دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در گفت‌وگو با آنا؛

تب کریمه کنگو؛ علائم و روش‌های تشخیص آن/ چه کسانی در معرض ابتلا به تب کریمه کنگو هستند؟

مردانی گفت: این بیماری یک بیماری مشترک بین انسان و حیوان است که از راه نیش کنه آلوده و یا استفاده از خون یا تماس با خون یا فرآورده‌های خونی و یا بافت حیوان یا انسان آلوده ممکن است فرد را گرفتار کند.
کد خبر : 666450
تب

مسعود مردانی استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و عضو کمیته کشوری تب‌های همولوژیک در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه جامعه خبرگزاری آنا، درباره بیماری تب کنگو اظهار کرد: بیماری تب کریمه کنگو که از آن به عنوان بیماری تب کنگو نام می‌برند در واقع یکی از بیماری‌های بومی کشور است و از سال‌های قبل وجود داشته، اما اولین مورد ثابت شده آن از سال ۱۳۷۸ در شهرستان شهرکرد توسط یکی از بیماران بنده تشخیص داده شد و رسما بعد از آن کمیته کشوری پیشگیری و درمان تب‌های هموراژیک کریمه کنگو را تشکیل شد.


وی درباره این بیماری که یک بیماری مشترک بین حیوان و انسان است گفت: این بیماری یک بیماری مشترک بین انسان و حیوان است که از راه نیش کنه آلوده و یا استفاده از خون یا تماس با خون یا فرآورده‌های خونی و یا بافت حیوان یا انسان آلوده ممکن است فرد را گرفتار کند. افرادی که شغل آن‌ها دامداری است و یا کار قصابی و سلاخی انجام می‌دهند و یا دامپزشک، طبیب و پرستار هستند، بیشتر در معرض ابتلا قرار دارند.


عضو کمیته کشوری تب‌های همولوژیک درباره خطرات ذبخ دام در خارج از کشتارگاه گفت: افرادی که گوسفند را در خارج از کشتارگاه‌های سنتی یا صنعتی ذبح می‌کنند، به عنوان نذری اگر حیوانی که سر می‌بُرند دچار بیماری باشد می‌توانند بیماری را راحت به خودشان منتقل کنند.


مردانی درباره ممنوعیت ذبح دام در معابر عمومی توسط وزارت بهداشت بیان کرد: به همین دلیل است که وزارت بهداشت اعلام کرد، نذری و یا ذبح دام‌ها در معابر عمومی و خارج از زنجیره کشتارگاه‌های صنعتی و سنتی ممنوع است.


علائم تب کریمه کنگو چیست؟


عضو کمیته کشوری تب‌های همولوژیک گفت: از علائم تب کریمه کنگو که شبیه به علائم آنفولانزا است می‌توانیم به تب بسیار بالا، سردرد شدید، بدن درد، کوفتگی و... اشاره کرد که البته این بیماری بیشتر از اواسط تابستان شروع می‌شود. بروز موارد این بیماری از اردیبهشت‌ماه در سطح کشور که زمان جابه‌جایی کنه‌ها است اتفاق می‌افتد و گاهی در ماه‌های اردیبهشت، خرداد، تیر و مرداد افزایش پیدا می‌کند؛ همچنین با خنک شدن هوا این بیماری کاهش پیدا خواهد کرد.


وی ادامه داد: تب کریمه کنگو با علائمی شبیه به آنفولانزا شروع می‌شود و کمی بعد از آن فرد مبتلا به بیماری شروع به خون ریزی بینی، دهان و لثه می‌کند، در بعضی موارد ممکن است این بیماری با دارو بهبود پیدا کند و به صورت کامل از بین برود.




بیشتر بخوانید:


آقامیری: آمار مبتلایان تب کریمه رو به افزایش است


راهکارهای پیشگیری از تب کریمه-کنگو +اینفوگرافیک




مردانی درباره سیستم بیماریابی که توسط آن می‌شود این بیماری را تحت نظر قرار داد و کنترل کرد گفت: در کشور ما سیستم بیماریابی بسیار خوبی وجود دارد که ما از حدود ۲۰ الی ۲۲ سال پیش تا به حال در ایران سال به سال این بیماری را کنترل می‌کنیم و قرار است که آخرین سمینار کشوری این بیماری را در سالن ابن سینا دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در تیرماه برگزار کنیم.


تشخیص تب کریمه کنگو به چه روش‌هایی انجام می‌شود؟


وی با بیان اینکه این بیماری به روش‌های PCR یا آرتی PCR انجام می‌شود گفت: غیر از آن ممکن است از روش‌های سرولوژی، بررسی آنتی بادی‌های IGG و IGM بر علیه ویروس تب کنگو نیز اتفاق بیفتد. وقتی که این بیماری تشخیص داده شد باید حتما مراحل درمانی آن را در پیش بگیریم که خوشبختانه راه‌های درمانی برای این بیماری در کشور وجود دارد؛ روش‌هایی مانند استفاده از داروی خوراکی ریباویرین که برای اولین بار ما در دنیا در یک هیستوریکال کُهورت در سال ۲۰۰۳ متوجه شدیم که این دارو حدود ۸۹ درصد می‌تواند برای موارد ثابت شده بیماری موثر باشد و این دارو، داروی موثری است و می‌تواند باعث بهبودی شود. البته اگر مراحل درمان را دیر در پیش بگیریم ممکن است فرد بر اثر شدت بیماری جان خود را از دست بدهد و این بیماری بین ۱۰ تا ۳۰ درصد مرگ و میر دارد و بیمارانی که معمولا بهبودی پیدا می‌کنند عارضه آنچنانی برجای نمی‌گذارد.


مردانی با اشاره به اینکه بانوان باردار نمی‌توانند از داروی ریباورین استفاده کنند گفت: داروی ریباورین را زن باردار نمی‌تواند استفاده کند، چراکه دارو تراتوژن است و در جنین مشکلات و ناهنجاری ایجاد می‌کند.


راه‌های مراقبت و جلوگیری از ابتلا به بیماری


وی ادامه داد: افرادی که شغل آن‌ها قصابی، سلاخی و یا دامپزشکی است در برخورد با موارد بیماری، باید ایزولاسیون را انجام دهند، به این دلیل که این بیماری یکی از بیماری‌هایی است که قدرت انتقال بالایی از فردی به فرد دیگر دارد. این افراد با استفاده از روپوش و دستکش‌های خاص و ضد آب استفاده کنند. این بیماری از راه خوردن گوشت منتقل نمی‌شود، به خصوص گوشتی که پخته و یا کباب شده باشد.


انتهای پیام/۱۲۰/

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب