دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

پرداخت ۷۵۰ میلیون دلار برای افزایش تولید ۲۵۰ هزار بشکه‌ای نفت خام/ ۱۷۴ میلیارد دلار مجموع منابع صندوق توسعه ملی

پرداخت ۷۵۰ میلیون دلار برای افزایش تولید ۲۵۰ هزار بشکه‌ای نفت خام  ۱۷۴ میلیارد دلار مجموع منابع صندوق توسعه ملی
عضو هیئت عامل صندوق توسعه ملی گفت: تامین مالی صندوق برای افزایش ظرفیت تولید ۲۵۰ هزار بشکه‌ای نفت خام نهایی شده که امسال ۷۵۰ میلیون دلار آن باید پرداخته شود.
کد خبر : 950487

به گزارش خبرگزاری آنا، میرمحمد صادقی عضو هیئت عامل صندوق توسعه ملی امروز در نشست خبری اظهار کرد: طبق آمار‌های ارائه شده، تقریباً در طول این ۱۴ سال ۶۰ طرح پتروشیمی و نفت و گازی را تأمین مالی کرده‌ایم. ۴۸ طرح نیروگاهی را معادل ۴.۸ میلیارد دلار یعنی حدود ۷ هزار مگاوات تأمین مالی کردیم. ۷ طرح در حوزه حمل و نقل و ۷ طرح در حوزه آب شیرین کن و انتقال آب داشتیم و ۲۱۱ طرح در دیگر بخش‌های اقتصادی مانند دارو، کتشی، سرامیک و … داشته‌ایم؛ یعنی ۳۷۴ طرح در طول این سال‌ها تأمین مالی شده به اضافه یک طرح خارجی و سه سرمایه گذاری خارجی که انجام شده است.

وی ادامه داد: ۳۸ میلیارد دلار مجموع این طرح‌ها بوده است که حدود ۳۴ میلیارد دلار آنها پرداخت شده و حدود ۵ میلیارد دلار دیگر هم در حال پرداخت هستیم. در طول چند سال اخیر حدود ۱۱ میلیارد دلار از مطالبات خود را وصول کردیم، زیرا هم طرح‌ها به بهره برداری رسیدند و قابلیت پرداخت اقساط را دارند و روی وصول مطالبات هم تمرکز شده است.

عضو هیئت عامل صندوق توسعه ملی بیان کرد: در یک سال گذشته حدود ۲۴ طرح تسویه کامل شده است و پرونده آن بسته شده است و با متقاضی و بانک توانستیم برای آن راه حلی پیدا کنیم تا پرونده طرح‌ها بسته شود.

میر محمد صادقی ادامه داد: در حوزه نفت و گاز برای تأمین مالی حدود ۲۶ میلیارد دلار در صندوق در حال مطالعه هستیم و بعضی از اینها مانند تولید ۲۵۰ هزار بشکه نفت خام نهایی شده و امسال ۷۵۰ میلیون دلار آن باید پرداخته شود. روی طرح‌های مهم دیگری در حال مطالعه هستیم مانند طرح ذخیره سازی میدان خاگیان از این موارد است.

وی تصریح کرد: حدود ۳ و نیم میلیارد دلار از اینها باید در سال ۱۴۰۴ مورد استفاده قرار گیرد. حدود ۱.۴ دهم میلیارد دلار سهم تأمین مالی صندوق برای نیروگاه‌ها است و این آمار مخصوص طرح‌هایی است که به دست ما رسیده است و این آمار‌ها به روز خواهد شد.

راه اندازی خط اعتباری ۲ میلیارد یورویی در آفریقا

همچنین عیوض لو عضو هیئت عامل صندوق توسعه ملی در ادامه تشریح عملکرد صندوق توسعه ملی گفت: اساس صندوق توسعه ملی کار در حوزه سرمایه گذاری خارجی است. اولین طرح سرمایه گذاری خارجی در حوزه پتروشیمی را توانستیم اجرایی کنیم.

وی عنوان کرد: عرصه دوم این بود که تأمین مالی اعتبار خریدار را جا انداختیم. در این عرصه مهمترین خبر قابل بیان که از نگاه دولت هم مهم است خط اعتباری ۲ میلیارد یورویی در آفریقا است. قبل از آن هماهنگی با صندوق توسعه تجارت و بانک مرکزی انجام خواهیم داد. در حوزه آفریقا کار ۱۰۰ میلیون یورویی با ساحل عاج را هم پیش بردیم.

عضو هیئت عالی صندوق توسعه ملی گفت: تفهیم قرارداد اعتبار خرید برای طرف خارجی کمی زمان بر است. ما این تجربه را در ونزوئلا داشتیم. یک خط واحد ۵۰ میلیارد یورویی هم با قرقیزستان به توافق نهایی رسیده است. در حوزه تأسیس صندوق‌های مشترک سرمایه گذاری مدل مشترکی را با روسیه پیش برده‌ایم و شماره گذاری مشترکی هم با کشور چین داریم که در مرحله مقدماتی است. در حوزه صندوق سرمایه گذاری ارزی را در خارج کشور دنبال می‌کنیم تا زمینه سرمایه گذاری از خارج با داخل هم فراهم شود.

۱۷۴ میلیارد دلار مجموع منابع صندوق از ابتدای تاسیس

علیرضا صالح قائم مقام صندوق توسعه ملی نیز در این نشست آخرین وضعیت منابع صندوق را اعلام کرد و گفت: یکی از منابع ورودی صندوق، صادرات نفت و گاز و میعانات گازی است؛ همچنین باقیمانده ۵۰ درصد صندوق ذخیره ارزی در هر سال به صندوق توسعه تعلق می‌گیرد و سود عملیات‌ها مانند تسهیلات و سپرده گذاری ارزی و صندوق حاصل از مانده منابع صندوق نزد بانک مرکزی به این صندوق واریز می‌شود.

وی تصریح کرد: بر این اساس از سال ۱۳۸۹ تا پایان ۹ ماهه امسال ۱۶۳ میلیارد و ۶۶۷ میلیون دلار منابع صندوق از محل صادرات نفت و گاز و میعانات گازی بوده است.

صالح ادامه داد: سود سپرده و تسهیلات ۳ و نیم میلیارد دلار است، از سایر منابع هم درآمد داشته‌ایم که ۱۷۴ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار مجموع منابع بوده است.

وی با بیان اینکه طبق قانون باید ۲.۷ میلیارد دلار از منابع برای تکالیف قانونی کسر شود؛ افزود: در مجموع ۱۷۲ میلیارد دلار منابع صندوق توسعه ملی است که از این میزان ۹۶.۵ میلیارد دلار مصارف حاکمیتی و دولتی به صورت تسهیلات صورت گرفته و ۹.۳ میلیارد دلار به ریال تبدیل شده که در بانک‌ها سپرده گذاری شده است.

وی افزود: ارز گزارشگیری ما دلار آمریکاست ولی منابع ورودی ما بر اساس ۱۲ نوع ارز است این نتیجه نوسان برای گزارشگیری ما، ۹ میلیارد دلار کاهش منابع داشته‌ایم که مانده آخر حساب ما ۲۹ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار است و منابعی که بتوانیم در لحظه مدیریت کنیم حدود ۱۰ تا ۱۱ میلیارد دلار است.

تامین مالی ۲۳ میلیارد دلاری ۶۰ پروژه نفت و گاز

سیدعلیرضا میرمحمدصادقی عضو هیئت عامل صندوق توسعه ملی نیز با ارایه گزارشی از عملکرد صندوق در حوزه انرژی اظهار داشت: در این ۱۴ سال ۶۰ پروژه نفت و گاز به مبلغ ۲۳ میلیارد دلار و ۴۸ طرح نیروگاهی متعادل ۴.۸ میلیارد دلار برای تولید ۷ هزار مگاوات را تامین کرده‌ایم.

وی اظهار داشت: در این مدت هفت طرح حمل و نقل به مبلغ ۲.۷ میلیارد دلار و یک طرح آبرسانی به مبلغ ۶۰۰ میلیون دلار را تامین مالی کرده‌ایم و به ۲۱ طرح خرد به جمع ۴ میلیارد دلار نیز تسهیلات پرداخت شده است.

میرمحمدصادقی ادامه داد: تاکنون ۳۳ میلیارد دلار تسهیلات به این طرح‌ها پرداخت شده و ۵ میلیارد دلار دیگر نیز در حال پرداخت است.

این عضو هیئت عامل صندوق توسعه ملی با بیان اینکه در این سال‌ها ۱۱ میلیارد دلار از مطالبات وصل شده است که علت افزایش سرعت آن بهره برداری از طرح‌ها و پرداخت اقساط از سوی تسهیلات گیرندگان است، افزود: علت دیگر این است که صندوق توسعه تمرکز خود را بر وصول مطالبات گذاشته است؛ در یک سال گذشته ۲۴ طرح را تسویه کامل کرده‌ایم و پرونده طرح‌ها بسته شده است.

وی افزود: طرح‌های جدیدی در حوزه نفت و گاز و نیروگاهی در دست پیگیری است و ۲۶ میلیارد دلار طرح نفت و گاز در صندوق در حال مطالعه است.

میرمحمدصادقی ادامه داد: کار‌های مربوط به پرداخت ۳ میلیارد دلار طرح افزایش ضربتی ۲۵۰ هزار بشکه نفت نهایی شده و تا پایان امسال ۷۵۰ میلیون دلار آن پرداخت می‌شود ضمن آنکه برای سال ۱۴۰۴ نیز حدود ۳ و نیم میلیارد دلار از طرح‌ها باید تأمین مالی شود.

این عضو هیئت عامل صندوق توسعه ملی ادامه داد: از ابتدای امسال ۳۸ میلیارد دلار برای همه طرح‌ها اعم از نفت و گاز و نیروگاه تامین مالی شده که ۲ میلیارد دلار آن باقی مانده و در مجموع ۳۶ میلیارد دلار پرداخت شده است.

تاسیس صندوق مشترک با روسیه

حسین عیوضلو عضو هیئت عامل صندوق توسعه ملی با بیان اینکه طرح تامین مالی اعتبار خریدار در صندوق طراحی و اجرایی شده است، اظهار داشت: این شیوه فرایند پیچیده‌ای دارد و لازم است بانک‌های داخل و خارج با هم همکاری داشته باشند.

وی با بیان اینکه تامین خط اعتباری ۲ میلیارد دلاری برای طرح آبی آفریقا از همین محل اجرایی شده است، گفت: این طرح به زودی در ستاد آفریقا به ریاست معاون اول رییس‌جمهور ایجاد می‌شود.

عیوضلو ادامه داد: در آمریکای لاتین ۳۰ میلیون یورو در حوزه نیروگاهی مطرح است که یکی دو سالی است مطرح شده ولی اجرای آن زمان می‌برد و بعد از یک سال ونزوئلا چارچوب طراحی مالی ما را بعد از یک سال پذیرفت و رقم آن ۳۰۰ میلیون دلار است.

عضو هیئت عامل صندوق توسعه ملی ایجاد خط اعتباری ۵۰ میلیون دلاری با قرقیزستان را یادآور شد و گفت: توافق این کار انجام شده و به زودی به امضای طرفین می‌رسد.

وی تصریح کرد: با روسیه درباره ایجاد صندوق مشترک «آر دی آی اف» به توافق رسیده‌ایم و با امضای هیأت امنای طرف روسی، در سفر آتی رئیس جمهور اسلامی ایران به مسکو امضای نهایی می‌شود.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب