حضور ۲۱۲۶ هنرمند در سی و هشتمین دوره جشنواره موسیقی فجر
به گزارش خبرنگار موسیقی خبرگزاری آنا، نشست خبری سی و هشتمین جشنواره موسیقی فجر دقایقی پیش، بیست و ششم بهمن ماه با حضور محمد الهیاری مدیر دفتر موسیقی وزارت ارشاد، بهزاد عبدی دبیر جشنواره موسیقی فجر، امیرعباس ستایشگر مدیرعامل انجمن موسیقی و مدیر اجرایی جشنواره در سالن رودکی معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی آغاز شد.
** الهیاری: ورود رساله و پایان نامهها به عرصه موسیقی فجر
در ابتدای نشست محمد الهیاری طی صحبتهایی گفت: در سه دورهای که من توفیق حضور در دفتر موسیقی داشتم، بنا شد ریل گذاری جدید داشته باشیم و این جشنواره به سمت یک ماهیت رقابتی جدید حرکت کند. سال ۹۹ بااینکه جشنواره آنلاین بود، مجدد بعد چند دوره «جایزه باربد» به جشنواره برگشت. «جایزه موسیقی و ترانه» نیز دو بال مهم بودند که به جشنواره اضافه شدند.
وی در ادامه افرود: امسال «جایزه باربد» را توسعه دادیم، علاوه بر آلبومها از ۱۶ شاخه، ۲۲ شاخه شد. کتابهای موسیقی دراین دوره کارشناسی و بهترین کتابها معرفی خواهد شد، به اعتبار اینکه فقط خود موسیقی نیست، سال بعد نیز رسالهها و پایان نامه را هم در حاشیه خواهیم داشت. بنا داریم دراین فضای رقابتی به موضوع تک اهنگ ها در بخش باربد اضافه کنیم.
** ایجاد عرصه رقابت برای موسیقی پاپ/ جایزه باربد بین المللی میشود؟
وی اظهار داشت: تلاش داشتیم جایزه رقابتی در عرصه پاپ هم ایجاد کنیم که تقاضای خود خوانندههاست، فکر میکنم آن هدف برای تسریع هویت و جایزه جشنواره فجر پیش بینی شده که سال به سال باید بهتر شود. همینطور میتوان «جایزه باربد» را به بخش بین الملل هم اضافه کرد و فضای رقابتی داشته باشیم، اینها اهداف ما است و بنا داریم برای دورههای آتی شرایط را ارتقا دهیم.
** اصرار دبیر جشنواره موسیقی فجر بر رقابتی شدن آن
در ادامه بهزاد عبدی اهنگساز با بیان اینکه اولین دوره است که مسئولیت مهم و سخت را قبول کرده، گفت: در تیر ماه از من خواسته شد این مسئولیت را بپذیرم شاید بتوانم کمکی کنم ، من پذیرفتم چون حس میکنم موسیقی مهمترین رکن هنری جامعه است و می تواند خط دهی کند و جشنواره فجر این امکان را به همه هنرمندان میدهد تااینکار را بکنند.
وی در ادامه افزود: من اصرار زیاد داشتم جشنواره رقابتی شود من از جشنواره فیلم خاطرات خوبی دارم که سیمرغ برای همه شیرین است، این «جایزه باربد» هم میتواند سیمرغ جشنواره موسیقی شود ، این هم استقبال شد و امیدوارم انقدر کار هیجان داشته باشد تا گروهها با اشتیاق رقابت در همه ژانرها مثل جشنواره فیلم داشته باشند.
عبدی در ادامه گفت: تلاش داریم گروههای جوان وارد شوند، گروههای شناخته شده همیشه مشتریان خود را دارند اما برای جوانها جشنواره خوب خواهد بود.
** جشنواره موسیقی فجر صددرصد هنری است
وی به آمار اشاره کرد و متذکر شد: آمار جشنواره بخش غیررقابتی عبارتند از؛ تک نوازی ۲۷ بانو و ۴۹ آقا و غیررقابتی گروه نوازی ۱۹ گروه آقا ، اجراهای رقابتی ۷ گروه خانم، ۳۴ گروه آقا و در مجموع گروه های پاپ ۱۲ گروه، ۵ گروه ارکستر، ۲۸ گروه نواحی،۲ گروه بانوان ، ۴ گروه از هنرستان موسیقی، ۳ گروه کلاسیک،۱۴ گروه سنتی، ۸ گروه آثار بین الملل ،۱۱ گروه سرود و استان ها ۱۸۸ گروه که در مجموع ۲۱۲۶ هنرمند هستند.
دبیر جشنواره موسیقی فجر گفت: جشنواره ما صدرصد هنری است و همه اعضا هنرمند هستند و تمام تلاش ما این بود به ذات موسیقی بپردازیم فارغ از هر افتراق که یک عده بخواهند ایجاد کنند.
** میزبانی هفت سالن از۷۷ اجرا در موسیقی فجر
در ادامه ستایشگر درباره سالنهای جشنواره گفت: ما هفت سالن امسال داریم که در شش شب، ۷۷ اجرا را میزبامی می کنند. تالار وحد در بخش ارکسترال با ۹ اجرا، تالار رودکی در بخش ردیف دستگاهی با ۲۳ اجرا، فرهنگسرای نیاوران در بحش بانوان و بین الملل با ۱۱ اجرا، فرهنگسرای ارسباران با بحش سرود و نواحی با ۱۹ اجرا، مجموعه کوشک هنر در کتابخانه ملی امسال اضافه شده که اجراهای نواحی با ۱۳ برنامه خواهد بود.
وی گفت: سالن میلاد نمایشگاه بین المللی موسیقی مرومی با ۱۲ برنامه و یک سالن با عنوان جدید موزه هنرهای دینی امام علی میزبان بخش جشنواره جشنواره های ما و نمایشگاه بخش سی و هشت دوره قبل در بخش پوسترها و پخش ویدیوهای اجراهای قبل از اول تا دوره سی و هفت، بخش بین الملل با ۸ اجرا از کشورهای پرتغال ، روسیه، مجازستان، هند، افغانستات، تاجیکستات، ارمنستان و صربستان با تنوع موسیقیایی در فجر حضور دارند.
ستایشگر افزود: بخش استان ها تا الان ۱۶ استان اعلام آمادگی کردند که گلستان با ۳۴ اجرا بیشترین سهم را خواهد داشت. بخش سرود برای دومین سال است که امسال با یاد و گرامیداشت اسفندیار قره باغی در سالن ارسباران برپا می شود. دو بخش بزرگداشت و تجلیل از دو هنرمندان حوزه موسیقی ردیف دستگاهی و موسیقی داریم. امسال به مدت پنج شب بطور مستقیم اجراها را از رادیو گفت وگو دلریم که فردا جدولش ارایه می شود. جایزه موسیقی رسانه مثل سال های قبل در بخش های مختلف مقل هر سال هست. جایزه ترانه با ۲۵۳۲ تک آهنگ ک ۱۳۲ البوم رقابتی است.
** افتتاحیه جشنواره موسیقی فجر از روز جمعه با اجرای ارکستر ملی
وی درباره بلیت فروشی هم عنوان کرد: سامانه بلیت فروشی امسال تغییراتی دارد، سالهای قبل انجمن موسیقی فراخوانی منتشر میکرد، اما امسال مشکلاتی داشتیم در زمینه تجمیع خوانندگان که بررسی شد، بهرحال امسال زمانی که فردی وارد سایت فروش می شود، در واقع به سایت تهیه کننده هر خواننده باید وارد شود که البته این ازمون و خطاست. گروه های آزاد هم امسال بلیتشان به فروش می رود. جشنواره جمعه با اجرای ارکستر ملی کارش را شروع و چهارشنبه در تالار وحدت به معرفی برگزیدگان به کار خود پایان می دهد.
** بخش پرسش و پاسخ اهالی رسانه
در بخش پرسش و پاسخ محمد الهیاری عنوان کرد: من فکر میکنم ما باید چشمواره را تبدیل به رویداد کنیم و از افزوده کلمه بین المللی بدان دوری کنیم، بهرحال کار بین الملل یعنی گفت وگو با نهادها که سازمان ها و این تبادل باید اتفاق بیافتد و این ریل گذاری را تلاش داریم که انجام دهیم.
ستایشگر هم درباره کانون برگزیدگان فجر گفت: من شخصا قایل به این نیستم، جشنواره حتما وظیفه دارد برنده ها را تا نهایت همراهی کند، ما وظیفه شناسایی داریم، اما چه بهتر کانونی برای کمک باشد بنطر من این کمک و همراهی در خود جایزه باربد باید تعریف شود تا برندگان در طول سال از مزایای آن منتفع شوند.
عبدی نیز توضیح داد: در هییت انتخاب ما نوازندگان زیاد جوانی داریم و تصمیم گرفتیم بستری باشیم که اینها جایی داشته باشند تا هنرشان را به نمایش بگذارند، حال اینکه چطور جوانان را جذب کنیم، یک جشنواره جوان هست اما باز هم آغوش باز نسبت به جوانان داریم.
** مدیر دفتر موسیقی وزارت ارشاد: دوری خبرنگاران از دفتر موسیقی به دلیل «نامحرمی» آنها نیست
الهیاری درباره کمرنگ بودن ارتباط رسانه ها و دفتر موسیقی گفت: قطعا ما تلاش داریم تعاملمان به اهالی رسانه زیاد باشد، اگر نتوانستیم پاسخگو باشیم بخاطر نامحرمی نیست، اما همه ما تلاش داریم موسیقی حفط شود و از هنرمند در برابر خواستهها صیانت کنیم، اگر سستی از طرف ما دیدید به حساب فاصله نگدارید، حرکت در این مسیر بخاطر صیانت از فضای هنر و هنرمندان است.
در ادامه بهزاد عبدی درباره عنوان «جایزه باربد» گفت: این یک نماد و اتفاقا اسم هوشمندانه ای است، ما امسال تلاش کردیم نوازندگان خیابانی هم داشته باشیم اما شرایط جور نشد منتها خیلی اتفاق خوبی رخ داده و امیدواریم برای سال های بعد بتوانیم این اتفاق جذاب را رقم بزنیم.
** در واکنش به اهانت به اهالی موسیقی استعفا دادم کارم احساسی نبود
وی در پاسخ به این سوال که چرا در مقام دبیر جشنواره به خودش اجازه داده برای صحبتهای چندین سال قبل رائفی پور استعفا بدهد، گفت: من بخاطر صیانت از موسیقی و صیانت از هنرمندان استعفا دادم. اصلا کارم احساسی نبود، ویدیو را دیدم مهم نیست چند سال پیش بوده ولی آقای رائفی پور عذرخواهی نکرده بودند، من در این جایگاه از حمایت دکتر اله یاری برخوردار بودم تا بگویم آقای رائفی پور دوازده سال فرصت عذرخواهی داشتی اما نکردی، بهرحال زمان چیزی را منتفی نمیکند ، مطمئنم دیگراین اتفاق تکرار نخواهد شد.
عبدی گفت: من همیشه هنرمند در سراسر دنیا بودم، اما اولین بار است که مدیر هستم، منتها در این جایگاه باید از حقوق هنرمندان صیانت میکردم، کسی نباید به حیثیت هنری من و دیگر هنرمندان توهین کند ، آقای رائفی پور چندین بار عذرخواهی کردند و این برای من خیلی ارزش داشت.
** میزان جایزه موسیقی فجر
الهیاری درباره مبلغ جوایز یادآور شد: مبلغ جایزهها امسال دو برابر شده و قابل اعتنا است و در بخش رقابتی اینها را خواهیم دید.
ستایشگر همچنین درباره شرایط اخیر و فعالیت هنرمندان گفت: در این چند ماه کسی کار نمیکرده و کنسرت هم برگزار نمیکرده است بنابراین شرایط عادی نبوده و نمیتوان آن را با دیگر دورهها یکی دانست. من نمیتوانم مثل فلان مدیر یا شخص بخندم و بگویم همه چیز عادی است. من در حوزه اجرا پشت دست هیچ جشنوارهای کار نمیکنم چه تئاتر یا فیلم ، درهمین دوره سینماها و تئاتر باز بودند اما موسیقی تعطیل بود، به ما ربطی هم ندارد بقیه چه میکنند ما سیاست خاص خود را داریم و آن هم صیانت از موسیقی و هنرمندان است.
** در دفتر موسیقی هیچ کس علیه هنرمندان نیست
در پایان بهزاد عبدی با تشکر از محمد اله یاری برای حمایتهایش گفت: من این را اعلام کنم که در دفتر موسیقی هیچ کس علیه هنرمندان نیست هر لحظه هر کسی اراده کند آقای اله یاری با آغوش باز برای فعالیتش قدم جلو خواهد گذاشت.
** توصیح مدیر دفتر موسیقی درباره حواشی کنسرت سیروان
در پایان محمد اله یاری عنوان کرد: این روزها به دلائل مختلف از جمله معیشت هنرمندان و موزیسینها و اقتصاد مویسقی گرفته تا حال مردم هنرمندان پای کار کنسرتها آمدهاند و شرایط را برای فعالیت بهتر دراسفند آماده کردهایم که در این ماه اجراهای گسترده هنرمندان را داشته باشیم. در ارتباط با حواشی اجرای یک کنسرت هنرمند پاپ نیز که چند شب پیش رخ داد باید بگویم که نظارتها زیاد است، منتها بهرحال هنرمندان تمایل به کار دارند و باید از آنها حمایت کرد، در سایر اجراها چنین حواشی نداشتیم.
انتهای پیام/