دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
11 بهمن 1393 - 16:13

نگاه رسانه‌ها به برکناری بندر بن سلطان/ پشت پرده تغییر در قدرت عربستان سعودی

سرانجام بندر بن سلطان، شاهزاده جنجالی عربستانی که بسیاری از تحلیل‌گران او را وجهه خشن عربستان توصیف می‌کنند، از سمت ریاست سازمان امنیت عربستان برکنار و یوسف الادریسی، معاونش جانشین او شد.
کد خبر : 1023

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، سرانجام بعد از گذشت چندین هفته از رواج یافتن شایعات و اخبار ضد ونقیض درباره سرنوشت شاهزاده بندر با فرمان پادشاه عربستان تکلیف وی مشخص و از گردونه قدرت خارج شد.


خبرگزاری رسمی عربستان سعودی به‌طور رسمی خبر برکناری بندر را از سمت ریاست سازمان امنیت عربستان اعلام کرد.این خبرگزاری خبر کناره گیری بندر را شخصی دانسته و اعلام کرده است وی به تقاضای خود از پادشاه خواسته که او را از این سمت کنار بگذارد. بعد از برکناری بندر ژنرال یوسف بن علی الادریسی ریاست سازمان امنیت عام عربستان را بر عهده گرفت.


در همین ارتباط پایگاه خبری عربی پرس نوشت: بسیاری از نویسندگان و تحلیل‌گران عربستانی بر این باور هستند که تصمیم ملک عبدالله بن عبدالعزیز آل سعود، پادشاه عربستان برای برکناری بندر بن سلطان، رئیس دستگاه اطلاعات سابق عربستان از منصبش به دلیل اوضاع جسمانی وی بوده است؛ چرا که وی از کمردرد رنج می‌برد.


این روزنامه در ادامه نوشته است: استدلال دردهای بندر بن سلطان در کمرش قانع کننده نیست، چرا که فعالیت‌های اداری سازمان اطلاعات همچون هرگونه فعالیت دفتری و پروتکلی است و بسیاری از افراد هستند که از دردهای گوناگونی رنج می‌برند اما در عین حال به وظایف اداری خود ادامه می‌دهند. این یک احتمال است، اما احتمال دیگر این است که وی به بیماری شدیدی مبتلا بوده است که هیچ امیدی از درمان وی وجود نداشته است و اوضاع جسمانی این مقام سابق عربستان تا به حدی نابسامان بوده است که وی مجبور شد برای درمان به آمریکا برود.



در همین راستا روزنامه رای الیوم به بررسی مسائل پشت پرده برکناری بندر بن سلطان پرداخت که پس از عمل جراحی در آمریکا دوره‌ نقاهت را در مراکش می‌گذراند.


این روزنامه به نقل از منابع نزدیک به مسئولان عربستانی گزارش داد: بندر بن سلطان از این امر بسیار ناخرسند بود که دو پرونده سوریه و ایران از وی گرفته شده و به محمد بن نایف، پسر عمویش و وزیر کشور عربستان داده شده است و وی پس از این امر به صورت کامل به حاشیه رانده شده است که همین دلیل، وی را واداشت تا عربستان را ترک کند و از آن زمان به بعد دیگر به این کشور باز نگردد.


رای الیوم در ادامه نوشت: روابط میان پادشاه عربستان با بندر بن سلطان خوب نبود و پس از اینکه ترکی الفیصل، رئیس دستگاه اطلاعات پیشین عربستان از منصبش برکنار شد بندر بن سلطان بنا به سفارش آمریکا به عربستان بازگشت تا ریاست منصب دستگاه اطلاعات را برعهده بگیرد.


همچنین روزنامه الاخبار لبنان در مقاله‌ای به عنوان بندر بن سلطان کاملا از خدمت خارج شد، نوشت: اکنون خطوط سفید از خطوط سیاه مشخص شد. پایان خدمت بندر بن سلطان یک رخداد بسیار مهم است که عرصه را در مقابل تخمین‌ها در خصوص روزهای آتی باز می‌کند.


این روزنامه لبنانی می‌نویسد: عبارت «بنا به درخواست او» که در بیانیه مسئولان عربستانی که در خصوص برکناری بندر بن سلطان از منصبش آمده است برای تشریح آینده سیاسی وی کافی است و از بخشی از اختلافات شدید پیرامون تقسیم قدرت در میان جناح‌ها در خاندان آل سعود پرده بر می‌دارد.


الاخبار گزارش داد: آشکار است که دو «کودتا» ظرف یک هفته در ریاض، پایتخت عربستان سعودی رخ داده است. کودتای اول، کودتایی خانوادگی بود و به خاندان سعودی مرتبط بود. اما کودتای دوم، کودتایی آمریکایی است. از کودتای اول سخن بسیار گفته شد، اما کودتای دوم همچنان در پرده ابهام است و در حال تدارک.


کودتای دوم در هفته اول مرگ ملک عبد الله و جانشینی سلمان رخ داد. کودتایی با انگیزه‌ها و اهدافی مختلف. این کودتا، کودتای «باراک اوباما» بود. این کودتا جنبش اصلاحی دوم آمریکا در عربستان سعودی بود. می‌توان گفت، تعداد افراد حاضر در هیأتی که رئیس جمهوری آمریکا را در سفرش به ریاض، پایتخت عربستان سعودی همراهی می‌کردند و سمت‌های آن‌ها بیانگر این امر است.


الاخبار در ادامه نوشت: رئیس‌جمهوری آمریکا به این جهت راهی عربستان سعودی شد تا به حاکمان آن بگوید که زمان همزیستی با بنیادگرایان بسر آمده است. زمان سکوت در برابر منابع و ریشه‌های فکری و تامین نیروی انسانی و مالی‌اشان پایان یافته است. رئیس‌جمهوری آمریکا به این جهت راهی عربستان سعودی شد تا به حاکمان جدید عربستان بگوید که این همسر من است که در سرزمین شما بدون حجاب و سربندی حضور دارد. این تصویر آینده ائتلاف ما و تصویر آینده کشور شماست. تصویری که گروه عبد الله ــ بندر آن را نمی‌تواند، درک کند یا بپذیرد.


روزنامه الثوره سوریه نوشت: بندر بن سلطان در ماموریتی که مقامات در غرب به وی موکول کرده‌ بودند شکست خورد و‌‌ همان طور که گوسفندهای مبتلا به بیماری «گر» به سلاخی برده می‌شوند وی به کشتارگاه شکست رانده شد. پیامدهای پیروزی ارتش سوریه و تروریست‌ها همچون گلوله برفی که بر اثر غلطیدن بزرگ‌تر می‌شود در حال افزایش است.


روزنامه وال استریت ژورنال در گزارشی به علل برکناری رئیس دستگاه اطلاعاتی عربستان سعودی پرداخت و آن را با اقدامات وی در سوریه مرتبط دانست.


این روزنامه با اشاره به خبر برکناری شاهزاده بندر بن سلطان رئیس دستگاه اطلاعاتی عربستان که به مدت ۲۰ سال در واشنگتن به عنوان سفیر عربستان در آمریکا، قبل از آنکه ملک عبدالله وی را به عنوان رئیس دستگاه اطلاعاتی انتخاب نماید اشاره و علت برکناری وی را، شکست استراتژیک او و نگرانی سران ریاض از اینکه وعده‌های او نتایجی در برندارد عنوان می‌کند.


این روزنامه می‌نویسد: درماه فوریه طرح به حاشیه راندن بندر بن سلطان به خاطر اینکه طرح وی برای مسلح کردن مخالفان سوریه برای برکناری نظام اسد شکست خورد، شروع گردید و وی از چند ماه گذشته و پس از اینکه گزارشهایی از عمل جراحی بر روی کتف وی منتشر شد، در انظار عمومی حضور نیافت.


عبدالهادی محفوظ رئیس شورای ملی رسانه‌ها در لبنان، در گفت‌وگو با شبکه تلویزیونی المیادین درباره علت برکناری بندر بن سلطان از ریاست دستگاه اطلاعاتی عربستان گفت: بندر بن سلطان به عنوان رئیس دستگاه اطلاعات عربستان دو ماموریت مهم برعهده داشت. نخست، مقابله با آنچه که در عربستان به عنوان خطر ایران و نفوذ ایران یاد می‌شود و دوم، بحران سوریه.


بندر بن سلطان در هر دو زمینه با مشکل مواجه شد و نوعی اعتراض آمریکا را برانگیخت. بندر بن سلطان سفیر آمریکا در عربستان و شخصی نزدیک به جرج بوش محسوب می‌شد. او با نومحافظه کاران آمریکا قرابت بیشتری داشت.


در همین رابطه روزنامه العرب، چاپ لندن که از روزنامه‌های منعطف به عربستان است نیز به نقل از منابع آگاه عربستانی می‌نویسد که وخامت حال بندر بن سلطان به اندازه‌ای بود که دیگر توانایی اداره پرونده‌های امنیتی را نداشت. ظاهرا وی قبل از صدور حکم برکناری‌اش خواستار حفظ پرونده امنیت ملی کشور با اختیاراتی کمتر شده بود که ملک عبدالله، پادشاه عربستان با این خواسته وی مخالفت کرده و به دلیل اهمیت بالایی این پرونده‌ها نظارت بر آن‌ها را شخصا بر عهده گرفته است.


روزنامه العرب همچنین گزارش می‌دهد که انتخاب الادریسی به جانشینی بندر بن سلطان موقتی است و احتمالا فردی دیگر از خانواده پادشاهی به زودی عهده دار این سمت حساس شود.


واکنش آمریکا به برکناری «بندر بن سلطان»


وزارت امور خارجه آمریکا از اظهار نظر درباره بندر بن سلطان رئیس دستگاه امنیت‌ملی عربستان سعودی خودداری کرد. این وزارتخانه تنها به این گفته اکتفا کرد که ما با هرکسی که جانشین بندر بن سلطان شود، همکاری خواهیم کرد.


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب