دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
17 فروردين 1394 - 11:42

معمای انتقال آرام قدرت در سرزمین شورشیان بوکوحرام/ نیجریه، چشم انتظار آینده‌ای جدید

نتایج انتخابات ریاست‌جمهوری نیجریه نشان داد محمدو بوهاری توانسته است با کسب حدود 54 درصد آرا به‌عنوان رئیس‌جمهوری این کشور انتخاب شود. این انتخابات را می‌توان نقطه عطفی در عرصه سیاست این کشور بحران‌زده دانست زیرا برای اولین بار رئیس‌جمهور در قدرت از طریق آرای مردمی از سیاست کنار رفت.
کد خبر : 10571

به گزارش خبرنگار گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، بوهاری 72 ساله و عضو حزب کنگره ترقی‌خواه توانست در انتخابات هفته گذشته، گودلاک جاناتان از حزب حاکم دموکراتیک خلق را شکست دهد.


ایالت شمالی بورنو در واقع آخرین ایالتی بود که با شمارش آرای آن، پیروزی بوهاری با کسب 15 میلیون رأی از بیش از 28 میلیون رأی قطعی شد. البته این نخستین باری نیست که بوهاری طعم حضور در قدرت را می‌چشد. او در واقع رهبری دیکتاتوری نظامی را بر عهده داشت که در اوایل سال‌های دهه 80 در نیجریه وجود داشت و آنچه بیش از همه باعث شهرتش شد، نبرد او علیه بی‌نظمی و اغتشاش بود.


در جامعه‌ای که تنش‌ها و اختلافات مذهبی و قومی وجود دارد، این ترس وجود داشت که با اعلام نتایج خشونت‌هایی در مناطق مختلف رخ دهد. در سال 2011 و پس از اعلام شکست بوهاری در انتخابات، حدود 800 نفر در موج خشونت‌ها کشته شدند. اما در اتفاقی که می‌توان آن را نشانه انتقال مسالمت‌آمیز قدرت دانست، جاناتان پس از اعلام نتایج، در تماسی تلفنی پیروزی بوهاری را به وی تبریک گفت. لای محمد، سخنگوی حزب بوهاری با اعلام این موضوع گفت: جاناتان با این اقدام به‌عنوان یک قهرمان در ذهن مردم نیجریه باقی ماند.








برخی گروه‌های شبه‌نظامی پیش‌تر گفته بودند در صورت عدم پیروزی جاناتان، خط تأمین نفت را قطع می‌کنند و در منطقه ناآرامی به وجود می‌آورند؛ بنابراین اگر این واگذاری قدرت بدون تنش و آشوب انجام شود، جاناتان میراثی ماندگار از خود بر جای خواهد گذاشت.

در شهر شمالی کادونا که در سال 2011 شاهد بیشترین میزان خشونت‌ها بود، طرفداران بوهاری پس از اعلام نتایج به خیابان‌ها آمدند و به شادی پرداختند. موج این شادی‌ها به‌سرعت به کانو، دومین شهر بزرگ نیجریه نیز رسید و افراد جوان با حضور در خیابان‌ها، شعار «تغییر» سر دادند. شهرهای لاگوس و ابوجا نیز شاهد حضور گسترده طرفداران بوهاری بود. این در حالی بود که با وجود حکومت‌نظامی، خیابان‌های نیجریه تا قبل از اعلام نتایج در سکوت کامل بود و مردم منتظر شنیدن اخبار انتخابات از رادیو و تلویزیون بودند.


البته این نبرد انتخاباتی برای برخی بسیار سنگین بود. گودسدای اوربیب، یکی از اعضای حزب دموکراتیک خلق در جریان اعلام نتایج اختلال ایجاد و آتاهیری جیگا، رئیس کمیسیون انتخابات را به انجام اقداماتی ضد حزب متبوع خود محکوم کرد. او در خلال اعلام نتایج، ناگهان بلندگو را گرفت و با بیان انتقاداتی، اعلام کرد کمیسیون انتخابات در حالی که شکایت‌های حزب بوهاری در ایالت ریورز را به‌دقت بررسی کرد، هیچ توجهی به شکایت‌های حزب حاکم در ایالت‌های کادونا، کانو و کاتسینا نداشت.


اما آنچه بیش از همه مشخص شد، سکوت ماهرانه جیگا بود که به آرام‌تر شدن شرایط کمک فراوانی کرد؛ این در حالی بود که حملات چند روز قبل گروه تروریستی بوکوحرام با بیش از 30 کشته، فضای رعب‌آوری را در برخی ایالت‌های نیجریه به وجود آورده بود. در این میان یکی از ناظران انتخاباتی از اتحادیه اروپا اعلام کرد اگرچه مشکلاتی در برقراری ارتباط وجود داشته است، اما هیچ مدرکی دال بر دستکاری و خرابکاری جریان انتخابات دیده نشد. زمانی که نتایج انتخابات اعلام شد، بسیاری از طرفداران حزب حاکم نمی‌توانستند به‌ آسانی حقیقت را باور کنند. این حزب از سال 1999 و با پایان حکومت‌نظامی چنددهه‌ای، در رأس قدرت بود.


حال جاناتان باید بر اساس تعهد داده‌شده، قدرت را در اواخر ماه می به رقیبش واگذار کند. او همچنین باید ناآرامی و تنش‌های احتمالی در منطقه نفتی دلتای نیجر را آرام کند. برخی از گروه‌های شبه‌نظامی در این منطقه پیش‌تر گفته بودند در صورت عدم پیروزی جاناتان، خط تأمین نفت را قطع می‌کنند و در منطقه ناآرامی به وجود می‌آورند؛ بنابراین اگر این واگذاری قدرت بدون تنش و آشوب انجام شود، جاناتان میراثی ماندگار از خود بر جای خواهد گذاشت.


رئیس‌جمهوری جدید چالش‌های فراوان و عمده‌ای پیش روی خود دارد. به عقیده بسیاری از تحلیلگران، یکی از دلایل اصلی شکست جاناتان در این انتخابات پاسخ و واکنش نامناسب به حملات گروه تروریستی بوکوحرام بود که طی شش سال گذشته، مرگ هزاران نفر و آوارگی بیش از یک و نیم میلیون نفر را رقم زده است. بوهاری یکی از وظایف و کارهای اصلی خود را شکست کامل بوکوحرام اعلام کرده است.


از سوی دیگر، بسیاری از مخالفان حزب کنگره ترقی‌خواه، آن را حزبی در اختیار مسلمانان می‌دانند. با این حال اخبار و گزارش‌های رسمی حکایت از این دارد که بسیاری از مسیحیان نیز به این امید به بوهاری رأی داده‌اند که او رئیس‌جمهوری آشتی ملی شود. طرفداران این حزب عقیده دارند بوهاری رهبری است که می‌تواند مشکل فراگیر فساد را در این کشور از بین ببرد؛ موضوع اقتصاد یکی دیگر از چالش‌های پیش روی بوهاری است و این در حالی است که حدود نیمی از جمعیت این کشور در زیر خط فقر زندگی می‌کنند.


زمانی که بوهاری در فاصله سال‌های 1983 تا 1985 رئیس‌جمهوری نیجریه بود، اقدامات شدیدی علیه سیاست‌مداران فاسد انجام داد. با اعلام نتایج انتخابات، یکی از طرفداران بوهاری در شهر لاگوس در میان جمعیت فریاد می‌زد: «بوهاری فساد را از بین می‌برد. نیجریه دوباره قدرتمند خواهد شد». چند هفته آتی برای این کشور بسیار مهم است. اگر تشکیل دولت جدید بدون هیچ مشکل خاصی انجام شود، پرجمعیت‌ترین ملت آفریقا وارد دوره جدیدی خواهند شد.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب