پوتین: سرنگونی صدام و قذافی فقط به گسترش تروریسم منجر شد/ به توافق با آمریکا درباره سوریه نزدیک شدهایم
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا به نقل از بلومبرگ، ولادمیر پوتین در گفتوگویی که در شهر ولادیوتسک انجام شد، تصریح کرد: «ما رفتهرفته مسیر درست را میپیماییم. این موضوع را رد نمیکنم که ما (آمریکا و روسیه) قادریم، درباره برخی موضوعات مربوط به آینده به توافق برسیم و آن را به اطلاع جامعه بینالمللی برسانیم.»
پوتین که در سالهای اخیر به منتقد درجه یک سیاستهای غرب تبدیل شده است، در این گفتوگو از جای کری، وزیر امور خارجه آمریکا قدردانی کرد و گفت که «متانت و قاطعیت» وی در پیشبرد توافقی درباره سوریه موثر بوده است.
سخنان اخیر پوتین در حالی بیان شده است که روسیه و آمریکا، تلاشهایشان برای یافتن راه حل مشترک درباره سوریه را تشدید کردهاند. روسیه از سال گذشته، در حمایت از بشار اسد به طور عملی وارد جنگ سوریه شد. این کشور عمدتا از طریق حملات هوایی، مواضع مخالفان بشار اسد را مورد حمله قرار داد.
در چند ماه گذشته، جان کری به طور مرتب با همتای روس خود سرگئی لاوروف و حتی خود ولادمیر پوتین دیدار داشته است. به نظر میرسد در حاشیه اجلاس گروه 20 در چین نیز دیداری میان پوتین و اوباما برگزار شود تا مساله سوریه میان این دو رئیسجمهوری مورد بررسی قرار گیرد.
یکی از دغدغههای اصلی روسیه در بحران سوریه، وضع جبهه النصره، شاخه سابق القاعده در سوریه است که بهتازگی خود را جبهه فتحالشام نامیده است. روسیه در تلاش است تا بتواند این گروه را از مخالفان میانهرو به کلی جدا کند.
در مقابل آمریکا اعتقاد دارد که روسیه در حال هدف قرار دادن مخالفان میانهروی مورد حمایت غرب است. ادعایی که همواره روسیه آن را رد میکند.
ولادمیر پوتین در همین خصوص به بلومبرگ گفته است که مذاکرات در این خصوص «بسیار دشوار است. یکی از مسائل کلیدی این است که ما اصرار داریم که بخش سالم مخالفان باید از سایر گروهها و جریانهای تروریستی جدا شوند و دولت آمریکا نیز البته با این موضوع مخالفتی ندارد.»
پوتین در ادامه این مصاحبه در پاسخ به عملیات نظامی اترکیه در سوریه که داعش و شبه نظامیان کرد مورد حمایت آمریکا را هدف قرار داده است به این جملات اکتفا کرد که مسکو و انکارا «علایق مشترکی در خصوص دستیابی به توافق درباره مشکلات منطقه از جمله سوریه دارند.»
پوتین که قرار است با رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه در حاشیه اجلاس جی 20 دیدار کند، همچنین عذرخواهی ترکیه بابت سرنگونی جت ارتش روسیه را ارزشمند دانست و گفت «ما به روشنی میبینیم که رئیسجمهوری ترکیه به عادیسازی کامل روابط با مسکو علاقه دارد.»
رئیسجمهوری روسیه همچنین در این گفتوگو از دیگر قدرتهای جهانی خواست که به جای اصرار بر سرنگونی بشار اسد، تغییرات تدریجی در سوریه را پذیرا باشد.
او در این گفتوگو از لیبی و عراق و برکناری صدام حسین و معمز قذافی نمونه آورد و توضیح داد که چگونه برکناری دیکتاتورهای موجود در این کشور ها به «فروپاشی» دولت این کشورها و گسترش تروریسم منجر شد. پوتین به صراحت گفت: «آیا شما در این کشورها دموکراسی میبینید؟ من به شما پاسخ می دهم که خیر. حتی نباید انتظار داشت که در آیندهای نزدیک ثبات و دموکراسی در این کشورها برقرار شود. این موضوع از وضع امروز این کشورها مشخص است.»
پوتین همچنین در این گفتوگو اعلام کرد که مبارزه روسیه با گروههای تروریستی در سوریه ادامه خواهد یافت و اظهار امیدواری کرد که مسکو و واشنگتن بتوانند به توافقی پایدار درباره آتش بس در سوریه دست بابند.
در آخرین دور از مذاکرات که میان لاوروف و کری انجام شد، هر دو طرف اعلام کردند که با وجود نرسیدن به توافقی در خصوص سوریه، اما پیشرفتهای محسوسی به سوی هدفشان داشتهاند.
از سوی دیگر، باراک اوباما، ماههای پایانی حضورش در کاخ سفید را پشت سر میگذارد و روزنهها برای رسیدن به توافقی میان او و پوتین در حال بسته شدن است.
از میان نامزدهای جانشینی باراک اوباما، دونالد ترامپ نامزد جمهوریخواه گفته است که آماده همکاری با روسیه برای نابودی داعش است چرا که وی اعتقاد دارد که داعش خطری بزرگتر از اسد برای آمریکاست.
اما هیلاری کلینتون، نامزد دموکرات مواضع دیگری دارد. او گفته است که در دوران ریاستجمهوریاش برای حفاظت از جان شهروندان، منطقه پرواز ممنتوع در شمال سوریه برقرار خواهد کرد. موضوعی که میتواند با توجه به پرواز جنگندههای روسی در این منطقه به تنشی ناخواسته میان مسکو و واشنگتن منجر شود.
انتهای پیام/