دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
توسط محققان دانشگاه آزاد اسلامی تحقق یافت؛

تولید پلیمر زیست تخریب‌پذیر کیتوزان از قارچ برای اولین بار در جهان

تولید پلیمر زیست تخریب‌پذیر کیتوزان از قارچ برای اولین بار در جهان
یک شرکت فناور موفق به تولید و تهیه یک بیوپلیمر پراهمیت و کاربردی بنام کیتوزان شده است که در صنایع مختلف مانند پزشکی، داروسازی، کشاورزی و نساجی کاربرد دارد.
کد خبر : 834789

به گزارش خبرنگار گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا، کیتوزان پلی ساکاریدی طبیعی است که امروزه به عنوان پراهمیت‌ترین و کاربردی‌ترین بیوپلیمر بعد از سلولز مطرح است.این بیوپلیمر یکی از بیوپلیمر‌های مهم طبیعت است و بعد از سلولز بیشترین فراوانی را در سطح کره زمین دارد. کیتوزان از پوشش خارجی برخی سخت پوستان مثل میگو، خرچنگ دریایی، برخی حشرات و از ساختار جاندارانی، چون باکتری ها، قارچها، مخمر و نرمتنان بدست می‌آید.این بیوپلیمر کاربرد‌های مهمی در زمینه‌های پزشکی، داروسازی، کشاورزی، صنایع غذایی و نساجی دارد.

در حال حاضر یک شرکت فناور موفق به تولید و تهیه این بیوپلیمر پرکاربرد از طریق قارچ خوراکی شده است در ادامه با «رامین محمدی آلوچه» مدیرعامل و عضو هیئت علمی واحد تهران مرکز دانشگاه آزاد اسلامی پیرامون این موضوع گفتگو کردیم که در ادامه می‌خوانید: 

مدیر عامل این شرکت فناور درباره فعالیت خود توضیح داد و گفت: شرکت ما در زمینه بیوپلیمرها، دارو‌های گیاهی و به طور ویژه بر روی تهیه بیوپلیمر کیتوزان از قارچ خوراکی فعالیت می‌کند.

**استفاده از پسماند کارخانه های تولید قارچ به عنوان مواد اولیه

وی ادامه داد: پیش از این برای تولید و تهیه این بیوپلیمر از پوست حشرات و سخت پوستان و میگو استفاده می‌شد، اما به دلیل اینکه در همه نقاط کشور دسترسی به میگو و یا سخت پوستان وجود ندارد ما با استفاده از فناوری و تلاش جوانان پژوهشگر، بیوپلیمر کیتوزان را از قارچ خوراکی تهیه کردیم؛ و با توجه به اینکه تولید قارچ در نقاط مختلف کشور صورت میگیرد پس این بیوپلیمر قابل دسترس خواهد بود. زیرا کارخانجات پسمانده‌های قارچی را به صورت زباله دپو می‌کنند و حتی هزینه‌ای برای خروج از کارخانه می‌دهند پس مواد اولیه آن رایگان خواهد بود. 

**تولید نخ بخیه با قابلیت زیست تخریب پذیری

محمدی آلوچه درباره کاربرد این محصول ادامه داد: این بیوپلیمر در صنایع غذایی، لوازم آرایشی بهداشتی، صنعتی، پزشکی، کشاورزی کاربرد دارد. به عنوان مثال در پزشکی می‌توانیم به وسیله بیوپلیمر کیتوزان نخ‌های بخیه‌ای تولید کنیم که قابلیت زیست تخریب پذیری داشته باشند و از طرف دیگر به تسریع بهبود زخم کمک می‌کنند و یا در بحث کشاورزی با استفاده از بیوپلیمر سرعت جوانه زنی بذر‌ها بیشتر می‌شود؛ همچنین در صنایع غذایی بسته بندی‌هایی تهیه کنیم که ماندگاری مواد غذایی را افزایش می‌دهد و در حال حاضر در این صنایع در حال استفاده است.

این بیوپلیمر از لحاظ شیمیایی، خلوص و کیفیت کاملا قابل رقابت با نمونه خارجی است و حتی در برخی موارد نیز بهتر است.

این عضو هئیت علمی در ادامه افزود: شرکت‌های دانش بنیان می‌تواند این محصول را که به صورت پودری  و در وزن‌های و مختلف تهیه می‌شود را از ما خریداری کنند.این بیوپلیمر در دو وجود دارد، وزن بالا برای مصارف صنعتی و وزن پایین در مصارف پزشکی کاربرد دارد.این محصول از لحاظ شیمیایی، خلوص و کیفیت کاملا قابل رقابت با نمونه خارجی است و حتی در برخی موارد نیز بهتر است.

وی در ادامه گفت: اگر از این محصول حمایت شود و بتوانیم زیر ساخت‌های تولید این محصول را برای تولید انبوه فراهم کنیم . پیش از این بیوپلیمر‌ها از کشور‌های دیگری مانند چین تهیه می‌شد، اما با استفاده از این روش از تهیه این محصول از کشور‌های دیگر بی نیاز می‌شویم و از طرف دیگر باعث جلوگیری از خروج ارز و اشتغال زایی می‌شود.

**تولید باند سوختگی حاوی نانوکیتوزان

مدیر عامل این شرکت فناور ادامه داد: در حال حاضر باند‌های حاوی نانوکیتوزان تولید کردیم که در درمان سوختگی‌ها بسیار موثر است  که ماده اولیه این محصول برای محصولات دیگر کاربرد‌ دارد.

این عضو هیئت علمی در راستای شعار سال اشتغال زایی و اقتصاد دانش بنیان افزود: خوشبختانه امسال خبر‌های خوبی در حوزه فناوری و شرکت‌های دانش بنیان رخ داد. مثلا افزایش بودجه نو آوری قدم بسیار مثبتی در راستای رشد محصولات نوآورانه  بود همچنین برگزاری همایش‌ها و کنفرانس‌ها در هفته پژوهش و برقرای ارتباط با پژوهشگران این حوزه با یکدیگر و از طرف دیگر رویداد گام دوم که بسیاری در آن توانستند محصولات طرح‌های خود را در ان ارائه دهند از دستاورد‌های مجموعه‌ها و دانشگا‌ها و نهاد‌های علمی در سال جاری بود.

وی در پایان افزود: اگر مراکز رشد در دانشگاه‌ها تاسیس شود می‌توانیم از تسهیلات و حمایت این واحد‌ها تا رسیدن به تولیدات صنعتی استفاده کنیم؛ و اگر در هرواحد از مراکز رشد سرای نوآوری تاسیس شود و بعد استارتاپ‌ها بتوانند ایده‌ها را تبدیل به واحد‌های فناور کنند و پس از آن واحد‌ها تبدیل به دانش بنیان‌ها شود بزرگی خواهد بود.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب