دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
میزگرد آنا با موضوع آسیب‌های کودکان در فضای مجازی/پایانی

سیدناصری: تولید محتوا باید اولویت عرصه نشر باشد + فیلم

سیدناصری: تولید محتوا باید اولویت عرصه نشر باشد + فیلم
محمدمهدی سیدناصری، نویسنده و پژوهشگر گفت: تجربه اخیرم در نمایشگاه کتاب نشان داد که ناشران ما سواد دیجیتال پایینی دارند، این خیلی ضربه زننده است، خیلی هایشان فقط برای اقتصاد نشر به فضای مجازی روی می‌آورند تا تولید محتوا!
کد خبر : 875245

به گزارش خبرنگار فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، میزگرد بلاگری کتاب و آسیب‌های کودکان در فضای مجازی با حضور محمدمهدی سیدناصری، نویسنده، حقوقدان و ناشر کتب کودک و نوجوان و طاهره شاه محمدی نویسنده کتب کودک و دانشجوی دکتری زبان و ادبیات دانشگاه تهران چندی پیش در خبرگزاری آنا برگزار و بخش نخستش نیز منتشر شده و از اینجا قابل مطالعه است.


بخش پایانی این میزگرد درباره نشر کودک و نوجوان و توجه به آثار در زمینه حقوق کودکان بدین شرح منتشر می‌شود؛

آقای سیدناصری درباره نشر آثار کودک و نوجوان و قدم‌هایی که در زمینه معرفی حقوق کودک برای خانواده‌ها و جامعه برداشتید، برایمان بگویید..

سیدناصری: پیش از پرداختن به این بحث اشاره کنم که بشر امروز هیچ راه فراری نسبت به تکنولوژی ندارد. ما نمی‌توانیم تکنولوژی را انکار، فیلتر و پالایش کنیم، چون مثل یک قطاری می‌ماند که به حرکتش ادامه می‌دهد.

از سال ۲۰۲۰ تلاش شد تا توسعه هوش مصنوعی کندتر شود، چون این ترس در تمام ارکان شرکت‌های بزرگ و دول ایجاد شد که هوش مصنوعی می‌تواند انسان را پشت سر بگذارد، یک نمونه آن پهبادی بود که ایالات متحده مبتنی بر هوش مصنوعی بلند کرد، این پهباد دارای یک اپراتور بود که در میانه راه اپراتور خود را هدف قرار داد. از داده‌هایی که از این پهباد باقی ماند، مشخص شد که هوش مصنوعی احساس کرده بود که اپراتور بیش از حد به او دستور می‌دهد و آن را یک تهدید محسوب کرد. همچنین ما مشاهده کردیم که چت GBT هم از سال ۲۰۲۱ دیگر اطلاعاتش به روز رسانی نشد.

اما از آخرین پژوهشی که دراین زمینه منتشر شد، استخراج شد که تا سال ۲۰۳۰ طبق آخرین پژوهش‌های دانشگاه هاروارد هوش مصنوعی از انسان فراتر می‌رود و از هوش انسان قوی‌تر می‌شود، این هم یک اتفاق خوب و هم بد است، اما بهرحال ما در حال حاضر در همین زمانه اکنون هستیم و باید درباره این دوره صحبت کنیم.

در این زمینه چه کار باید بکنیم تا تهدیدات این فضا برای آینده ما کمتر شود.

ببینید یکی از راهکار‌های حقوقی این امر لزوم بازآفرینی و بازاندیشی در قوانین است، قانون مدنی ما از سال ۱۳۰۷ و قانون تجارت از ۱۳۱۱ به روز رسانی نشده‌اند، ما نیاز به یک انقلاب بزرگ در نظام حقوقی خود داریم تا در زمینه حقوق کودک هم بتوانیم داده‌هایی داشته باشیم. هنجار‌ها و قواعد حقوق کودک و حضور کودک در فضای مجازی باید مشخص شود.

شما در انتشارات ذکر چه تلاشی برای  اطلاع رسانی به خانواده‌ها و کودکان در این عرصه انجام می دهید.

ما در انتشارات ذکر کار مشترکی با خانم طاهره شاه محمدی برای بالا بردن سواد دیجیتال خانواده‌ها و نهاد خانواده و کودکان نسل اینترنت و آلفا انجام دادیم. از آنجایی که من در نظام حقوقی کشور هم هستم، می‌بینیم که وکلا و قضات ما خیلی سواد دیجیتال بالایی ندارند، بهرحال وقتی خود آن‌ها نتوانند به شیوه درست در فضای مجازی باشند، نمی‌توانند شرایط را هم خوب درک کنند و ممکن است یک روز این فضا را درک نکرده و آن را تهدید محسوب کنند و آن را کنار بزنند!

پدر خود بنده به عنوان مدیر انتشارات ذکر شاید حضورش در فضای مجازی و اطلاعاتش در عرصه تکنولوژی بیش از هشتاد درصد کارکنان انتشارات باشد، من شخصا می بینم که این مسئله بیش از حد در ارتقای کار ما اثرگذار است. زمانی که پدرم در فضاهای مختلف مجازی حضور دارد، ارتباطات را هم بهتر درک می کند و برای نسل آینده می تواند تولید محتوای بهتری داشته باشد.

انتشارات ذکر در دو حوزه سیاست هایی به خرج داده است نخست بحث حقوق کودکان و دوم آگاهی رسانی درباره فضای مجازی و محیط های دیجیتال  که در این دو زمینه کتاب هایی تولید می کنیم چون کودکان امروز بزرگسالان آینده هستند ، اینها سرمایه های آینده کشورند ما همین امروز باید برایشان بهترین تصمیمات را بگیریم، چون کشور در آینده دست اینها خواهد بود . 

من به شخصه در کلاس های درسم به دانشجویان جوان ترم های اول که نمرات خوبی می گیرند، کتاب هدیه می دهم.اما خیلی از آنها گاها به من می گویند که استاد کتاب چرا؟ چیز دیگری هدیه بدهید. 

با توجه به تجربه اخیرم در نمایشگاه کتاب امسال متوجه شدم که ناشران سواد دیجیتال پایینی دارند، این خیلی ضربه زننده است خیلی هایشان برای این در فضای مجازی صرفا هستند که پول در بیاورند ، البته اقتصاد نشر خیلی مهم است چرا که اگر وضع مالی مردم خراب باشد اولین تیر خلاص برای حذف کتاب از سبد خانوار است. الان بچه های ما دچار فقر چند بعدی هستند. ناشرین در فضای مجازی به جز فروش باید به فکر تولید محتوا هم باشند.

این تولید محتوا برای بالا بردن سواد عمومی جامعه لازم است، این را من در صنعت نشرمان خیلی کمرنگ می بینم که باید ارتقا پیدا کند ما نیاز به برگزاری کارگاه هایی دراین عرصه داریم و به نظرم هفته کتاب فرصت خوبی است که دراین زمینه کار کنیم و هیچوقت هم دیر نیست از الان باید به فکر راهکارهایی برای آینده باشیم.

خانم شاه محمدی شما هم درباره کتاب هایی که در این عرصه کار کرده و می کنید، توضیح دهید؟

طاهره شاه محمدی: درباره سیاست انتشارات ذکر بگویم که سعی می شود آنچیزی ارائه و محتوایی تولید شود که از نظر آموزشی یک متن داستانی هم داشته باشد و یک مدل به بچه ها ارائه دهد، همزمان کتاب کارها را هم منتشر می کنیم و فعالیت های مشترکی با بچه ها خواهیم داشت تا هم کتاب بخوانند و هم خلاقیت چاشنی کارشان شود.

وقتی بچه ها می آموزند که چیزی را در کتاب تمرین و بازآفرینی کنند به نوعی آن محتوا ملکه ذهنشان می شود.

خیلی از کتاب های ما مثل همین هایی که الان در دست تدوین و نگارش داریم برای والدین است و قالب کودک نیستند، ما کودک را در فضای مجازی، دنیای دیجیتال با تمام معایب و محاسن و سابقه تاریخی برسری می کنیم ، اینکه چه چیزی مورد نیاز والدین است  و این راهکارها و روش ها را جمع آوری در کتاب می کنیم و به زودی هم به ثمر خواهد نشست.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب