دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
دانستنی‌ها؛

چه کسی عراق را بعنوان آغازگر جنگ با ایران معرفی کرد؟

خاویر پرز دکوئیار، دبیر کل وقت سازمان ملل در ۱۸ آذر سال ۱۳۷۰، پس از تکمیل تحقیقات خود، و کش و قوس‌های فراوان عراق را آغازگر جنگ علیه ایران معرفی کرد.
کد خبر : 819213

همانطور که می‌دانید طولی نکشید که پس از گیر و دار پیروزی انقلاب کشورمان وارد جنگی ناجوانمردانه با عراق شد، کشوری که تحت حکمرانی صدام بر این خیال باطل بود که می‌تواند در کمتر از چند روز تهران را فتح کند و در خیابان‌های آن قدم بزند.

جنگی که آغاز شد و چند سال طول کشید تا کشور‌های دیگر متجاوز را بشناسند و پرده از چهره آن برداشته شود.

اما چه اتفاقی افتاد؟

چه کسی عراق را بعنوان آغازگر جنگ با ایران معرفی کرد؟

 

از جنگ تا معرفی طرف متجاوز از سوی سازمان ملل

۱۳ فروردین سال ۱۳۵۸ و درست ۵۰ روز پس از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی ایران، ارتش عراق به حریم هوایی شهر مهران تجاوز کرد و روز بعد، گروه پیاده خود را به سمت قصرشیرین روانه ساخت و این اقدامات با تجاوز ۳۱ شهریور ۱۳۵۹، و تجاوز هوایی زمینی بمباران و غارت احشام مرزنشینان توسط عراق صورت بیشتر شد که در پی آن بسیاری از مردمم بی گناه کشته و مجروح شدند.

اما در این میان پایبندی جمهوری اسلامی ایران به قرارداد ۱۹۷۵ تا جایی بود که پس از بمباران‌های روستا‌های مرزی ایران توسط هواپیما‌های عراقی، دولت ایران بدون اقدام متقابل، به منظور کاهش تشنج در منطقه، استاندار آذربایجان غربی را برای مذاکره با استاندار سلیمانیه به عراق اعزام کرد که به هرحال، عراق در تاریخ ۱۷ شهریور سال ۱۳۵۹، به بهانه اینکه ایران در تحویل و تحول زمین‌هایی که علامت گذاری شده است، کوتاهی می‌کند، با ارتش خود برای اشغال این زمین‌ها اقدام کرد.

در نهایت صدام حسین در ۲۶ شهریور سال ۱۳۵۹، در نطقی در پارلمان آن کشور، با الغای قرارداد ۱۹۷۵ تأکید کرد که عراق برای ایران در اروندرود حقی قائل نیست که در حقیقت، اعلام لغو قرارداد ۱۹۷۵، مقدمه تجاوز نظامی عراق به خاک ایران بود.

پس از ۸ سال جنگ و شهید و مجروح شدن بسیاری از مردم بی گناه، قطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت، در ۲۹ تیر سال ۱۳۶۶ به تصویب شورای امنیت سازمان ملل رسید و جمهوری اسلامی ایران آن را در ۲۶ تیر سال ۱۳۶۷ پذیرفت. براساس این قطعنامه، در ۱۷ مرداد سال ۱۳۶۷، در حدفاصل مرز‌های دو کشور، نیروی حافظ صلح «یونیماک» مستقر شد و پس از آن نیز در ۲۹ مرداد سال ۱۳۶۷، میان دو کشور آتش بس برقرار شد و دبیرکل سازمان ملل در ۱۸ آذر سال ۱۳۷۰، پس از تکمیل تحقیقات خود، و کش و قوس‌های فراوان عراق را آغازگر جنگ علیه ایران معرفی کرد یعنی چیزی حدود سه سال و نیم پس از پذیرش قطعنامه ۵۹۸ از سوی ایران و آتش بس میان کشور‌های ایران و عراق.

براین اساس و طبق بند ۶ قطع نامه ۵۹۸، دبیر کل موظف شد تا متجاوز را به شورای امنیت معرفی کند.

 

چه کسی عراق را بعنوان آغازگر جنگ با ایران معرفی کرد؟

 

خاویر پرز دکوئیار؛ برنده جایزه «تفاهم بین المللی»

خاویر پرز دکوئیار، دبیر کل وقت سازمان ملل، درست در ۱۸ آذر سال ۱۳۷۰ در اقدامی شجاعانه، رژیم بعثی عراق را به عنوان متجاوز در جنگ ایران و عراق به شورای امنیت معرفی کرد.

براساس گزارش وی که در عرصه جهانی یک پیروزی سیاسی برای ایران به شمار می‌آمد، دکوئیار صریحا حمله عراق به ایران را نقض حقوق بین الملل و اصول اخلاقی دانست و از سوی دیگر نیز توضیحات عراق برای جامعه بین المللی قابل قبول و کافی شناخته نشد.

وی به دلیل تلاش‌های پی گیرش در ایجاد آتش بس، برنده جایزه «تفاهم بین المللی» سال ۱۹۸۷ شد.

دکوئیار در بازه زمانی ۱۹۸۲ تا ۱۹۹۱ به عنوان دبیرکل سازمان ملل متحد فعالیت کرد و آن طور که سازمان ملل متحد در بیانیه خود اعلام کرده است، نقش مهمی در توافقات صلح در کامبوج و السالوادور ایفا کرده بود.

 

اما چطور شد که عراق اقدام به جنگ با ایران کرد؟

درست پس از آن که انقلاب اسلامی مردم ایران به سرانجام رسید، این ترس بر جان آمریکایی‌ها و جبهه غرب افتاد که نکند این موضوع همه گیر شود و کل منطقه را بپوشاند و از اینر و تصمیم گرفت تا با تجهیز عراق به این کشور جرات مقابله با ایران را بدهد و آن را بنوعی جلو بیاندازد.

با توجه به این که در آن روز‌ها عراق کشوری چندان پیشرفته نبود پس به یقین، می‌توان به این موضوع رسید که، بدون وعده‌ها و حمایت‌های آمریکا و غرب، فکر حمله به ایران برای کشوری، چون عراق، تصوری ناممکن بود.  
در این میان آمریکا به عنوان اولین چراغ سبز خود و به منظور هموارتر شدن راه برای کمک به عراق، در فروردین ۱۳۶۱، نام این کشور را از فهرست کشور‌های تروریست پاک کرد و همواره از مخالفان تصویب قطعنامه‌های سازمان ملل بر ضد عراق در استفاده از سلاح‌های شیمیایی و میکروبی بود.

 

چه کسی عراق را بعنوان آغازگر جنگ با ایران معرفی کرد؟

 

تجاوزی که تنها از صدام حسین بر می‌آمد!

شاید اگر بخواهیم با صفاتی صدام حسین را معرفی کنیم و وی را آغازگر جنگ با ایران بدانیم، اینطور بتوان گفت که، وی فردی متکبر با روحیه دیکتاتوری و تجاوزگری بود که همین چند صفت کافی است تا فردی راضی شود رویای تصاحب ایران و فتح چند روزه تهران را در سر خود بپروراند و جنگی ناجوانمردانه را آغاز کند.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب