دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
09 شهريور 1395 - 15:39

روایتی ادعایی از مذاکره محرمانه معمر قذافی با حزب‌الله لبنان درباره سرنوشت امام موسی صدر

یک روزنامه فرامنطقه‌ای مدعی شد که معمر قذافی با حزب‌الله لبنان برای بستن پرونده ربوده شدن امام موسی صدر مذاکره کرده بود.
کد خبر : 114259

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، روزنامه الشرق‌الاوسط گزارش کرد: «جنبش أمل لبنان به ریاست نبیه بری، رئیس پارلمان این کشور امروز (سه‌شنبه) مصادف با سی و هشتمین سالگرد ربوده شدن امام موسی صدر، مؤسس این جنبش و مؤسس مجلس اعلای شیعیان لبنان با سفر به لیبی مراسمی را در بزرگداشت این شخصیت برجسته که پس از ربوده شدنش سرنوشتش نامعلومی دارد، برگزار خواهند کرد.» این موضوع بار دیگر سرنوشت امام موسی صدر را به موضوعی جدی تبدیل می‌کند.


در این میان یک شخصیت سوری به الشرق‌الاوسط گفت: «در سال 2004 معمر قذافی، رهبر لیبی در دیداری از یک شخصیت عالی‌رتبه اقتصادی سوریه خواست برای حل پرونده امام موسی صدر نزد حزب‌الله میانجی‌گری کند. نگرانی قذافی مربوط به امنیت خانواده‌اش و تمایل‌شان به سفر به لبنان برای گذراندن دوره مرخصی بود. به ویژه اینکه هانیبال قذافی، پسر معمر قذافی در سال 2002 با الین اسکاف، مدل لبنانی ارتباط داشت و در سال 2003 با وی ازدواج کرد.»


طبق ادعای الشرق‌الاوسط، این شخصیت سوری به خاطر روابط خوبی که با سید حسن نصرالله، دبیرکل حزب‌الله لبنان و حاج حسین خلیل، از دستیارانش داشت پیشنهاد لیبی را به حزب‌الله منتقل کرد.


این شخصیت سوری مدعی شد: «حزب‌الله در آن زمان به‌دلیل مشخص نبودن وضعیت و جایگاه و اینکه در سخنان شخصیت‌ها و مسئولان، صدر موضوع اصلی نبود، مایل بود پرونده امام موسی صدر را ببندد. این حزب سه درخواست را مطرح کرد. نخست، دریافت مبلغی به ارزش 200 میلیون دلار برای راه‌اندازی پروژه‌های توسعه‌ای و اجتماعی به نام صدر که حزب‌الله اداره آن را برعهده داشت. دوم، مجهز کردن حزب‌الله به سلاح به‌ویژه موشک‌های ضد زره و خودروهای زرهی ساخت روسیه و سوم، عذرخواهی رهبر لیبی به خاطر ربودن امام موسی صدر.»



این شخص می‌گوید: «برای لیبی پرداخت پول مشکلی نداشت زیرا می‌دانست حزب‌الله باید از آن در راستای ساکت کردن مخالفان مصالحه استفاده کند و آن، مبلغی نبود که قذافی نپردازد. ولی نگرانی درباره دو بند دیگر بود. مجهز کردن حزب‌الله به سلاح موضوع آسانی نبود و سابقه نیز نداشت و لیبی نمی‌خواست با این اقدام، پرونده‌ای غربی علیه خود باز کند که شاید در این میان پای برخی طرف‌ها ازجمله دستگاه‌های اطلاعاتی بریتانیا و فرانسه به موضوع باز شود.»


منابع آگاه دیگر مدعی شدند: «موضوع تجهیز حزب‌الله به سلاح ساخت لیبی می‌توانست با واسطه ایران حل شود به‌ویژه اینکه ایران و لیبی ارتباطات نظامی و اطلاعاتی عمیقی داشتند و باوجود موضوع ناپدید شدن صدر، خسارتی به روابط ایران-لیبی و سوریه-لیبی وارد نمی‌شد.»


این شخصیت عالی‌رتبه سوریه می‌گوید: «لیبی امکان نداشت عذرخواهی را قبول کند و خود را مسئول سرنوشت امام موسی صدر بداند. در آن زمان حسین خلیل، معاون سید حسن نصرالله پیشنهاد کرد که لیبی از ربوده شدن امام موسی صدر در خاکش عذرخواهی کند و یا اینکه مسئولیت مکانی حادثه و نه جنبه مجرمانه آن را بپذیرد. علاوه بر این، حزب‌الله تنها همان عذرخواهی را می‌پذیرد.»


شخصیت سوری که با الشرق‌الاوسط صحبت می‌کرد، گفت: «معمر قذافی با شرط سلاح و پول مخالفت نکرد اما شرط عذرخواهی را نپذیرفت. لیبی معتقد بود که امام موسی صدر با یک هواپیمای ایتالیایی لیبی را ترک کرده و وارد هتلی در ایتالیا شده بود.»


این شخصیت سوری به نقل از قذافی می‌گوید که وی مطمئن بود که حل و فصل این پرونده به درگیری شیعی - شیعی منجر خواهد شد و خانواده امام موسی صدر از هرگونه عذرخواهی لیبی برای پرونده‌سازی علیه نظام قذافی استفاده خواهد کرد، برای همین تلاش‌ها فایده‌ای نداشت.


به گزارش آنا، گزارش ادعایی الشرق الاوسط در حالی منتشر شده است که از یک سو اصولا جریان امل که تحت رهبری امام موسی صدر قرار داشت، با جریان حزب الله لبنان متفاوت است و از سوی دیگر، حزب الله لبنان نیز به عنوان یک جریان شیعی متنفذ در لبنان، از زمان ربوده شدن امام موسی صدر، همواره خواستار شفاف‌سازی درباره سرنوشت ایشان بوده‌اند.


ترجمه مجتبی اسماعیلی


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب