دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
08 ارديبهشت 1401 - 12:00
فناوری در هفته ای که گذشت/ ۸۳؛

تبدیل خدمات دولتی به یک آیکون در تلفن همراه/ با دوربین جیبی، شب را به روز تبدیل کنید

اتفاقات بسیاری طی هفته گذشته در جهان علم و فناوری رخ داد که در این گزارش به بررسی برخی از تازه‌های علم می‌پردازیم.
کد خبر : 653496
فناوری در هفته ای که گذشت



به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا؛ جهان علم و فناوری با سرعت زیادی در حال تغییر و پیشرفت است و هر لحظه خبری تازه از اکتشافات بشر و تولید محصولات پیشرفته منتشر می‌شود. از ابتدای هفته تاکنون خبرها و گزارش‌های مختلفی در این حوزه به اطلاع خوانندگان رسیده که در ادامه به برخی از آنها اشاره می‌کنیم:


زارع‌پور: خدمات دولت را به یک آیکون هوشمند در تلفن همراه مردم تبدیل می‌کنیم


وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: زیرساخت‌های خوبی فراهم شده تا دولت را به یک آیکون در گوشی تلفن همراه مردم تبدیل کند. در قانون بودجه ۱۴۰۱ بند قانونی پیش‌بینی شد که بر اساس آن کلیه دستگاه‌ها مهلت دارند تا شهریورماه، پنجره واحد خدمات خود را تکمیل و وزارت ارتباطات نیز دی‌ماه پنجره واحد هوشمند را راه‌اندازی کند.


زارع‌پور: خدمات دولت را به یک آیکون هوشمند در تلفن همراه مردم تبدیل می‌کنیم


«عیسی زارع‌پور»، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در گفت‌وگوی تلویزیونی تصریح کرد: در دنیا بار اصلی اینترنت بر دوش اینترنت ثابت است و عمدتاً در حالت ساکن از اینترنت ثابت استفاده می‌کنند. اینترنت همراه به دلیل وابستگی به فرکانس رادیویی، دارای محدودیت‌هایی است.


وی افزود: در گذشته سرمایه‌گذاری درستی برای توسعه اینترنت ثابت انجام نشده و بار آن روی شبکه اینترنت همراه آمده که کشش و ظرفیت لازم را به دلیل محدودیت فرکانس‌ها ندارد. خصوصاً در دوران شیوع کرونا که زندگی مردم به فناوری وابسته شد، این بار بیش از گذشته به اپراتورها تحمیل شد.


زارع‌پور تأکید کرد: تکنولوژی فیبرنوری، حوزه فناوری را تا سال‌ها بیمه خواهد کرد. ما مانند گذشتگان از کنار توسعه فیبرنوری عبور نکردیم زیرا اعتقاد داریم نسخه شفابخش کشور در حوزه فناوری، توسعه فیبرنوری است. یک بسته حمایتی برای کسانی که در این حوزه فعالیت می‌کنند، فراهم کرده‌ایم. به این شکل که اگر اپراتورها در این پروژه همراهی کنند، دولت بخشی از سهم خود از درآمد اپراتورها را تا پنج سال دریافت نکند.


وی افزود: معتقدم نهضت فیبرکشی باید در کشور فعال شود. اکنون نیاز اصلی مردم ارتباطات پرسرعت است که ما به عنوان حق مردم به آن نگاه می‌کنیم و باید برای دستیابی به این حق تلاش کنیم. در قانون بودجه‌بندی آمده که همه دستگاه‌ها مکلف شدند که هرگونه زیرساختی که در اختیارشان است را طبق تعرفه‌ای که کمیسیون تنظیم مقررات اعلام می‌کند در اختیار بخش خصوصی بگذارند.


وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: اسفند ۱۴۰۰ توانستیم برای قدم اول ۵۰۰ هزار پورت فیبرنوری را واگذار کنیم و اکنون بیش از ۱ میلیون و ۴۰۰ فیبرنوری را واگذار کرده‌ایم.


وی درباره شبکه ملی اطلاعات گفت: شبکه ملی اطلاعات یک شبکه پرسرعت، با کیفیت، امن و مستقل است که خدماتی در بستر آن به مردم ارائه می‌شود. برخی مردم اعتقاد دارند اگر شبکه ملی اطلاعات راه بیفتد، دسترسی‌ آن‌ها به اینترنت قطع می‌شود، مسئولان نیز می‌گویند که راه‌اندازی این شبکه نشدنی است، ما قصد داریم این دو نگرش را عوض کنیم.

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات افزود: کارگروهی برای تکمیل شبکه ملی اطلاعات تشکیل شده و تا کنون ۲۸ جلسه برگزار کرده‌ایم. اکنون میانگین سرعت اینترنت در بخش همراه و ثابت چند ۱۰ مگابیت‌برثانیه است و این در حالی است که به دنبال سرعت‌های چند ۱۰۰ مگابیت‌برثانیه هستیم. قصد داریم با توسعه فیبرنوری، اینترنت با سرعت‌های یک گیگابیت بر ثانیه را در اختیار کسب‌وکارها قرار دهیم.


ساختمان‌ها باید با هدف حفظ محیط زیست و معماری پایدار ساخته شوند/ به روش‌های نوین معماری بها بدهیم


چهره ماندگار ایران در معماری و مهندسی راه و ساختمان گفت: در ساخت و ساز ساختمان‌ها و بناهای معماری از مصالحی استفاده می‌شود که اغلب به علت استفاده از سوخت‌های فسیلی، تاثیر نامطلوبی بر محیط زیست وارد می‌کنند از این رو استفاده از تکنولوژی‌های نوین و بکارگیری مصالح سازگار با محیط زیست مورد توجه صنعتگران این حوزه قرار گرفته است.


ساختمان‌ها باید با هدف حفظ محیط زیست و معماری پایدار ساخته شوند/ به روش‌های نوین معماری بها بدهیم


در حال حاضر معماری پایدار و مهندسی پایدار به منظور کاهش آلودگی‌های زیست محیطی و مصرف بهینه انرژی مورد توجه بسیاری از طراحان و معماران دنیا قرار گرفته است. آنها برای تحقق این مساله از تکنولوژی‌های نوین و مصالح جدیدی استفاده می‌کنند که سازگاری بیشتری با محیط زیست دارد. در ایران نیز طی چند سال اخیر توجه ویژه‌ای به این امر مهم شده است.


پروفسور محمود گلابچی، چهره ماندگار ایران در معماری و مهندسی راه و ساختمان، بنیان گذار قطب علمی فناوری معماری و بنیان گذار دانشگاه معماری و هنر پارس، دارای کرسی یونسکو در معماری اسلامی، استاد نمونه دانشگاه تهران، استاد نمونه دانشگاه‎های کشور و پژوهشگر برجسته دانشگاه تهران، پژوهشگر برجسته دانشگاه‎های کشور در این خصوص به آنا می‌گوید: مشکلات زیست محیطی از جمله تولید گاز کربنیک، پدیده گازهای گلخانه‌ای و گرم شدن کره زمین که امروزه در جهان شاهد وقوع آن هستیم ناشی از نوع مصالح، صنایع و تکنولوژی‌هایی است که تاکنون در کره زمین مورد استفاده قرار گرفته است از اینرو برای کاهش این مسایل زیست محیطی باید به سمت بکارگیری از تکنولوژی‌ها و مصالح جدید ساختمانی برویم.


امروزه ما در معرض تولید انوع مصالحی مانند سیمان، فولاد، آلومینیوم و .... هستیم که نیازمند سوخت‌های فسیلی هستند؛ این مصالح خیلی شدید به محیط زیست صدمه وارد می‌کنند؛ متاسفانه امروز شاهد کاهش 30 درصدی ضخامت یخ‌های قطبی و کاهش 40 درصدی سطح آنها و افزایش سطح آب دریاها و اقیانوس‌ها نسبت به 30 سال گذشته هستیم و اگر این روند ادامه پیدا کند، پیش بینی می‌شود در آینده نزدیک ده‌ها هزار شهر به زیر آب برود.


تغییرات زیست محیطی و تغییر اقلیم طی سال‌های آینده شدیدتر نیز خواهد شد. در حال حاضرهم شاهد نشانه‌هایی مانند ایجاد خشکسالی در سرزمین‌ها و کاهش میزان بارندگی‌ها و آثاری مانند آن هستیم بنابراین استفاده از تکنولوژی‌ها و مصالح جدید ساختمانی برای کاهش این صدمات زیست محیطی اجتناب ناپذیر است. ما حتما باید نسبت به چگونه ساختن ساختمان‌ها و رفتار صنایع بیندیشم تا این آلودگی‌ها را به حداقل برسانیم.


دوربین جیبی با الگوریتم هوش مصنوعی/ با این دوربین، شب را به روز تبدیل کنید


محققان با ترکیب فناوری تصویربرداری و الگوریتم هوش مصنوعی یک دوربین جدید طراحی کرده‌اند.


دوربین جیبی با الگوریتم هوش مصنوعی/ با این دوربین، شب را به روز تبدیل کنید


دوربین دید در شب یکی از تجهیزات پیشرفته برای مصارف خاص است. این دوربین مزیت‌های بسیاری نسبت به دوربین‌های معمولی دارد و همین امر این دوربین را متمایز می‌کند.


استارت‌آپ «Duovox» به‌تازگی یک دوربین جدید با سنسور و الگوریتم‌های پیشرفته طراحی کرده‌ که می‌تواند شب را به روز تبدیل کند و تصاویر تمام‌رنگی ارائه می‌دهد. محققان این فناوری تصویربرداری جدید را با الگوریتم‌های پیشرفته هوش مصنوعی ترکیب کرده و باعث شدند تا تصاویر گرفته‌شده در شب به‌صورت عکس تمام‌رنگی تبدیل شوند.


یکی دیگر از مزیت‌های دیگر این دوربین جدید قابل حمل‌بودن آن است. سنسور این دوربین ۵ مگاپیکسلی تصاویر در نور کم را می‌تواند بگیرد و یک عکس تمام‌رنگی با کیفیت عالی چاپ می‌کند. همچنین رنگ این تصاویر شبیه به رنگ واقعی اجسام است.


کیفیت دوربین جدید تقریبا ۲ برابر کیفیت دوربین آیفون ۱۳ پرومکس است. وزن آن بسیار سبک در حدود ۴۰۰ گرم تخمین زده شده است. این دوربین با قابلیت‌های جدید فضای بسیار کمی را در کوله‌پشتی اشغال می‌کند و حتی قابل جاشدن در جیب لباس است. سیستم هوش مصنوعی باعث می‌شود تا استفاده از آن راحت باشد و گزینه‌هایی مانند سرعت شاتر، نوردهی، دیافراگم و «ایزو» (ISO) به‌صورت خودکار انجام می‌شود. سرعت شاتر، سرعتی است که شاتر دوربین با آن بسته می‌شود و نور را روی سنسور دوربین قرار می‌دهد. همچنین با افزایش ایزو نور تصاویر روشن‌تر می‌شود.


ایلان ماسک توئیتر را خرید


بالاخره توئیتر موافقت کرد که سهام این شبکه اجتماعی را به ارزش ۴۴ میلیارد دلار به ایلان ماسک بفروشد.


ایلان ماسک توئیتر را خرید


منابع رسمی اعلام کرده‌اند که بالاخره ایلان ماسک سهام شبکه اجتماعی توئیتر را خریداری کرد. بالاخره توئیتر موافقت کرد که سهام این شبکه اجتماعی را به ارزش ۴۴ میلیارد دلار به ایلان ماسک بفروشد و این موضوع ثروتمندترین مرد جهان را یک قدم به کنترل پلتفرم‌های اجتماعی نزدیک‌تر کرد.


به نقل از وال استریت ژورنال، ماسک و هیئت مدیره توئیتر ساعاتی پیش درباره معامله فروش توئیتر که به عنوان یکی از بزرگ‌ترین خریدهای تاریخ فناوری شناخته می‌شود، به توافق رسیدند. این معامله احتمالاً برای سال‌های آینده پیامدهای جهانی در ارتباط با نحوه استفاده میلیاردها نفر از رسانه‌های اجتماعی خواهد داشت.


ایلان ماسک در جریان این خرید بزرگ وعده‌هایی از جمله «باز کردن الگوریتم‌ها برای افزایش اعتماد، شکست دادن ربات‌های هرزنامه و احراز هویت همه انسان‌ها» را داده است.


سهامداران توئیتر ۵۴.۲۰ دلار به ازای هر سهم به صورت نقدی دریافت خواهند کرد، سهام توئیتر که پس از اعلام این معامله متوقف شد، پس از انتشار خبر توافق با ۵.۹ درصد افزایش به ۵۱.۸۰ دلار رسید.


چشم‌ها اختلال «آفانتازیا» را آشکار می‌کنند


مطالعات جدید نشان می‌دهد اختلال «آفانتازیا» یا تصویرسازی مغز براساس گشادشدن مغز آشکار می‌شود.


چشم‌ها اختلال «آفانتازیا» را آشکار می‌کنند


اختلال «آفانتازیا» نوعی اختلال عجیب است که فرد در این بیماری دیگر نمی‌تواند خاطرات و تصاویر را در ذهن خود تجسم کند. در واقع می‌توان گفت هیچ تصویری در ذهن فرد وجود ندارد.


تشخیص اختلال آفانتازیا تاکنون بر اساس گزارش‌های تجربی انجام شده بود، اما دانشمندان در مطالعات اخیر به دستاوردهای جدید رسیدند. آن‌ها دریافتند که این اختلال توسط چشم‌ها آشکار شده و چشم‌ها یکی از مرموزترین اعضای بدن محسوب می‌شوند که دانشمندان به‌واسطه آن می‌توانند رازهای بسیاری را در بدن کشف کنند.


بررسی‌های جدید نشان داد اختلال آفانتازیا یا تصویرسازی مغز براساس گشادشدن مغز آشکار می‌شود. مطالعات پیشین مشخص کرده است که مردمک چشم در معرض نور شدید منقبض و همچنین در برابر تاریکی منبسط می‌شود تا نور بیش‌تری به شبکیه چشم رسوخ کند.


محققان استرالیایی برای انجام مطالعات خود دو گروه مختلف را مورد بررسی و آزمایش قرار دادند. ۴۲ نفر از شرکت‌کنندگان دارای توانایی تخیل و تصویرسازی و ۱۸ نفر از آن‌ها دچار اختلال «آفانتازیا» بودند.


از شرکت‌کنندگان خواسته شد تا تصاویری با اشکال روشن و تیره در پس‌زمینه خاکستری مشاهده کنند. گشاد شدن مردمک چشم افراد در هر دو گروه به‌طور منظم و یکسان انجام شد؛ بنابراین محققان از آن‌ها خواستند تا با چشمان باز تصاویر را مشاهده کنند.


محققان در این آزمایش به‌طرز عجیبی دریافتند که مردمک‌های افراد با مهارت تصویرسازی منقبض و منبسط می‌شود، درحالی‌که مردمک چشم افراد با اختلال آفانتازیا تغییر زیادی نمی‌کند.


انتهای پیام/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب