«بر کرانههای کاسپین»؛ تصویری تکاندهنده از یک فاجعه محیطزیستی

به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، «بر کرانههای کاسپین» در میان انبوه مستندهای محیط زیستی که در سینمای مستند ایران تولید و به نمایش داده میشود، مستندی یکتا و قابلتوجه است که توانسته ابعاد مختلف یک فاجعه محیط زیستی را به تصویر درآورده و بر مخاطب عام و خاص تاثیر بگذارد.
برای این مستند چند ویژگی مختلف و متمایز میتوان در نظر گرفت که آن را بدل به یک مستند ماندگار و تاثیرگذار کرده است: نخست پرداخت همه جانبه به مساله محیط دریای خزر یا کاسپین است به نحویکه برخلاف مستندها وآثار پژوهشی مشابه، تنها ابعاد علمی و تاریخی این پدیده شوم بررسی نشده و به کلیه جوانب اجتماعی، فرهنگی و حتی اقتصادی سیاسی آن پرداخته شده است.
دلیل دوم برای رجحان و ترجیح این مستند به آثار مشابه، تشخص دادن به دریای خزر است به گونهای که مخاطب مستند در وهله اول این دریاچه بزرگ را میشناسد و ابعاد مختلف استفاده و سوءاستفاده از آن را از نظر خواهد گذراند اینکه این مستند از نظر جغرافیایی چه جایگاهی دارد، از کجا منشا میگیرد چه مواهب و امتیازاتی برای مردم شمال کشور دارد و در نهایت با اطلاعاتی که به مخاطب میدهد، ابعاد آلودگی محیط زیستی آن را آشکار میسازد.
سومین برهان برای ماندگاری و اثرگذاری این مستند به تسلط سازندگان به موضوع برمیگردد به طوریکه مشخص است که مدتها روی مساله محیط زیست این دریاچه تحقیق شده و از منابع تاریخی تا پژوهشهای میدانی و کتابخانهای برای تولید آن بهرهبرده شده است نتیجه آن شده که هر سکانس آن شامل اطلاعاتی مفید و در خور توجهی است که مخاطب تشنه آگاهی را سیراب میکند و سندی تصویری است بر یک تاریخ فراموششده از یکی از مهمترین گنجینههای اجتماعی سیاسی کشور ایران.
از نظر فنی و تکنیکی نیز با اثری منسجم و همگون مواجهیم که از همه امکانات برای انتقال مضمون و موضوعات خود استفاده میکند. تدوین بابک بهداد به شدت به کمک ساختار جذاب فیلمی آمده و صدای مهرداد اسکویی در جایگاه نریتور تاحد زیادی باعث همراهکنندگی مخاطب میشود.
موضوعات محیط زیستی و بحرانهای ناشی از آب و تخریب خاک از جمله مسائلی است که در سینمای مستند این سالها به شدت روی آن کار میشود و حجم زیادی از مستندهای جشنواره سینما حقیق هر ساله به این گونه سینمایی مربوط میشود، اما در بسیاری از موارد شاهد آثاری ویکیپدیایی و دانشنامهای هستیم که تنها اطلاعات را به صورت دیکتهوار به مخاطب ارائه میدهد و عدم انسجام و پختگی از مهمترین اشکالات این گونه آثار است، در مستند «بر کرانههای کاسپین» به دلیل هوش و تسلط سازندگان، شاهد نوعی پختگی و کمال هستیم که سبب شده مستند محیط زیستی «بر کرانههای کاسپین» اثری ماندگار، فراگیر و تاثیرگذار شود و از علاقهمندان به محیط زیست تا مخاطبان کاملا عام سینمای مستند نیز میتوانند از این اطلاعات و روایت بهره ببرند.
مستند «برکرانههای کاسپین» که تولید مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی است نوروز امسال در فیلیمو اکران آنلاین شده است.
انتهای پیام/

کارگردان «علی مُسیو» مستند دانشآموز شهید خوزستانی را میسازد

اکران «ساموئل خاچیکیان» برایم بهترین اتفاق سال ۱۴۰۳ بود
