اولویت طرحهای ملی وزارت فرهنگ کدام است/ از توجه به هویت ملی و سبک زندگی ایرانیان تا آرزوهای جوانان
به گزارش خبرنگار فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، نشست خبری مرکز طرحهای ملی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
با حضور صابر جعفری کافیآباد رئیس مرکز طرحهای ملی، سجاد یاهک معاون مرکز طرحهای ملی، سهشنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳، ساعت ۱۰ صبح
در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات برگزار شد.
در ابتدا جعفری کافی اباد با اشاره به اینکه دو سال است مسئولیت دفتر طرحهای ملی را برعهده دارد، درباره تحولات ساختاری و فنی مرکز گفت: یک دهه ما شاهد رکود در تولید و مدیریت دادههای سیاست گذاران ذی ربط بودیم و حال این روند احیا شده و این اتفاق نتیجه شجاعت دولت جدید و همکاری پژوهشگاه بوده است.
وی با تشریح شرایط گذشته فعالیتهای دفتر طرحهای ملی بویژه در شرایط کرونا، عنوان کرد: حضور پررنگ دفتر این روزها در شوراهای ملی مشهود است و کل پروسه طرحها در داخل خود وزارتخانه انجام میشود. زمان بررسی طرحها هم از سه ماه به دو تا سه هفته تقلیل پیدا کرده و مبلغ فعالیتهای پژوهشی پرسشنامهها هم کمتر شده است.
وی درباره تغییرات فنی بنیادین دفتر طرحهای ملی گفت: ما به شیوه نظاممند پرسشنامهها را در این دوره کار میکنیم. یکی از معضلات نشستهای افکارسنجی، عدم پاسخگویی است که در سالهای اخیر زیاد شده، شیوههای ساده انگارانهای در این رابطه وجود داشت، اما باز با اهتمام تیم، گزارش تفصیلی کیفی هم ما ارائه میدهیم. بنظرم بازگشت همه طرحهای ملی به درون وزارت مهمترین اتفاق دو سال اخیر است که باعث کیفیت دادهها شده است.
وی درباره فعالیتهای در دستور کار مرکز هم توضیح داد: زمانی ما در مرکز مستقر شدیم، شش پیمایش ملی معوق داشتیم، تلاش کردیم اینها معلق نشوند و به رغم مشکلات بودجهای آنها را هم راه اندازی کنیم. از پیمایشهای مهم ما نگرشهای ایرانیان نسبت به مهاجران افغانی بود که توسط شبکه ملی خودشان ارائه شد. پیش از نوروز هم ما طرح ملی سبک زندگی ایرانیان را راه اندازی کردیم و پیمایش بعدی دستور کار همین خواهد بود.
وی اظهار داشت: الان علاوه بر پیمایش تلفنی همین پژوهشگاه همکاران من در ۳۱استان و روستاها پیمایش وضعیت استفاده از شبکههای مجازی و ابعاد زندگی کاربران در حال انجام است. تلاش داریم تااخر همین هفته مرحله جمع اوری دادهها انجام و سپس هویت ملی ایرانیان با اجرای دکتر انتظاری را با مدیریت طرحهای ملی در دستور کار بگیریم. پیمایش دیگر طراحی نقشه خلقیات ایرانیان با اجرای دکتر صبوریان انجام میدهیم. پیمایش دیگر آرزوهای جوانان با اجرای دکتر حدادی صورت خواهد گرفت.
جعفری توضیح داد: بالغ هشتاد نظرسنجی از پژوهشهای کرونا، ارز ترجیحی، خدمات فرهنگی شهرداری، منزلت هیئت بین ایرانیان، سواد ادبی و امید اجتماعی ایرانیان در دستور کار است و کنار اینها هم دستور کار مدونی طراحی شده مثل پیمایشهایی با عناوین سنجش وضعیت فرهنگ عمومی ایرانیان، سواد تاریخی ایرانیان، سواد فرهنگی و ... امسال انجام خواهد شد.
در ادامه دکتر یاحک نیز در صحبتهایی گفت: برخی پیمایشها سابقه چندین دهه دارد و اینها باید تکرار شود و یکی از ماموریتهای پژوهشگاه این است که باید به نیازهای پژوهشی پاسخ دهد. خوشبختانه این مهم انجام و ریل گذاری خوبی صورت گرفت.
وی اظهار داشت: اجرا و گرداوری دادهها مهمترین بخش یک پژوهش است و اگر این مخدوش باشد، مسیر غلط پیش رو قرار میدهد پس دفتر طرحهای ملی خیلی تلاش کرد تا نظارت قوی و گرداوری با راهوری خود مرکز انجام شود. الان خانواده یکی از مسائل مهم ما است، اما ما شاهد هستیم که خیلی در این عرصه نهادها و مراکز کار و پژوهشی نمیکنند الان دفتر طرحها چند طرح در این رابطه در دستور کار دارد.
جعفری در بخش پرسش و پاسخ در ارتباط با پژوهش های امنیت شغلی و مرجعیت اصناف درباره سیاستهای محرمانگی پژوهشها توضیح داد: داده مهمترین بحث حکمرانی است وقتی راجع به سیاست صحبت میکنیم باید خیلی مراقب باشیم که رایگان اینها را در اختیار دیگران قرار ندهیم. البته نرخ وجود دادههایی در سطح محرمانگی خیلی محدود است شاید کمتر از پنج درصد دادهها مشمول این سیاست میشوند.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار آنا مبنی بر عملیاتی شدن پژوهشها در سطوح اجتماعی، سیاسی ،اقتصادی و فرهنگی گفت: وقتی یک دولت اساس سیاست گذاریهای حوزههایش را پژوهش و کرنش به علم میگذارد شاید هم در کوتاه مدت اثرش را نبیند اما باز هم باید امیدوار بود چون میخواهد کار کند و این ارزیابیها نوید پیوستهای علمی و امیدواری برای اثرگذاری در جامعه را میدهد ما در خیلی ساحتها ورود به عرصه عملی کردیم در همین پیمایش ارزشها و نگرشها مجلدی بیرون آمده که دادههایش همه مشخص است .
انتهای پیام/