دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
18 فروردين 1394 - 09:49

تغییر رویکرد عربستان در قبال ایران/حمایت شورای وزیران سعودی از تفاهم هسته‌ای سوئیس

دولت عربستان سعودی روز گذشته با صدور بیانیه‌ای برای نخستین بار موضع رسمی خود را نسبت به تفاهم سیاسی اخیر بین ایران و قدرت‌های جهانی در لوزان سوییس اعلام کرد.
کد خبر : 11267

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، شورای وزیران عربستان بعد از ظهر دوشنبه با صدور بیانیه‌ای از تفاهم اخیر لوزان استقبال کرده و ابراز امیدواری کرده است توافق هسته‌ای بین ایران و گروه ۱+۵ به صلح و برقراری ثبات در منطقه کمک کند.


این نخستین موضع گیری رسمی عربستان نسبت به بیانیه لوزان است. پیش‌تر نیز منابع آمریکایی از گفت‌و‌گوی تلفنی باراک اوباما رئیس‌جمهور آمریکا با سلمان بن عبدالعزیز پادشاه عربستان در پنج شنبه هفته گذشته (روز اعلام بیانیه لوزان) خبر داده و گفته بودند پادشاه عربستان در این گفت‌و‌گوی تلفنی ابراز امیدواری کرده است توافق هسته‌ای با ایران به برقراری صلح و ثبات در منطقه بینجامد.


خبرگزاری رسمی عربستان روز دوشنبه متن بیانیه شورای وزیران سعودی که عالی‌ترین نهاد اجرایی این کشور به ریاست پادشاه است را منتشر کرده است.


در این بیانیه با استقبال از توافق هسته‌ای ایران ابراز امیدواری شده است این توافق زمینه‌ای برای عاری سازی کامل منطقه از سلاح‌های کشتار جمعی باشد. در این بیانیه همچنین برضرورت عدم مداخله در امور داخلی کشورهای منطقه تاکید شده است.


پیش‌تر برخی مقامات عربستان سعودی در اظهار نظرهایی اعلام کرده بودند دولت ریاض خواهان برخورداری از هر گونه امتیاز هسته‌ای است که قدرت‌های جهانی در قالب توافق نهایی هسته‌ای به ایران خواهند داد. بسیاری از ناظران این موضع دولت عربستان را نوعی مخالفت و ابراز نگرانی از توافق هسته‌ای با ایران تعبیر و تفسیر کرده بودند.


حالا با این موضع گیری رسمی دست‌کم در مواضع اعلامی موضع دولت سعودی در زمینه توافق هسته‌ای با ایران شفاف‌تر شده است. اوباما هفته گذشته و در سخنرانی کوتاه خود پس از اعلام بیانیه لوزان از دعوت از سران کشورهای عربی منطقه به کمپ دیوید آمریکا در آینده نزدیک و رایزنی با آنها درباره توافق هسته‌ای با ایران و دیگر مسایل منطقه‌ای خبر داده است.


به نظر می‌رسد مخالفت‌های صریح رژیم اسرائیل و شخص نتانیاهو نخست‌وزیر اسرائیل با توافق هسته‌ای با ایران، یکی از دلایل اعلام موضع رسمی دولت سعودی در زمینه توافق هسته‌ای با ایران باشد، چرا که ظاهرا مقامات سعودی نمی‌خواهند در انتقاد و مخالفت از توافق هسته‌ای قدرت‌های جهانی با ایران، در صف واحدی با اسرائیل قرار بگیرند و این مساله می‌تواند برای آنها که داعیه رهبری جهان اسلام و منطقه را دارند تبعات منفی داشته باشد.


همزمان «عادل جبیر» سفیر دولت پادشاهی سعودی در واشنگتن روز گذشته در اظهار نظری با استقبال از توافق هسته‌ای ۱+۵ با ایران، اعلام کرد او خوش‌بین است که این توافق می‌تواند محدودیت‌هایی ۱۰ ساله بر برنامه هسته‌ای ایران داشته باشد.


این دیپلمات ارشد سعودی گفته است: «ریاض از توافق هسته‌ای که بازرسی‌ها و محدودیت‌های گسترده بر فعالیت‌های هسته‌ای ایران اعمال کند و بدون راستی‌آزمایی کامل از فعالیت‌های هسته‌ای این کشور تحریم‌های اعمال‌شده بر این کشور را بر ندارد، حمایت می‌کند.


سفیر عربستان در آمریکا افزود: «ما امیدواریم توافق هسته‌ای بر مبنای‌‌ همان چیزی که دولت آمریکا به ما اعلام کرده است، صورت پذیرد. آنچه آمریکایی‌ها به ما گفته‌اند این است که تحریم‌ها به تدریج و تنها پس از بازرسی‌های گسترده و اعمال محدودیت بر برنامه هسته‌ای ایران، برداشته خواهد شد.


این دیپلمات سعودی بر ضرورت بازرسی‌های گسترده و بی‌سابقه بازرسان آژانس بین المللی انرژی هسته‌ای از برنامه هسته‌ای ایران تاکید کرده است.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب