تصاویر شگفتانگیز جونو از قمر آتشفشانی مشتری
به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل از اسپیس، قمر آتشفشانی مشتری در تصاویر نزدیکی که کاوشگر جونو تهیه گرده فوقالعاده به نظر میرسد.
آیو، قمر مشتری، فعالترین جهان آتشفشانی منظومه شمسی ما محسوب میشود که از صدها آتشفشان تشکیل شده است و فضاپیمای جونو ناسا اکنون دومین بازدید نزدیک خود از لین قمر را در کمتر از دو ماه زمینی انجام داده است.
ناسا و مؤسسه تحقیقاتی جنوب غربی در پی ملاقات جونو با آیو مجموعه جدیدی از تصاویری منتشر کردند که این قمر را در حالتی از آرامش نامشخص نشان میدهد. دانشمندان همچنین ویدیویی را منتشر کردند که رویکرد تدریجی جونو به قسمتی نورانی را نشان میدهد که ناشی از فورانهای آتشفشانیست که درون آن جای گرفتهاند.
جونو در سال ۲۰۱۱ پرتاب شد و در سال ۲۰۱۶ وارد مدار مشتری شد. هر مدار جونو را روی یک حلقه بیضی شکل میبرد و به آن اجازه میدهد قبل از دورتر شدن از سیاره، از نزدیک در اطراف قطبهای مشتری حرکت کند.
فهرست وظایف تعریف شده این کاوشگر در سیاره مشتری ابتدای سال ۲۰۲۱ تکمیل شد، اما ناسا این ماموریت را با توجه به کاوش در برخی از قمرهای بزرگتر آن تمدید کرد.
آیو فعالترین جهان آتشفشانی منظومه شمسی ما است و پوسته سیلیکاتی آن را که مملو از گوگرد مذاب است، صدها آتشفشان تشکیل میدهند. برخی از این آتشفشانها میتوانند گدازهها را تا حدود ۱۵ کیلومتر از سطح خارج کنند. این فضاپیما برای اولین بار در دسامبر ۲۰۲۳ از فاصله ۱۵۰۰ کیلومتری از این قمر عبور کرد و نسبت به هر کاوشگر دیگری به آن نزدیکتر شد، به جز فضاپیمای گالیله ناسا که در سال ۲۰۰۱ توانست اطلاعات قابل توجهی از این قمر به دست آورد. طی چند روز گذشته، جونو موفق شد ۵۸مین چرخش مداری خود را تکمیل کند به این معنی که فضاپیما اکنون یک گذر دوم را در آن فاصله طی کرده است.
قمر آیو یک جسم در یک بازی گرانشی بزرگ است به این دلیل که هم مشتری عظیم الجثه و هم قمر اروپای این سیاره آیو را به درون خود میکشند و آن را به کانونی از فعالیتهای آتشفشانی تبدیل میکنند، اما اطلاعات کاملی از چگونگی این روند وجود ندارد، به عنوان مثال، برخی از دانشمندان بر این باورند که آیو یک اقیانوس باستانی در زیر سطح دارد. برخی دیگر فکر میکنند که از آتشفشانهای این قمر فلزهای داغی جریان مییابند.
تصاویر تهیه شده توسط ماموریت جونو پدیدههای خیرهکننده و منحصربهفرد آتشفشانی را که در سطح ایو رخ میدهد، به تصویر میکشند. جریانهای قوی که به صورت شعاعی میتابند و سطح قمر را بهطور کامل تغییر میدهند. علاوه بر این، در تصاویر، گازها و گردوغباری که به علت فعالیتهای آتشفشانی آزاد میشوند، نیز مشاهده میشود.
این تصاویر، دانشمندان را در ارتقای فهم افراد از مشتری و قمر آن یاری میکند و به آنها اجازه میدهد تا به عمق ساختار داخلی این کاوشگر نفوذ کنند و علت فعالیتهای آتشفشانی شگفتانگیز آن را بررسی کنند. همچنین، این تصاویر به ما اطلاعات بیشتری درباره فرآیندهای دینامیکی تودهی جوپیتری میدهد.
بررسیهای بیشتر در آینده قرار است نشان دهد که چگونه ایو به عنوان یکی از قمرهای فعال و داغ مشتری شکل گرفته است و تاثیر آن بر روی این سیاره را تغییر داده است.
انتهای پیام/