دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
سمیه آباده در گفت‌وگو با آنا:

هشت سال زنانگی دوران جنگ باید شنیده و دیده شود

هشت سال زنانگی دوران جنگ باید شنیده و دیده شود
کارگردان نمایش «ناگفته‌های هشت سال زنانگی» گفت: خیلی‌ها می‌گویند که نوجوان الان نمی‌توانند دوران دفاع مقدس را درک کنند و با نسل‌های قبلی متفاوت‌اند اما من موافق نیستم اگر بتوانیم مسیر درست را به آنها نشان دهیم، آنها هم به درک صحیح می‌رسند.
کد خبر : 816367

سمیه آباده کارگردان نمایش «ناگفته‌های هشت سال زنانگی» در گفت‌وگو با خبرنگار تئاتر خبرگزاری آنا عنوان کرد: این نمایش درباره داستان‌های واقعی زنان جنگ است، طبق تحقیقاتی که هم از طریق اینترنت و فضای مجازی درباره این بانوان داشتم وهم صحبت‌هایی که حضوری با برخی همسران و رزمندگان داشتم نمایشنامه را تکمیل کردم. خانم‌هایی مثل «معصومه حاجی محمدی» که همسر شهید و «زهرا شورآب» که در جنگ خرمشهر حضور داشتند.

وی با اشاره به اینکه این نمایش امروز پنجشنبه سوم آذر ماه به صحنه می‌رود، ‌گفت: تمرکزم بر فضای اوایل جنگ است که زنان برای کمک به پشت جبهه‌ها فعال بودند، تعداد شهدا روز به روز بیشتر می‌شد، در نماز جمعه اعلام می‌کنند که نیاز به حضور بانوان پشت خط هست، بنابراین خانم‌ها داوطلبانه پشت جبهه می‌روند. فضای نمایش در مکانی فرضی است که خانم‌ها شروع به غسل و کفن شهدا می‌کنند، لباس‌های سربازان در بیمارستان‌ها را می‌شویند و حتی لب خط می‌روند.  

** تلفیقی از دو زمان حال و گذشته در چند روایت

آباده در ادامه با اشاره به اینکه کار دارای ۱۰ کاراکتر اصلی و چند کاراکتر فرعی است که در دو زمان حال و گذشته روایت‌هایی می‌کند، افزود: خانم‌ها در نمایش ما در فضایی نامعلوم جمع شده و داستان‌هایشان از جنگ را روایت می‌کنند.

وی با اشاره به ارادتش به شهدا، گفت: الان مطرح می‌شود که نوجوان‌های ما چنین و چنان هستند و خیلی با نسل‌های گذشته متفاوتند، من این را قبول ندارم. تمام نوجوان‌های ما قابلیت درک دفاع مقدس را دارند درصورتی که بتوانیم تصویر درستی از قهرمانان جنگمان ارائه دهیم. من برای رساندن بچه‌ها به این درک آنها را به سمت مطالعه سوق دادم و اینکه خودشان تحقیق کنند و به نتایج صحیح برسند. مخصوصا زنانی که تمام وقت پشت جبهه‌ها زحمت می‌کشیدند، ما زمانی که فیلم‌های مستند را در این رابطه می‌دیدیم، به پهنای صورت اشک می‌ریختیم چرا که واقعا آنها دل‌های بزرگی داشتند.

** ناگفته‌های جنگ مرا آزار می‌دهد

آباده اظهار داشت: مثلا خانمی را به یاد می‌آورم که موقع شستن لباس سربازان، لباسی را دید که برایش آشنا بود. بعد متوجه شد که لباس پسرش است که شهید شده، باز هم دست از فعالیت نکشید و در بیمارستان مشغول کار بود، یا مادرانی که به خاطر حفاظت از بچه‌هایشان در زمان جنگ خودشان شهید شدند. این مسائل اصلا در جایی مطرح نشده و ناگفته‌ها مرا آزار می‌دهد.

این بازیگر و کارگردان تئاتر با بیان اینکه خیلی از مردم از جنگ فقط یک روتین کلیشه‌ای شنیده‌اند، گفت: ما در گروه نمایش‌مان از بچه پنج ساله تا بازیگر چهل و اندی ساله داریم که همه آنها به استثنای یک نفر،‌هنرجوی خودم در آموزشگاه تئاتر هستند. بنابراین از همه نسل‌ها در این کار حضور دارند.

وی با بیان اینکه از رباط کریم در جشنواره شرکت کرده،‌ گفت: مدت زمان اجرای نمایش  75 دقیقه است. برای آماده سازی متن نمایشنامه دو سال زحمت کشیدم به خاطر همین هم سال گذشته نتوانستم در جشنواره شرکت کنم.

آباده در پایان گفت: با اجرای این کار تلاش کردم اثری خلق کنم که سال‌ها بعد بواسطه آن بتوانم سرم را بالا بگیرم و با افتخار به آن نگاه کنم، چرا که سراسر آن را با تحقیق و مستندات آماده کردم.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب