عبداللهیان برنامههایش را برای احیای دیپلماسی اقتصادی تشریح کند
به گزارش گروه سیاست خبرگزاری آنا، علی اصغر عنابستانی در جلسه علنی نوبت عصر امروز مجلس شورای اسلامی در مخالفت با برنامههای وزیر پیشنهادی امور خارجه گفت: امروز در مجلس گفته شد که به دلیل مسئولیت رهبر معظم انقلاب در حوزه امنیت و سیاست خارجی به صورت عمومی در همه دولتها وزرای امور خارجه برای معرفی به مجلس با رهبری هماهنگی میشوند اما این هماهنگی و مشورت کاشف از عدم مخالفت رهبری با گزینه پیشنهادی نبوده و از طرفی به معنی تأیید آن نیز نیست.
نماینده مردم سبزوار، جغتای، جوین، خوشاب و داورزن در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: مشورت مقام معظم رهبری با ریاست جمهوری در رابطه با وزیر امور خارجه نافی مسئولیت رئیس جمهور برای انتخاب وزیر کارآمد نبوده و همچنین نافی مسئولیت مجلس برای بررسی دقیق گزینه پیشنهادی جهت رأی اعتماد یا عدم اعتماد نخواهد بود و از طرفی این امر نافی مسئولیت وزیر مذکور در اجرای سیاستهای دقیق نظام و پاسخگویی به رئیس جمهور و مجلس بر اساس اصول متعدد قانون اساسی نخواهد بود.
وی با اشاره به برنامههای وزیر پیشنهادی امور خارجه خاطر نشان کرد: آقای امیرعبداللهیان یک دیپلمات مجرب، کارآزموده و انقلابی هستند که تفکر آن نیز با تفکر جبهه انقلاب بسیار نزدیک و وابسته است اما به دلیل سابقه همکاری ایشان با آقای ظریف و لاریجانی و همچنین شرایط سخت کشور در این روزها و ضرورت بازگشت عزت به ایران موجب شد به دلیل شناخت اندک از آقای عبداللهیان دچار نگرانی شدید شوم که بخشی از این نگرانی در گفت وگو با نزدیکان ایشان و همچنین مطالعه برنامهها کاهش یافت.
عنابستانی افزود: سیاست خارجی ایران در طول تاریخ همیشه متکی به کشورهای غرب بوده و این غربگرایی در سیاست خارجه موجب بیاعتمادی شرق به ایران شده است، حال آقای عبداللهیان در برنامههای خود، سیاست خارجی متوازن را مطرح کردند اما این موضوع را به صورت عملیاتی بیان نکردند که چگونه میتوان با جلب اعتماد شرق موجب بهبود ساختارها شویم و از طرفی مذاکره با غرب و استفاده از ظرفیتهای موجود غرب نیز از دست نرود.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس با اشاره به برنامههای وزیر پیشنهادی امور خارجه در ارتباط با کشورهای همسایه افزود: متأسفانه در سالهای اخیر در رابطه با کشورهای همسایه فرصت سوزی کردیم و از ظرفیت بزرگ آنها در جهت خنثیسازی و شکست تحریمها استفاده نکردیم. همچنین در حوزه کشورهای اسلامی نیز شاهد رابطه خوبی در سالهای اخیر نبودیم و از طرفی در ارتباط با کشورهای آمریکای جنوبی منفعل عمل کرده و در واقع برگ برنده خودمان را به دلیل سیاستهای غربگرایانه واگذار کردیم. همچنین در رابطه با کشورهای آفریقایی نیز همواره با فراز و نشیبهای زیادی همراه بودیم از این رو آقای عبداللهیان باید در رابطه با سیاست ارتباط با کشورهای دنیا به صورت شفاف به مجلس توضیح دهد.
این نماینده مردم در مجلس یازدهم با اشاره به لزوم توجه به دیپلماسی اقتصادی اضافه کرد: ظرفیت دستگاه دیپلماسی باید در خدمت توسعه کشور باشد که متأسفانه در این سالها شاهد نبودیم، سیاست خارجه لاجرم باید موجب بهبود وضعیت اقتصادی مردم شود از این رو به آقای رئیسی نیز پیشنهاد کردم که برای وزارت امور خارجه از فردی اقتصاددان و آشنا به ساختار دیپلماتیک استفاده کند تا دیپلماسی اقتصادی خودمان را به بهترین شکل ممکن فعال کنیم.
وی با بیان اینکه ساختار دیپلماسی باید در خدمت اقتصادی کشور و منجر به بهبود وضعیت معیشتی مردم شود، اظهار کرد: در 8 سال گذشته علیرغم ادعای مسئولان برای بلد بودن زبان دنیا در این حوزه ضعف داشتیم و دیپلماسی کشور منجر به بهبود وضعیت معیشتی مردم نشد حال آقای عبداللهیان باید برنامههای خودشان را برای احیای دیپلماسی اقتصادی و فعال کردن رایزنیهای اقتصادی و به خدمت درآوردن دیپلماسی اقتصادی تشریح کند.
عنابستانی افزود: ترانزیت میتواند بخشی از اقتصاد کشور را به خودش اختصاص دهد که هماهنگی آن برعهده وزارت امور خارجه است اما متأسفانه طی سالهای اخیر این مهم به فراموشی سپرده شده است لذا برنامههای وزیر پیشنهادی در رابطه با ترانزیت کالا، مسافر و انرژی در حوزههای مختلف به ویژه خزر باید تشریح شود.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی با اشاره به لزوم استفاده از ظرفیت مرز و بازارچههای مرزی تصریح کرد: عدم استفاده از این امر مهم موجب شده چهره بدی از نظام جمهوری اسلامی در منطقه ایجاد و همچنین فرصتهای اقتصادی بسیاری از دست رفته است به عنوان مثال بخشی بازارچههای مرزی در استان خراسان تعطیل و غیرفعال شده است.
نماینده مردم سبزوار، جغتای، جوین، خوشاب و داورزن در مجلس شورای اسلامی با اشاره به لزوم توجه به دیپلماسی عمومی اضافه کرد: اکثر کشورهای دنیا بخش عمدهای از گفتمان خودشان را به وسیله دیپلماسی عمومی به ملتهای دنیا اعلام میکنند. این موضوع در برنامههای آقای عبداللهیان اشاره شده اما عملیاتی شدن آن و چگونگی استفاده از ظرفیت شهرهای بزرگ و دیپلماسی شهری و بهرهمندی از سمنها برای تقویت دیپلماسی عمومی به وضوح بیان نشده است لذا باید ابعاد آن به صورت کامل مطرح شود.
انتهای پیام/