشت و درمان شهرستان و استان می‌خواهم که با این مرکز درمانی بزرگ بیشتر همکاری کنند تا ثمره آن به مردم بیش‌ازپیش برسد. البته تاکنون همکاری‌های خوبی از سوی دانشگاه علوم پزشکی شاهرود انجام‌شده اما باید این همکاری‌ها در راستای ارتقای بهداشت شهرستان مؤثرتر واقع شود.



گزارش و عکس: سیدامیررضا حسینی‌نژاد، خبرنگار آنا در شاهرود


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب