واکسن کووپارس چه زمانی وارد چرخه واکسیناسیون میشود؟
به گزارش خبرنگار بهداشتودرمان گروه جامعه خبرگزاری آنا، با شروع همهگیری ویروس کووید-۱۹، افراد زیادی به بیماری کرونا مبتلا شدند و تعدادی هم جان خود را از دست دادند. واکسن کرونا امید بزرگی برای انسانها بوده و تلاشهای فراوانی برای تولید آن انجام شده است. در حال حاضر انواع مختلفی از واکسن کرونا تولید شده است.
واکسن «رازی کوو پارس»، دومین واکسن ایرانی کرونا است که با سعی و تلاش محققان ایرانی وارد کارآزمایی بالینی شده است. مؤسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی از اواخر اسفند ۹۸ با شروع همهگیری کرونا در کشور پای به عرصه ساخت واکسن کرونا نهاد.
واکسن «رازی کوو پارس»، دومین واکسن ایرانی کرونا
واکسن «رازی کوو پارس» نخستین واکسن تزریقی - استنشاقی پروتئین نوترکیب کرونا است که مطابق با دستورالعمل سازمان جهانی بهداشت و سختترین پروتکلهای داخلی درحال ساخت است.
موسسه رازی در فاصله زمانی اسفند ۹۸ تا اوایل فروردین ۹۹، طراحی این واکسن را به پایان رساند.
از فروردین ماه ۹۹ دُزسنجی و فرمولاسیون انجام و آزمایش این واکسن روی ۵۰۰ حیوان آغاز شد. در خرداد ماه تزریق در میمون و ارزیابی ایمنیزایی و بیخطری در این حیوان انجام گرفت و اواخر مرداد ماه پرونده به سازمان غذا و دارو ارسال شد.
محمدحسن فلاح مهرآبادی، معاون تحقیقات و فناوری مؤسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی میگوید: «از اواخر مرداد ماه امسال این طرح مطالعاتی وارد فاز سوم تست انسانی خود شود. مرحله سوم مهمترین مرحله کارآزمایی بالینی این طرح است که بر روی جمعیتی بین ۱۰ تا ۳۰ هزار داوطلب مورد بررسی قرار میگیرد.»
بیشتر بخوانید:
همه آنچه که باید درباره واکسنهای ایرانی کرونا بدانید
نتایج امیدوارکننده واکسن کرونای موسسه رازی
وی با بیان اینکه مرحله اول تست انسانی رازی کووپارس با موفقیت به اتمام رسید ادامه میدهد: «هر واکسن چهار مرحله کارآزمایی دارد، هدف اصلی مرحله اول کارآزمایی بالینی واکسن رازی کوو پارس مشخص کردن کمعارضه بودن یا بیخطر بودن واکسن است که این موضوع در این مرحله به اثبات رسیده است».
فلاح با اشاره به اینکه بیخطر بودن، کمعارضه بودن و بیضرر بودن اولین موضوعی است که در ساخت هر واکسن مورد بررسی قرار میگیرد، میافزاید: «بعد این مراحل ایمنیزایی و در نهایت مؤثر بودن مورد تأیید قرار میگیرد.»
معاون تحقیقات و فناوری مؤسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی پیشبینی میکند: «از شهریور ماه امسال حداقل ماهی یک میلیون دُز واکسن تولید میشود و از آذر ماه امسال این ظرفیت به ۳ میلیون دُز و تا پایان سال ظرفیت تولید به ۱۵ تا ۲۰ میلیون دُز در ماه میرسد تا بخشی از واکسن مورد نیاز جامعه تامین شود.»
از آنجا که تاکنون نظرات متفاوت و در موارد زیادی غیرعلمی در شبکه های اجتماعی در مورد واکسنهای کووید-۱۹ مطرح شده است، موضوع کارایی واکسنهای کووید-۱۹ ساخت کشورهای مختلف و تاثیر این واکسن در کاهش مرگ و میر، موضوع حائز اهمیت است.
آمارها نشان میدهد در کشورهایی که واکسیناسیون انجام شده، افراد در صورت ابتلا، علائمی بسیار خفیف از بیماری بروز دادهاند و میزان مرگ و میر در این کشورها تا حد قابل ملاحظهای کمتر از کشورهایی است که واکسیناسیون نکردهاند یا درصد واکسیناسیون در این کشورها پایین است. این رقم در آمریکا نشان میدهد بیشتر افراد فوت شده بر اثر کرونا، جزء افراد واکسینه نشده هستند و افرادی که واکسن دریافت کردهاند یک صدم درصد فوت شدگان بر اثر کرونا را در این کشور تشکیل میدهند.
تمام واکسنها دارای عوارض هستند
آنچه واقعیت دارد این است که تمام واکسنها با درصدهای متفاوت، دارای عوارضی هر چند مختصر هستند و علائمی پس از زدن واکسن مشاهده خواهد شد.
به گفته کارشناسان واکسنهای غیرفعال یا کُشته، ایمنیزایی پایینتری دارند و در واکسنهایی با پلتفرم بر پایه وکتور عوارض بیشتری مشاهده شده است و واکسنهای بر پایه پروتئین میتوانند واکسنهایی خوبی باشند.
نمونه واکسن کرونای ساخته شده بر پایه پروتئین، واکسن شرکت نواوکس است و واکسن رازی کوو پارس از جمله واکسنهایی است که بیشترین شباهت را به واکسن نووکس دارد.
سعید کلانتری محقق اصلی کارآزمایی بالینی واکسن ایرانی «رازی کوو پارس» با بیان اینکه واکسن رازی کووپارس نیز جدا از واکسنهای ساخته شده در جهان نیست میگوید: « وقتی واکسن رازی کوو پارس را به دست مردم میرسانیم که مطمئن شویم واکسن، موثر و ایمن است. مطالعه علمی در این زمینه به دقت در حال انجام است و به هموطنان اطمینان می دهیم ایمنیزایی واکسن به دقت و متناسب با بالاترین استاندارد بررسی می شود.»
وی ادامه میدهد: «واکسن کووپارس رازی بر پایه پروتئین است و واکسنهای بر پایه پروتئین بیعارضهترین و بیخطرترین نوع واکسن هستند زیرا در آنها تنها از بخشی از ویروس برای تحریک سیستم ایمنی استفاده میشود.»
شرایط دریافت واکسن کووپارس
با توجه به تحقیقات و انجام آزمایشهای عمومی، افراد بالای ۱۸ سال میتوانند واکسن کووپارس را دریافت کنند. تنها افرادی که به انواع واکسنها حساسیت دارند، باید با مشورت و احتیاط این واکسن برایشان تزریق شود؛ به این صورت که بعد از تزریق باید تا ۳۰ دقیقه تحت نظر باشند که اگر علائم آلرژیک مانند خارش، تورم گلو و افت فشار خون در آنها مشاهده شد، سریعاً مراقبتهای پزشکی را انجام دهند.
انتهای پیام/۴۱۶۱/پ
انتهای پیام/