دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
17 آبان 1400 - 09:09
پرونده آینده‌پژوهی(۲)/بررسی بیان مدل های عملیاتی برای آینده‌پژوهی در دانشگاه‌ها؛

آینده‌پژوهی آموزش عالی و دانشگاه در ایران مبانی و سناریوها

 کتاب «آینده‌پژوهی آموزش عالی و دانشگاه در ایران مبانی و سناریوها» تألیف مقصود فراستخواه، عضو هیئت‌علمی موسسه پژوهش و برنامه‌ریزی آموزش عالی با ارائه مدل‌هایی عملیاتی برای آینده‌پژوهی در دانشگاه‌ها در ۲ جلد منتشر شد.
کد خبر : 619491
دانشگاه های آینده



به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا کتاب «آینده‌پژوهی آموزش عالی و دانشگاه در ایران مبانی و سناریوها» تألیف مقصود فراستخواه، عضو هیئت‌علمی موسسه پژوهش و برنامه‌ریزی آموزش عالی در دو جلد منتشر شد. این کتاب گزارشی از ۳۰ پنل تخصصی میز آینده‌پژوهی در سال‌های ۱۳۹۳-۱۳۹۹ است که توسط انتشارات موسسه پژوهش و برنامه‌ریزی آموزش عالی با همکاری موسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی به چاپ رسیده است.


در دیباچه کتاب آمده است؛ دانشگاه امروز در اثر چرخش‌های فرهنگی و اجتماعی در عصر حاضر دستخوش تغییراتی شده و این تغییرات موجب ظهور مفاهیم تازه‌ای در مطالعات آموزش عالی، علم و فناوری گردیده است در این بستر جهانی در سال‌های اخیر مطالعات فرهنگی و اجتماعی آموزش عالی، علم و فناوری نه‌تنها موردتوجه واقع‌شده بلکه در نظام شناخت و آینده‌نگری آموزش عالی اهمیت محوری پیداکرده است.


فهم چالش‌های پیش روی آموزش عالی و انتظارات از آن با تکیه‌بر مؤلفه‌های درونی و بیرونی نظام علم، وضعیت فعلی و آینده‌نگری تعاملات میان دانشگاه و محیط پیرامون به مدد مطالعات فرهنگی و اجتماعی ممکن می‌شود و از این طریق می‌توان راهبردهای تعادل‌بخش میان کار ویژه‌های دانشگاه با نیازهای اجتماعی و بازار کار ارائه داد.


بر این اساس مطالعات آموزش عالی و علم برای شناخت وضعیت موجود، ارزیابی تعاملات آن با جامعه و فرهنگ و ایفای نقش مؤثرتر آموزش عالی در ترسیم آینده کشور نیازمند بهره‌گیری از ظرفیت علوم اجتماعی، علوم انسانی و کاربست راهبردهای آن در عرصه سیاست‌گذاری و تصمیم‌گیری است.


مقصود فراستخواه، مؤلف نیز در مورد کتاب چنین بیان کرده است: «ما به‌سوی آینده‌ای پرتاب می‌شویم که چه‌بسا آمادگی زیستن در آن و حتی درکی درست درباره آن نداریم، دانشگاه‌ها در محیطی باکلان روندها و شگفتی سازهای بسیار غافلگیرکننده کار می‌کنند.»


«بیشتر تحولات از نوع گسسته و غیرخطی‌اند. ما با امور نوآیند و نوپدید مواجه خواهیم شد. چگونه می‌توانیم برای آینده تصمیم بگیریم اگر همه دانش ما منحصر به گذشته است؟ چگونه می‌توان به آینده عزیمت کرد درحالی‌که به ایدئولوژی‌ها و کلیشه‌ها چسبندگی پیداکرده‌ایم؟ آینده‌پژوهی سامانه‌ای از سعی عالمانه برای بررسی و فهم روشمند و موثق حوزه‌های آینده از طریق ایجاد پلتفرمی برای گفتگو و جستجوی رضایت‌بخش شبکه ذی‌نفعان اجتماعی است. در این کتاب مدل‌هایی عملیاتی برای آینده‌پژوهی در دانشگاه با گزارشی از ۳۰ پنل تخصصی درباره مسائل آموزش عالی ارائه‌شده است.»


به گزارش آنا، کتاب «آینده‌پژوهی آموزش عالی و دانشگاه در ایران مبانی و سناریوها» در ۲ جلد و ۱۴۹۴ صفحه، باقیمت ۳۱۶ هزار تومان در دسترس علاقه‌مندان است.


آینده‌پژوهی آموزش عالی و دانشگاه در ایران مبانی و سناریوها


انتهای پیام/۴۱۶۷/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب